Bakan Işık, o sözlerine açıklık getirdi

Bakan Işık, o sözlerine açıklık getirdi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kurdaki artış kamuyu ve hane halkını etkilemiyor." sözlerine açıklık getirdi.
Işık, " Bazıları bu söylediğim cümleyi almışlar. 'Bakan dedi ki 'döviz artışı halkı etkilemez' Elbette döviz artışı, maliyet artışı getirisi bu halkı etkiler."dedi.

Işık, ayrıca, " Bir devletin en önemli işlevlerinden birisi de adaleti temin etmektir. Adaletin olmadığı hiçbir devletin varlığını kalıcı olarak sürdürmesi mümkün değildir. Eğer adalet yoksa, o devletin ayakta kalma şansı yok."ifadelerini kullandı.

Bakan Işık, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde adalet sarasının temel atma törenine katıldı. Işık, burada yaptığı konuşmada, adalete vurgu yaparak, "Bizim en temel inançlarımızdan birisi, adalet mülkün temelidir. Bir devletin en önemli işlevlerinden birisi de adaleti temin etmektir. Adaletin olmadığı hiçbir devletin varlığını kalıcı olarak sürdürmesi mümkün değildir. Eğer adalet yoksa, o devletin ayakta kalma şansı yok. Onun için ecdat adalet mülkün temelidir diye ortaya koymuş. Buradaki mülk şahsi mülkiyet anlamında söylenmiyor. Buradaki devlet olarak, devlet kastediliyor."diye konuştu.

Işık, dövizdeki artışı değerlendirerek, dün söylediği 'Kurdaki artış kamuyu ve hane halkını etkilemiyor' sözlerine açıklık getirdi. Işık, bu konuda şunları kaydetti:

"Eğer bu iş sadece Türkiye'nin iş tartışması ile oluyorsa yav Brezilya'daki yükselişin sorumlusu da Tayyip Erdoğan mı? Makedonya'daki diğer ülkelerdeki döviz artışının sorumlusu da Recep Tayyip Erdoğan mı, veya Ak Parti iktidarı mı? Şuanda bölgemizde bu kadar sıkıntı yaşanıyor. Ama Allah'a şükürler olsun ülkenin ekonomisi dimdik ayakta. Son günlerdeki döviz artışının da çok büyük oranda Amerika'daki faiz artışı beklentisiyle güçlenen dolar karşısında diğer paraların, özellikle gelişen ülkelerin paralarının değer kaybıyla ilgili olduğunu bilmeyen yok. Dün bir açıklama yaptım, orada şunu söylemiştim, 'Evet bu dövizin yükselişi ekonomide kalıcı bir risk oluşturmuyor.' Bunun da üç tane temel sebebi var. Bunlardan birincisi Türkiye'nin kamu borcu döviz cinsinden değil. Döviz cinsinden kamu borcumuz çok az. Onun için ülke ekonomisinde bir risk yok. İkincisi hane halkının borcu döviz cinsinden değil. Hane halkının borcunun döviz cinsinden olmaması ne demektir? Eğer döviz yükseldiği zaman hane halkının borcu otomatik olarak artmaz. Bunu anlattım. Ama bugün bakıyorum. Bazıları bu söylediğim cümleyi almışlar. 'Bakan dedi ki döviz artışı halkı etkilemez' Elbette döviz artışı, maliyet artışı getirisi bu halkı etkiler. Ama hane halkı borçluluğuyla halkı etkilemek arasındaki kavramı dahi bilmeyen veya bildiği halde bunu inkar eden insanlara söyleyecek söz bulmakta zorlanıyorum. Evet tekrar ediyorum. Türkiye hane halkının dövizle borçlanmasını biz iki sene önce durdurduk. Dedik ki, 'Hane halkı dövizle borç yapamaz.' Şuanda hane halkı borcu Türk Lirası cinsinden. Dolaysıyla dövizle borçlanıldığı zaman, şuanda düşünün bir vatandaşın, dövizin her artışı otomatikmen vatandaşın borcunu da yükseltir. Ama hane halkı Türk Lirası cinsinden borçlanıyorsa, o zaman dövizdeki artış vatandaşın borcunu otomatik olarak artırmaz. Ama elbette ki döviz yükselirse, bu dövizin yükselişi maliyet olarak, fiyatların artmasından dolayı halkı etkileyeceği açık. Fakat bu aradaki farkı dahi anlamamakta ısrar eden bir medyamız var."

Işık, ekonominin sağlam temeller üzerine olduğunu belirterek, "Evet Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde yoluna devam ediyor. Bu tip dalgalanmalar elbette ki süre etki gösterir ama kalıcı bir risk oluşturmadığını bir kez daha vurguluyorum. Çünkü Allah'a şükürler olsun. Türkiye'nin kamu maliyesi sağlamdır. Döviz borcuda bu noktada risk oluşturacak düzeyde değildir." ifadelerini kullandı. Bakan Işık, konuşmasının ardından temel atma butonu bastı. Işık, törenin ardından ilçeden ayrıldı.
06 Mart 2015 14:44
DİĞER HABERLER