Bakan Işık'tan akademisyenlere 100 bin liralık hibede not cimriliği sitemi

Bakan Işık'tan akademisyenlere 100 bin liralık hibede not cimriliği sitemi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, teknogirişim sermayesi hibe yardımının 100 bin liradan 150 bin liraya çıkarılacağını bildirdi. Işık, hibe ile gençlerin proje üretiminin amaçlandığına işaret ederken,
"Yardımdan bin 300 gencimiz yararlandı ama bu sayı gerilerde. Bunda eko sistemimizin yeterli olmamasının, bu gençlerimizin projelerini ele alan hocaların notta cimri olmasının payı var. Maalesef kimi hocalarımız öğrencilere 100 bin lira teşvik için doktora sınavı yapıyor. Amacımız bu gençlere ödül, teşvik olsun diye küçük bir rakam vermek. Onun için biz 'hocalara notunuz kıt olmasın, esnek olun, parayı biz veriyoruz' diyoruz." ifadelerini kullandı.

Bakan Işık, 28-30 Mayıs arasında Wow Hotel'de yapılacak Dünya Teknoloji, İnovasyon ve Girişimcilik Konferansı'nın açılışına katıldı. Burada yaptığı konuşmada, girişimci ruhun ekonomi adına önemini vurgulayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, 2010'dan bu yana girişimcilik eğitimine önem verdiklerini belirtti. Bu çerçevede 300 bini aşkın bireye eğitim verdiklerini vurgulayan Işık, şöyle devam etti:

"Bunların bir bölümüne kendi şirketlerini açma olanağı tanıdık. Türkiye olarak tekno girişimi önemli görüyor, gençlerin tekno girişimci olmasını teşvik ediyoruz. Eğer fakülteyi bitiren gencimiz devlet kurumuna, büyük şirkete girmeyi tercih etmeyip de 'kendi şirketimi açacağım' derse o zaman ülkemiz çok çok önemli bir aşama alır. Biz bunu teşvik ediyoruz. Onun için 2009'dan beri tekno girişim sermaye yardımı yapıyoruz. 100 bin lira hibe veriyoruz bunu, bu sene onu 150 bin lira yapacağız. Hiber veriyoruz amacımız; uygulanabilir projesi olan gençler bu alana yönelsin, onlara teşvik verelim. Bundan bin 300 öğrenci yararlandı ama bu sayı gerilerde. Bunda eko sistemimizin yeterli olmamasının, bu gençlerimizin projelerini ele alan hocaların notta cimri olmasının payı var. Maalesef kimi hocalarımız öğrencilere 100 bin lira teşvik için doktora sınavı yapıyor. Amacımız bu gençlere ödül, teşvik olsun diye küçük bir rakam vermek. Onun için biz 'hocalara notunuz kıt olmasın, esnek olun, gençleri yüreklendirin, parayı biz veriyoruz' diyoruz. Verdiğimiz rakam küçük bir rakam. Diliyoruz gençler bunu alsın, Ar-Ge'ye odaklansın, tekno girişimde yüreklenip yapsın. Bu sene 585 gence tekno girişim sermayesi verme aşamasındayız. Şu aşamada 128 milyon lira tekno girişim teşviği verdik. Buna karşılık 304 firma kuruldu 3 bin 500 ü aşkın istihdam söz konusu oldu ."

Bakan Işık, fakültede okuyanların ilk talebinin kamuda, büyük şirketlerde istihdam edilmek değil; kendi şirketini açmak olması gerektiğini dile getirirken, akademik camiaya da "Girişimcisi olmayan ülkenin kalkınma yakalama şansı yok. Onun için bu, müfredatlarda yer almalı. Ne zaman ülkede gençlerin ilk tercihi şirket açmak olursa o takdirde ileriye yönelik kaygı taşımayız." şeklinde seslendi.

"TÜBİTAK'I AR-GE BAĞLAMINDA YENİDEN YAPILANDIRACAĞIZ"

TÜBİTAK'ı Ar-Ge bağlamında yeniden yapılandıracaklarını duyuran Işık, ilaveten şu açıklamalarda bulundu:

"Kurumu proje yönetimi yapacak hale getireceğiz. Maalesef proje sürelerimiz uzun. Özel sektör tarafından bir senede bitecek projeye 2-3 sene koyuyoruz. Bunun için TÜBİTAK'ı Ar-Ge ve inovasyon alanında yeniden yapılandıracağız. TÜBİTAK proje üretim kurumu, sistem entegratörü olacak. Devlet memuru mantığı ile Ar-Ge yapma zamanı geçti. Bundan böyle TÜBİTAK, Ar-Ge yapacak ama aynı zamanda Ar-Ge yaptıracak. Aynı şey akademik kurumlar, araştırma kurumları için de geçerli. Şu aşamada Ar-Ge merkezlerinin daha küçük firmalara Ar-Ge projesi vermesi, proje sürelerini kısaltması amacımız."
CİHAN
28 Mayıs 2015 14:00
DİĞER HABERLER