Bakan Işık: Üretim toprağımıza, havamıza, suyumuza zarar vermemeli

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Yapacağımız üretim toprağımıza, havamıza, suyumuza zarar vermemeli. Çevremizi kirletmemeli." dedi. Işık, İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ)'nde düzenlenen, "Sanayide Su Verimliliği" konulu sempozyuma katıldı. Açılışta yaptığı konuşmada, katma değeri yüksek ve sürdürülebilir yeşil üretim yapılmasının zorunlu olduğunu da söyledi.

Nobel ödüli kazanan Aziz Sancar'la adaylık sürecinde DEÜ'de tanıştığını ve başarı dilediğini anlatan Bakan Işık, "Aziz Sancar Hocamız her birimizin göğsümüzü kabartan, gururlandıran bir başarıya, bir Türk bilim insanının ilk kez aldığı Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü." şeklinde konuştu. Dünyada hızı düşse de bir büyüme olduğunu ifade ederek, "Özellikle gelişmekte olan Çin ve Hindistan gibi ülkelerin dünya büyümesine yaptığı katkılardan dolayı bu büyüme yaşanırken eğer tedbir alınmazsa yüzyılımızın sonuna doğru Dünya'da, 4 derecelik bir ısı artışı olacağı varsayılıyor. Bunun anlamı, bugün üzerinde yürüdüğümüz pek çok toprak su altında kalacak ve ekosistem ciddi derecede tahrip olacak." dedi. Işık, Türkiye'nin en önemli beklentisinin, bu konuda en çok gelişmiş ülkelerin taşın altına elini koyması olduğunu söyledi. Sürdürülebilir üretimin kilit bir kavram olduğunu dile getiren Fikri Işık, "Eğer siz 1 birim üretim yapmak için 2 birim enerji kullanıyorsanız bu üretim, sürdürülebilir bir üretim değildir. Maalesef Türkiye olarak biz, arzu ettiğimiz seviyeye gelmedik. Şu anda 1 birim üretim yapmak için OECD'nin ortalaması 1 birim enerji kullanılıyorsa Japonya bunu 0,75 birim enerjiyle yapıyor. Bu Türkiye'de maalesef 1,5 birim enerjiyle yapılıyor. Türkiye, enerji yoğunluğunu azaltmak zorunda." diye konuştu. Bunun için çalıştıklarını vurgulayan Işık, verimsiz elektrik motorlarının sanayide kullanılmasını istemediklerini, Kayseri'de pilot uygulama başlattıklarını anlattı. Enerji verimliliği için eski elektrik motorlarının değiştirilmesini isteyerek, sanayicilerin bu motorları alırken kullanacakları kredinin faizini devletin ödeyeceğini belirtti.

Türkiye'nin, herkesin bildiğinin aksine su zengini bir ülke olmadığını da kaydeden Bakan Işık, kişi başına düşen bin 519 metreküple su sıkıntısı çeken ülke konumunda olduğunu, bunun 2030 yılında bin 120 metreküpe düşmesinin beklendiğini aktardı. Işık, "Suyu ne kadar verimli kullanmamız gerektiğini, bu rakamlar çok çok iyi anlatıyor. Ülkemizde şu an kullanılabilir su miktarı 44 milyar mekreküp. Bu rakamın yüzde 73'ü tarımda, yüzde 16'sı içme suyu, yüzde 11'i sanayide kullanılıyor. Tarımda kullandığımız suyla çok daha fazla üretim yapmanın yollarını aramalıyız." dedi. Suyun verimli kullanılmasında yenilikçiliğin de önemine değinerek, "Düşünün, lavaboda elinizi yıkıyorsunuz, abdest alıyorsunuz, yüzünüzü yıkıyorsunuz. Bu su direkt bizde, maalesef sisteme gidiyor. Adam öyle yapmış ki bu suyu bir de sifonda kullanıyor. Artık bu tür çözümleri hayatımızın parçası yapmak durumundayız. Bu ülke, Dünya bize sadece ecdattan emanet değil. Gelecek kuşakların bizim üzerimizdeki en önemli emaneti, yaşadığımız ülke ve Dünya'dır." mesajı verdi. Bakan Işık üretirken de, kullanırken de, tüketirken de çok dikkatli olunmasını istedi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar ise gelecek yıllarda en çok su sıkıntısı yaşayacak 33 ülke arasında Türkiye'nin de olduğuna dikkat çekti.

Yaklaşık 150 akademisyenin katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarından sonra Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, emeği geçenlere plaket verdi. CİHAN
16 Aralık 2015 14:27
DİĞER HABERLER