Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Aile Sosyal Destek Projesi'nde (ASDEP) görevlendirilmek üzere yaklaşık bir aya kadar bin 500 psikolog alacaklarını söyledi. Ramazanoğlu, "İnşallah yaklaşık bir aya kadar bin 500 psikolog alacağız. Toplum hizmetleri uzmanlarımız, çocuk gelişimi, biraz da sosyolog alıyoruz. Bu personel alımımız 3-4 yıla kadar devam edecek. Hedefimiz 15 bin sosyal danışmanıyla bütün bir Türkiye'nin, her ailenin bir sosyal danışmanı olması." dedi
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) ile İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin düzenlediği "2. Toplumsal Cinsiyet Adaleti Kongresi: Kadın ve Yoksulluk" üniversitenin Sütlüce Kampüsü'nde başladı. Kongrenin açılış törenine; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan katıldı.
Aile Sosyal Destek Projesi'nin (ASDEP) aile hekimliğinden örnek alınarak başlatıldığını belirten Bakan Ramazanoğlu, "Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) büyük bir Türkiye projesi. Şuanda 7 ilimizde başladık. Bir kaç ilçemizde, o illerimize bağlı ilçelerimizde de devam eden projemiz. Bu projenin ana temeli her ailenin bir sosyal danışmanı olacak. Şuanda sahada arkadaşlarımız çalışıyorlar. Bizim yaptığımız projede bin - bin 500 aileye bir sosyal danışman şuanda düşüyor. Bu model aile hekimliğinden örnek alınarak yola çıkılmış bir modeldir. Burada sosyal danışman olacak bu ASDEP projemizdeki sosyal çalışanlarımızın aile hekimlerinden farkı, aileleri bizzat kendileri ziyaret ediyorlar. Aileleri ziyaret ettiklerinde sorgulama formundan sonra aileleri gruplara ayırıyoruz. Çok riskli, orta riskli, az riskli ve kendi yağıyla kavrulan problemleriyle çözüm üretebilme yeteneği geliştirebilmiş aileler. Burada çok riskli aileler dediğimiz aileler boşanmaya giden aileler." diye konuştu.
"Bizim amacımız bu sosyal danışmanlarla ailelerin risk oranlarını aşağılara çekmek ve kendi kendilerine çözüm üretebilme kabiliyeti gelişmiş aileler haline dönüşmek." diyen Ramazanoğlu şu ifadeleri kullandı: "İnşallah yaklaşık bir aya kadar bin 500 psikolog alacağız. Toplum hizmetleri uzmanlarımız, çocuk gelişimi biraz da sosyolog alıyoruz. Bu personel alımımız 3-4 yıla kadar devam edecek. Hedefimiz 15 bin sosyal danışmanıyla bütün bir Türkiye'nin, her ailenin bir sosyal danışmanı olması." ifadelerini kullandı.
'HER İLİN SOSYAL RİSK HARİTASINI ÇIKARIYORUZ'
Her ilin sosyal risk haritasını çıkardıklarını belirten Ramazanoğlu, "İkinci büyük projemiz onuda şuanda kurguladık. Çalışmaya başlamak üzereyiz. Her ilimizin sosyal risk haritasını çıkarıyoruz. Bu Türkiye'nin olaylara artık bütüncül bakmayacağız. Yoksulluk Türkiye'nin yoksulluğu değil, her ilin Türkiye büyük bir coğrafya. O coğrafyanın içerisinde hem sosyal, hem ekonomik, hemde farklı etkileşimler var. O risk haritasından elde ettiğimiz sonuçlara göre de her il için farklı bir çözüm çalışması yapacağız. İnşallah buda sorun odaklı çalışmayı gerektiriyor. Burada hedef kitlemiz kadınlar, gençler, çocuklar." şeklinde konuştu.
KADEM BAŞKANI: KADINLAR YOKSULLUKLA MÜCADELE EDİYOR
KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz ise şu ifadeleri kullandı: "Bugün kadınların ekonomik faaliyetlerden yoksun bırakılmaları kadınları tüm insanlığın ortak problemi olan yoksulluk sorunu ile karşı karşıya bırakmıştır. Adaleti elden bıraktığınızda yoksulluğun ortaya çıkması maalesef tezahür etmesinin önüne geçemiyoruz. Kadınlar toplumsal düzeyde karşılaştığı ayrımcılığın yanı sıra insan unsurunun göz ardı edildiği sert kalkınma odaklı politikalar bölgesel ve yerel savaşlar kıskacında yoksullukla mücadele etmeye çalışmaktadırlar. Yoksulluk sadece ekonomik bir sorunda değildir. Yoksulluk ekonomik, sosyal, psikolojik yönleriyle başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere toplumu derinden etkileyen bir insanlık problemidir."
Cihan CİHAN