Bakan Tüfenkci: Sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını kapattılar

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili olarak Birleşmiş Milletleri (BM) eleştirdi. Tüfenkci, "Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Bize sınırlarınızı açın diyen Birleşmiş Milletler o göçün Türkiye sınırına gelmesine sebep olan Rusya'ya bombalamayı durdurun dahi diyememektedir." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB İkiz Kuleler'de gerçekleştirildi. Sanayi odalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alınacağı toplantıya, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve konsey üyeleri katıldı.

Toplantıda Hisarcıklıoğlu ile Kıbrıs Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, TOBB ile Kıbrıs Ticaret Odası arasında geçerli olacak bir protokol imzalandı.

TÜFENKCİ: BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RUSYA'YA BOMBALAMAYI DURDURUN DAHİ DİYEMEMEKTE

Toplantıda konuşan Bakan Tüfenkci, Suriye'deki kargaşa ortamının devam ettiğini belirterek, "Bugün Birleşmiş Milletler bir açıklama yaptı. 'Türkiye sınırlarını açmalıdır' diye esasında yıllardır Türkiye sınırlarını açıyor 2-3 milyona yakın Suriyeli ve Iraklı mültecileri ülkemizde barındırıyoruz. Bize sınırlarınızı açın diyen ülkeler, kendi kapılarını sıkı sıkıya kapattılar. Bize sınırlarınızı açın diyen Birleşmiş Milletler o göçün Türkiye sınırına gelmesine sebep olan Rusya'ya bombalamayı durdurun dahi diyememekte. Bize sınırlarınızı açın diyen Birlemiş Milletler batıya da sınırlarınızı sıkı sıkıya kapatın diye tembihliyor. Böyle bir dünyada Türkiye'nin taşıdığı medeniyetin ne kadar değerli olduğunu kendiniz takdir edin. Biz terörle mücadele ederken, açılan çukurların oradaki insanların hayatını ne kadar zora soktuğunu biliyoruz. Hükümet olarak Allah'ın izniyle terör örgütünün kucağına bırakmayacağız." dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise toplantıda son dönemde yaptıkları ve önümüzdeki dönemde yapacakları bazı çalışmaları paylaştı.

Işık, "Geçtiğimiz yıl, 2015-2018 dönemi için hazırladığımız ve 70 eylemden oluşan Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi'ni uygulamaya aldık.Şu hususun altını çizmek istiyorum. Bu tür belgelerin uygulama süreçleri, en az hazırlık süreçleri kadar önemlidir. Bu belgenin hazırlık aşamasında nasıl birlikte hareket ettiysek, belgenin uygulama, izleme ve değerlendirme süreçlerini de birlikte yürütmek istiyoruz. Geçtiğimiz yıl içinde, Biyoteknoloji, Girişimcilik, Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Stratejilerinin de aralarında bulunduğu 13 farklı strateji belgesini ve eylem planını uygulamaya aldık. Nanoteknoloji, Otomotiv, Yazılım ve Makine Stratejilerini de önümüzdeki dönemde uygulamaya başlayacağız. TOBB ve TESK ile işbirliği içinde yürüttüğümüz ve Yerli Malı Belgesi uygulamasını da çok önemsiyoruz. 2015 yılında toplam 4 bin 845 adet 'Yerli Malı Belgesi' verildi. Bu belgeyi alan orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki firmalara, kamu ihalelerinde yüzde 15'e kadar fiyat avantajı uygulaması zorunlu hale geldi. Bir diğer önemli uygulamamız ise Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi'dir. Kamu desteği ile Ar-Ge faaliyeti yürüten, çalışmalarını teknolojik bir ürüne dönüştüren ve üretime başlayan işletmelerimize, kamu ihalelerine katılmalarını sağlamak amacıyla, iş bitirme belgesi yerine geçen Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi vermeye başladık. Bugüne kadar verdiğimiz 70 belge ile girişimcilerimiz, yaklaşık 1 milyar TL'lik kamu ihalesi kazandılar. Geçtiğimiz yıl, gerçekleştirdiğimiz bir diğer önemli çalışma da "lonca.gov.tr" adresinde yayın yapan web portalımızın hizmete girmiş olmasıdır. Bugüne kadar 200 binden fazla kişi tarafından ziyaret edilen ve İngilizce olarak da hizmet veren Lonca ile 'kim, neyi, nerede üretiyor' bilgisine ulaşılabiliyor." diye konuştu.

HİSARCIKLOĞLU: GELİŞEN PİYASA EKONOMİLERİ TOPARLANAMIYOR

Toplantının açılış konuşmalarını yapan Hisarcıklıoğlu, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşadıklarını Dünya ekonomilerinde belirsizliğin devam ettiğini kaydeden Hisracıklıoğlu, şunları kaydetti: "Avrupa'da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Gelişen piyasa ekonomileri toparlanamıyor. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor ve sıkıntılar yaşıyor. Sadece son 2 ayda Çin'in döviz rezervi 200 milyar dolar azaldı. Bir tek ABD'den olumlu işaretler geliyor. Ama ABD ekonomisi canlandıkça, faiz artırma ihtimali de artıyor. Bu da küresel sermayenin ABD piyasalarına dönmesine yol açıyor. Eskiden FED ne zaman faiz artıracak diye fal bakıyorduk. Şimdi, 2016'da kaç defa artıracak diye endişe ediyoruz. Diğer tarafta, emtia fiyatlarında çok çarpıcı gerileme yaşanıyor. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının gerilemesi, bir yanıyla lehimize. Zira ithalat faturamızı düşürüyor. Ama ihracatımızın üçte biri, yurtdışı müteahhitlik işlerimizin yüzde 85'i, gelen turistlerin yarısı, petrol ve doğalgaz ihracatçısı ülkelerden geliyor. Dolayısıyla bir tarafta enerji giderimiz azalıyor. Ama diğer taraftan, döviz geliri sağlayan sektörlerimiz zorlanıyor"

TERÖR BÖLGEDEKİ İŞ CAMİASINI DERİNDEN ETKİLİYOR

Son dönemlerde yeniden alevlenen terör olaylarına da değinen TOBB Başkanı, özellikle bölgedeki iş camiasının bunu çok derinden hissettiğini vurguladı. Türkiye ekonomisinin, reel sektörünün, sağlamlığını gösterdiğini kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu, "2015'in son çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 4,2'ye ulaştı. Bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4'e ulaşma ihtimali güçlendi. 2015'in tamamındaki sanayi büyümesi ise yüzde 3,1 oldu. Böylece sanayimiz üst üste 6 sene büyümesini devam ettirdi. Türkiye sanayisi, küresel anlamda olumlu ayrışmayı sürdürmekte." diye konuştu.
CİHAN
09 Şubat 2016 18:27
DİĞER HABERLER