Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4.5G imtiyaz sözleşmesi imza törenine katıldı. GSM operatörü yetkililerine seslenen Bakan Yıldırım, "Reklamlarda hava atıyorsunuz, birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Ana güzergahlarda hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun." dedi.
UDH Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi'ni kazanan işletmelerin imtiyaz sözleşmeleri imza törenine katıldı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunda (BTK) düzenlenen törende konuşan Bakan Yıldırım, 4.5G teknolojisinin 1 Nisan'da başlayacağını hatırlattı. Törende hazır bulunan GSM operatörü yetkililerine hitap eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: "3G ile 4.5 G arasında hız farkı var diyoruz. Doğru, daha hızlı. 1 Nisan'da kalkıp Erzincan'ın köyüne gidip 'nerede bizim 10 kat hız' derse bu yanlış olur. Bunu da doğru söyleyelim. 8 yıl süremiz var. Bu yollar bir günde yapılmıyor, 1 Nisan'da başlayacak. Bir miktar yapacaklar 1 Nisan'a kadar. 8 yıl içinde Türkiye'nin her tarafına yapılacak. Tünellerde de çekecek, 1 kilometre altındakilere değil de üstündekilere gibi bir sınır olmaz. 300 metrede tünel varsa çekecek. Bu sınırı neye göre koyuyorsunuz. Hizmette sınır olmaz. Tünellerin hepsinde çekecek. Ana güzergahların tamamında çekecek. Ana güzergahların tamamında çekecek, mazeret kabul etmeyiz. Hala çekmeyen yer çok haberiniz olsun. Hava atıyorsunuz reklamlarla birbirinizle yarış ediyorsunuz ama durum da pek öyle değil. Yollarda ben geziyorum. En iyi denetleyen benim. Hepsini not ediyorum. Para kazanın, ticaretinizi yapın ama vatandaşın memnuniyetini de sağlamak gibi bir göreviniz var. Bu konuda daha fazla gayret bekliyoruz."
"AKIL YOLLARINI, İLETİŞİM YOLLARINI GENİŞLETMEK LAZIM"
Bilgi teknolojilerinde yapılan hizmetlerden bahsederken yol örneği veren Bakan Yıldırım, "Biz memlekette yolları yapıyoruz. Tek yollar vardı trafik çok sıkışıktı, kazalar fazlaydı. Sonra dedik ki bu yolları genişletelim şerit sayısını arttırdık, kazalar azaldı. Ulaşımda da yollar var, iletişimde de yollar var." dedi. Bakan Yıldırım şöyle devam etti: "Normal telefonunun varken eskiden fotoğraf çekmiyorduk, mesajlar göndermiyorduk sadece konuşuyorduk. Onun için tek yol yetiyordu. Şimdi artık yollar yetmiyor çünkü çok iş yapıyoruz. Ne yapmak lazım akıl yollarını, iletişim yollarını genişletmek lazım. Bu yapılan iş bu amaca yönelik. Bundan sonra iletişim daha hızlı olacak demektir. İkincisi her türlü hizmeti artık her yoldan yapacağız. Şu yoldan otomobil gitsin, buradan kamyon gitsin yok. Yolunuz varsa gidecek hangi aracı kullanırsanız kullanın."
"ALTYAPI TAMAM, ÜSTYAPI OPERATÖRLERİN"
Devletin altyapıyı hazırlamakla mükellef olduğunu üstyapı çalışmalarının ise operatörler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Akla mantığa uyan da bu. Her şeyi yönetmeye kalkarsak o zaman hiçbir şeyi yönetemeyiz. Yolların şeritleri arttı, kapasiteleri arttı, altyapı tamam. Üstyapı operatörlerin. Bunun üzerinde marifetinizi göstereceksiniz. Eskiden 900 bandı sadece 2G'de kullanılır, 3G'de kullanılmazdı. Şimdi bu 4.5G olayı ile birlikte hepsini birleştirmiş oluyoruz. Hem hizmet çeşitliliği açısından, hem de mükerrer yatırımları ortadan kaldırma adına böylesine önemli bir adım atıyoruz." ifadelerini kullandı.
4.5G ile birlikte farklı yatırımlarında yaşanacağını kaydeden Bakan Yıldırım, şöyle devam etti: "Bu, 5G'ye yaklaşmanın bir adımıdır. Ama en önemli iki özelliği vardır. Bir tanesi iletişimde hızın artması, ikincisi şerit yani akıl yollarının artmasıdır. Yan getirileri de yerli katkıya daha fazla imkan sağlamasıdır. AR-GE çalışanlarının sayısını yüzde 50 arttırıyoruz, yerlilik oranlarını arttırıyoruz. Ürünü getirip kobiler üzerinden sattırma gibi bir uyanıklığa da artık son veriyoruz. 'Ürünü getirdim böyle bir şart var yerine getirmiş olalım' diye kurnazlık yok. Gelecek ürün orada yapılabildiği kadar yapılacak. Bugünden yarına biz yüzde 50 yerli olsun demiyoruz. Ama burada sadece bir tedarikçi pozisyonuna girmek, sürekli satma azminde olmak kabul edebileceğimiz bir şey değil. Burada ekmek yiyenler mutlaka buraya bir katma değer bırakmalı. Burada istihdam oluşması lazım."
"YOLLAR DA HIZ FELAKET, BİLİŞİMDE HIZ BEREKETTİR"
BTK'nın tüm yatırımların takipçisi olacağı bilgisini veren Bakan Yıldırım, "Bir yandan vatandaşımız daha güzel ve daha kaliteli hizmeti alırken, diğer yandan da bilgi ve iletişim teknolojilerinin ülkemize katma değer sağlaması için yerli katkının mutlaka arttırılmasının takipçisi olacaklar. Yollar da hız felaket, bilişimde hız berekettir. Söylediğimiz bu. Onun için bereketi daha da arttırmak için elinizden gelen gayreti göstereceksiniz." diye konuştu.
Konuşmaların ardından BTK Başkanı ile GSM operatörleri tarafından 4.5G sözleşmesi imtiyaz imzaları atıldı. İmza törenin ardından hatıra fotoğrafı çekildi. CİHAN