Bakan Yıldız'a Soma hatırlatmalı nükleer santral sorusu

Bakan Yıldız'a Soma hatırlatmalı nükleer santral sorusu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de yapılacak nükleer santralin güvenliğinin üst seviyede olacağını söyledi. Soma'da 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı hatırlatan bir öğrenci ise, "Soma yaşanmışken nükleer santralin güvenliği sağlanabilecek mi?" diye sordu. Soruyu 'doğru' diyerek cevaplamaya başlayan Yıldız, santralin en güvenilir şekilde inşa edileceğini söyledi.

Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen ' Genç Türkiye Zirvesi 2015' etkinliğinde 'Yenilenebilir enerji kaynakları ve yeşil Türkiye' konu başlıklı toplantıda üniversiteli öğrencilerin karşısına çıkan Bakan Yıldız, Türkiye'nin enerji politikaları ve güncel konulara ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Dünya'da nükleer enerji üretiminde özellikle Çernobil'den sonra bir kırılganlık yaşandığını ama bu olaydan sonra da 144 tane nükleer santral yapıldığını anlatan Yıldız "Fukuşima kazasına hep birlikte şahit olduk, önemli bir kazadır. Ülkelerin enerji politikalarını etkileyebilecek kadar önemli bir kazadır. Japonya yalnızca enerji ile karşılamaya çalıştığı sıvılaştırılmış doğalgaz ile birlikte karşılamaya çalıştığı enerji yapılanmasına yılda 40 milyar dolar fark ödüyor. Bütün bunları düşündüğümüzde Fukuşima'dan sonra da şu anda 76'ya yakın inşa halinde nükleer santral var. Nükleer güç santrali yalnızca enerji elde etme konusu değildir, aynı zamanda sanayinin lig atlamasıyla ilgili önemli bir konudur." şeklinde konuştu.

Dünya'daki 442 nükleer santralin yarısının ABD, Fransa ve Japonya'da bulunduğunu belirten Yıldız, "Dünyada 30 ülkede nükleer güç santrali var. 20'si en gelişmiş ülkeler G20 ülkeleri arasında. Yine burada da algı ile gerçeğin çok farklı noktalarda olduğunu görüyoruz. Bir kısım ülkeler bu santrallerden vazgeçtiklerini açıkladılar iç politikalarını yönetebilmek adına. Bir ülke ismini vermeyeyim kalktı dedi ki 2021 yılında nükleer santrallerden vazgeçeceğini söyledi. Eğer zararlı ise yarın vazgeçmeniz lazım. Araştırdık neden 2021 diye. Çünkü 2021 yılında vazgeçeceği nükleer santraller o tarihte ömrü bitiyor. Ömrü biten santralleri kapatmak nükleer santrallerden vazgeçmek anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını da cevapladı. Türkiye genelinde yaşanan elektrik arızasının sadece Türkiye'ye has olmadığının savunan Yıldız, Türkiye'de arz güvenliği ile ilgili elektrikte bir sorun olmadığını, tersine elektrik ve arz fazlası bulunduğunu anlattı. Elektrik kesintilerine dünyadan örnekler veren Yıldız, "Almanya'da yaklaşık 17 tane Avrupa ülkesini içeren Doğu Batı hattında bir arızanın diğerlerine çok hızlı sirayetiyle Avrupa'nın 3'te biri elektriksiz kaldı. İtalya'da Belçika'daki bir arıza 55 milyon insan 17 saat elektriksiz kaldı." dedi.

BAKAN'A SOMA BAĞLANTILI SORU

Başka bir öğrenci ise Yıldız'a, "Teknolojik olarak bizden önde olan Japonya'da Fukuşima faciası yaşanırken, ülkemiz daha Soma kömür madenlerini denetlemede sıkıntı yaşarken nükleer santrallerin denetlenmesi ne kadar başarılı olacak?" diye sordu. Öğrencinin bu sorusu salondakiler tarafından alkış aldı.

Cevabına "Doğru" diye başlayan Yıldız, söyle konuştu: "Nükleer güç santralleri ile ilgili genç kardeşlerimizin olası kaygılarını çok iyi anlıyorum. Ama siz inşallah bilecek ve göreceksiniz ki şu anda 6 bine yakın öğrencimiz 19 ayrı üniversiteden başvuru yaptı. Yaklaşık 80 kişi seçip Rusya'ya göndereceğiz. Eğitim alıp buraya gelecekler. İngilizce ve Rusça olarak eğitimlerini tamamlayacaklar ve bu santrallerde çalışacaklar. 9 büyüklüğündeki bir depremin şiddeti Türkiye'de hiç yaşanmadı. 7.6 civarı yaşandı. Ama siz bilin ki biz istesek de istemesek de Türkiye'nin en güvenilir yapısı olacak. Coğrafya ile oynamaya başladığınız her an risk var demektir bu bir hayat tarzıdır. Hiç bir şey yapmayabilirsiniz. Bu şekilde gelişen –pardon- gelişemeyen ülkeler var. O yüzden şu anda dünyada elektrik üretimine ayrılan paydan daha fazla güvenlik sistemine ayrılan miktar vardır. Nükleer güç santrallerini ben ucuza yapayım, yarı güvenlikli olsun dediğiniz anda bile uluslararası arena müsaade etmiyor. Kaldı ki biz bunun en güvenilir bir yapı olduğuna dikkat edeceğiz."

'ZAMANINDA YAPILAN ANLAŞMALAR NEDENİYLE İRAN GAZINI PAHALIYA ALIYORUZ'

Bakan Yıldız, "İran gazını Türkiye neden pahalı satın alıyor?" şeklindeki soruya ise, "Zamanında yapılmış anlaşmalar nedeniyle İran gazını pahalı alıyoruz. Suçlamıyorum ama öyle yapıldı. Her 3 yılda bir verilen fiyat revizyon hakkını Türkiye kullandı ve tahkime verdi. Biz de inşallah İran gazını daha ucuza alacağız, bundan emin olun." cevabını verdi.



CİHAN
11 Nisan 2015 14:04
DİĞER HABERLER