Bakan Yıldız: Elektrik üretim şirketlerinde arz fazlalığı söz konusu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üretici firmaların maliyetini kurtarmaması nedeniyle Türkiye genelinde elektriklerin kesildiği iddiaları için "Üretim şirketlerinin arz fazlalığı Türkiye'de söz konusudur. Son iki yıldan beri bu Türkiye'de mevcuttur. Daha önce böyle bir konu böyle bir problem olarak gündeme gelmemişti. " dedi.

Yıldız ve Rosatom Genel Müdürü Sergey Kirienko'nun katılımıyla; Ankara, Hacettepe ve İstanbul Teknik Üniversiteleri ile Rusya Federasyonu Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi (MEPhI) arasında Enerji Bakanlığı'nda ayrı ayrı 'Bilimsel Eğitimsel ve Sosyal İşbirliği Anlaşmaları' imzalandı.

Yıldız, imzaların ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir basın mensubunun, "Türkiye genelindeki elektrik kesintisi ile ilgili olarak Elektrik üreten firmaların sabit vermesi gereken elektrik miktarının maliyetini kurtarmadığı gerekçesiyle o gün kestikleri ve Türkiye genelini etkileyen kesintilerinde buna sebebiyet verdiği iddiası var bu doğru mu?" yönelik soruya Yıldız, şu karşılğı verdi:

"Herhangi bir şirketin 'ben şu an da elektrik veriyorum 3 saat sonra vermiyorum' deme yetkisi bulunmamaktadır. Bunun mekanizması var o mekanizma şunu söylüyor. Bir öncesinde herkes fiyat tekliflerini veriyor ve o tekliflere göre sıralanıyor. Ama bu sorduğunuz sorunun içerisinde önemli bir nokta var. Şu anada ülkemizin aldığı yağışlar özellikle HES' lerin çalışılmasına dönüktür. 2014 yılından daha fazla HES çalıştırılıyor. Bizim su kaynaklarından elde ettiğimiz HES'ler aslında tercih ettiğimiz doğalgaz ithalatından daha önceki üretimlerdir. Suyun enerjisini almadan akıtmamalıyız. Sudan elektrik elde ettikten sonra akıtmalıyız. Doğalgaz santrallerinin HES'LER ile rekabet edemediği bugünün gerçeği değildir. 30 yıl öncede böyledir. O yüzden biz bütün santrallerin o rekabet ortamından bu piyasayı oluşturmasını istiyoruz. Ama enteresandır genellikle elektrik fiyatlarının yükselmesinden bunun bir risk olarak yükselmemesi lazım geldiğini söyleyen kamuoyu şu anda niçin elektrik fiyatları düşük tarzında davranıyor üretim santralleri için. Bu aslında Türkiye'deki arzın talepten daha çok olduğunu gösteriyor. Bölge olarak stratejik olarak 1 no'lu talimat dediğimiz kurum karşısında arkadaşlarımız gerekli önlemleri aldılar. Bizim amacımız ne çok aşırı kar etmek özel sektör için ne de zarar etmek her ikisi de olmasın makul bir fiyatta versinler ve Türkiye'nin enerji ile alakalı bütün yapılanmasını hep beraber sağlamış olsunlar. Tekraren söylüyorum üretim şirketlerinin arz fazlalığı Türkiye'de söz konusudur. Son iki yıldan beri bu Türkiye'de mevcuttur. Daha önce böyle bir konu böyle bir problem olarak gündeme gelmemişti. "

YILDIZ'DAN SOMA DAVASI YORUMU

Bakan Yıldız, 'Soma faciasından 11 ay sonra bugün ilk görüşme gerçekleşti. Ancak gergin bir görüşme oldu yakınların salona alınmaması, sanıkların video konferansla bağlanması tepkilere neden oldu ve ertelendi. Sanıkların getirilmesine karar verildi siz nasıl değerlendiriyorsunuz?' ilişkin soruya ise "Bu tamamen hukuki bir süreçtedir. Bütün saydığınız bu konuların kararını verilecek olan inisiyatifini kullanacak olan mahkemeler var. Savcılık iddianamesini hazırlamıştır ondan sonra hukuki süreç başlamıştır. Bu yüzden bizim bu süreç içerisinde bu süreci etkileyebilecek herhangi bir cümleden kaçınmamız lazım. Ve suçluların tespit edilmesi ile alakalı Türk Adaletine olan güvenimiz bu vesile ile bir kez daha vurgulamamız lazım ve sonucu hep beraber takip ediyor olmamız gerekir." cevabını verdi.
CİHAN
13 Nisan 2015 18:07
DİĞER HABERLER