Bakan Zeybekci: 2015'in ilk çeyreğinde büyüme istediğimiz gibi olmadı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, mart ayı ihracatının yüzde 13, son üç aylık ortalamanın ise yüzde 7.5 düştüğünü belirterek, bu düşmenin sebebinin sadece parite olmadığını, 2015'in ilk çeyreğinde büyümenin istedikleri gibi olmadığını söyledi. Zeybekci, Denizli Ticaret Odası (DTO) toplantı salonunda, Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin tahsis ettiği arsa üzerine belediye, DTO, Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) ortak hizmet binası yapılmasına ilişkin protokol imza törenine katıldı. Törende Zeybekci, kurumların ortak kullanacağı binanın protokolüne DTO Başkanı Necdet Özer, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan'la birlikte imza koydu.

'İHRACATIN DÜŞMESİNİN SEBEBİ BİREBİR PARİTE DEĞİLDİR'

Gazetecilerin ihracatta düşüş olduğu, 2023 hedeflerine ulaşmada sanayicilerin endişe taşıdığı şeklindeki sorusu üzerine Bakan Zeybekci, "Mart ayı ihracatı yüzde 13 seviyesinde düştü. Üç aylık ortalama yüzde 7.5 seviyesinde düştü ama bu düşmenin sebebi tabii ki birebir parite midir? Değildir ama paritenin etkisini sizlerle paylaşmak istiyorum. 2014 yılının ilk üç ayındaki parite aynı kalsaydı, 2014 yılının başındaki üç ayda parite, yani dolar euro paritesi aynı kalsaydı yüzde 7.5 eksi, yüzde 1.5 artıya dönüşmüş olacaktı." dedi.

'EMTİA FİYATLARININ AŞAĞIYA DOĞRU GİTMESİ TÜRKİYE'NİN İHRACATINI EKSİ YÖNDE ETKİLEYECEK'

2015 yılında dolar euro paritesi 1.14 ortalamada olursa bunun 2014 yılına göre 2015 yılı ihracatı üzerindeki eksi etkisinin yaklaşık olarak 10 milyar dolar olacağını belirten Zeybekci, "Ama biz bunun doğrudan Türkiye'deki ihracat 10 milyar dolar sadece pariteden dolayı düşecek mi derseniz, hayır. Bunun olmaması yönünde Türkiye'de hükümetimiz elinden gelen gayreti gösteriyor. Kaldı ki şuna da hazırlıklı olmamız lazım, biz bunları doğru bilirsek doğru tartışırız. 60 dolarlık bir petrol fiyatı 2014 yılı ortalamasında olursa gerek enerjinin gerekse enerjinin emtia fiyatlarına, mal fiyatlarına yansıması, eksi olarak yansıması, şu anda mesela dünya borsalarına yansıması 2014'e göre aynı tarihler itibarıyla külçe demirde yüzde 50'ye yakın, bakırda yüzde 40'a yakın, buna benzer bütün emtia fiyatlarında aşağıya doğru bir gidiş var. Bu emtia fiyatlarının aşağıya doğru gitmesinden dolayı Türkiye'nin ihracatı ayrıca bir eksi yönde etkilenecek. Toplam olarak baktığımız zaman 18-20 milyar dolar civarında eksi olarak etkilenme etkisi olacak." diye konuştu. Petrol fiyatlarının ithalata çok daha fazla bir etkilenme yaşatacağını öne süren Zeybekci, "O daha eksi yönde olacak ama bunu şöyle söyleyeyim, cari açığımızda tarihi bir iyileşme, enflasyonda tarihi bir iyileşme, dış ticaret açığımızda tarihi bir iyileşme, ihracatın ithalatı karşılama oranlarında da tarihi bir yüksek rakamlara inşallah 2015 yılında Türkiye ulaşacaktır diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'NİN ORTA VADELİ BÜYÜME PLANINA ULAŞAMADIK'

Türkiye 2014 yılında 2.9 büyümesine rağmen orta vadeli büyüme planına ulaşamadıklarını vurgulayan Bakan Zeybekci, "2014 yılı tabii Türkiye'nin orta vadeli büyüme planında yüzde 2.9 büyüyerek, en son revize edilen 3.3 rakamına ulaşamadık ama şunu da gözardı etmemek lazım, Türkiye'nin etrafına baktığımız zaman Ukrayna, Rusya, Kafkaslar'da, Gürcistan bölgesi, İran'daki yaptırımlar, Irak'ta ülkenin yarısının bir terör örgütü tarafından işgal edilmiş olması, Suriye'nin yerle bir olması, en büyük ihracat ve müteahhitlik pazarlarından bir tanesi olan Libya'ya olan ihracatımızın yüzde 40 seviyesinde aşağıya geliyor olması, Avrupa Birliği'nde büyüme rakamının hemen hemen sıfıra yakın olması ve ithalatla ilgili rakamların yüzde 1 seviyesinde artıyor olması, buna rağmen Türkiye'nin yüzde 2.9 büyümesi inanın bana son derece önemlidir." ifadelerini kullandı.

'BÜYÜMEYLE İLGİLİ RAKAMLARIMIZ İSTEDİĞİMİZ GİBİ OLMADI'

2014'ün trendine baktıklarında 2015'in ilk çeyreğinde de bu büyüme ile ilgili rakamlarda istediklerinin olmadığını anlatan Zeybekci, şunları kaydetti: "2014'ün trendine baktığımız zaman da 2015'in ilk çeyreğinde de bu büyüme ile ilgili rakamlarımızın, biraz böyle istediğimiz gibi olmadığını göreceğiz, 1.5'ler seviyesinde olduğunu göreceğiz ama ikinci çeyrek, üçüncü çeyrek ve dördüncü çeyrekte almış olduğumuz son tedbirlerle iç piyasanın, iç üretimin, iç tüketimin de büyümeye etkisini üst düzeyde görmeye başlayacağız. 2015 yılı sonu itibari ile Türkiye rahatlıkla eğer şuradaki tüm şartlar aynı kalması halinde bile olsa yani farklı negatif bir şey olmaması halinde Türkiye'nin 2015 büyüme rakamları rahatlıkla yüzde 4'ün üzerine çıkacaktır diye düşünüyorum. Bir de ihracatta bu paritenin baz etkisi, ilk dört ayda hemen hemen büyük bir güçlü dalgası geçmiş olacak. 2015 yılının dördüncü beşinci aylarından itibaren paritedeki şu andaki mevcut hale doğru hızlı bir şekilde yönelim olduğundan dolayı paritenin baz etkisi de ortadan kalktığında ihracatımızda da gözle görülür bir toparlanma inşallah nisandan itibaren görmeye başlayacağız." CİHAN
11 Nisan 2015 15:55
DİĞER HABERLER