Bakan Zeybekci'den MHP'ye 'ülkeyi değil partilerini düşünüyorlar' suçlaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, koalisyon görüşmelerinde MHP'nin yaklaşımının ülkeden ziyade 'partim ne kaybeder' diye düşündüğünü, oysa asıl düşünülmesi gereken konunun 'ben parti olarak ne kaybederimden ziyade ülkem ne kaybeder?' olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Ramazan Bayramı'nı ailesi ve yakınlarıyla birlikte geçirmek için memleketi Denizli'ye geldi. Denizli Huzurevi'nde kalan yaşlıları ve Çocuk Yuvası'nı ziyaret eden Zeybekci, gazetecilerin gündemle ilgili sorularını cevaplandırdı. Muhtemel bir koalisyon hükümetinde ekonomiyle ilgili bakanlıkların AK Parti'de kalması yönünde pazarlık yapıldığı iddialarını değerlendiren Zeybekci, bu konuda takdirin başbakanda olduğunu ifade etti. Zeybekci, "Sürecin devamlılığı, 13 yıldan beri başarı ile uygulanan ekonomi politikalarının devamlılığı önemlidir diye düşünüyorum. Ama bu konuda tam yetkili olan şu anda başbakanımız, partimizin ilgili kurulları bu görüşmeleri sürdürme ve bununla ilgili süreci yönetme görevini, yetkisini sayın başbakanımıza verdi. Takdir tamamen başbakanımıza aittir. Ekonomi yönetimi ve ekonomi bakanlıklarının hangi partide, nerede olacağı ile ilgili." dedi.

'SEÇİM YAPILMAMALI'

Hükümet kurulması sürecinde hangi partiyle koalisyon yapılacağı konusunun partilerin taban görüşlerine de dikkat edileceğini belirten Zeybekci, seçimi ekonomin sevmeyeceğini ancak bunu kaldırabilecek güçte olduklarını belirtti. Zeybekci, şöyle konuştu: "CHP ile baktığımızda tabanları itibari ile her iki partinin tabanlarına bakmak lazım oradaki görüşlere bakmak lazım her iki partinin tabanları bu koalisyonu isteyip istemediği ile ilgili her iki partinin de yaptığı çok güçlü istişareler var. Tabanları ile il teşkilatları ile bütün teşkilatları ile yaptıkları istişareler ve görüşmeler var. Bunları da dikkate alacaklardır diye düşünüyorum. Ekonomi seçimi sevmez. Ekonomi yani piyasalar, üretim, sanayi, ihracat bir an önce ülkede hükümet kurulmasını ister. İstikrar ister. Ekonomi ve siyaset arenasında bir istikrar ister. Ama henüz daha hükümet kurulmadığı için 7 Haziran süreci bitmedi, seçimler daha henüz sonuçlanmadı. Yani hükümet kurulduğunda seçimler sonuçlanır. 'Bu ekonomi bir seçimi daha kaldırmaz' demek Türkiye'ye hakaret olur. Türkiye'ye haksızlık olur. Burada seçim yapılmamalı benim fikrimi sorarsanız. Türkiye'de hükümet kurulmalı ve koalisyon olmalı ama seçime gidilmemeliyi ekonomi veyahut da Türkiye ekonomisi bir seçimi kaldırmaz gibi bir sebebe dayandırmak son derece yersiz, son derece yanlış ve Türkiye'ye de büyük bir haksızlıktır."

Seçimin yapılıp yapılmamasının ekonomiye dayandırılacak bir konu olmadığını vurgulayan Zeybekci, seçim olması halinde ekonomiye hiçbir şey olmayacağını öne sürdü. Zeybekci sözlerine şöyle devam etti: "Bir seçim daha olursa 2015'i kaybederiz evet bir seçim daha olursa dediğim gibi biraz önce seçimler ekonomi tarafından pek sevilmez ama 2016 kurtulacaksa, 2017 kurtulacaksa ülkenin geleceği ile ilgili bir dönemeçten, bir virajdan, bir engelden aşılacaksa bir daha seçim sağlık getirir diye düşünüyorum. O tıkanmaya gelirsek eğer o noktaya gelirsek işin sahibine gitmek lazım nereye gideceğiz başka."

MHP HÜKÜMET OLMAKTAN KAÇIYOR

Koalisyon görüşmelerinde tabanlarının MHP'ye sıcak baktığını anlatan Zeybekci ancak MHP'nin bu konudaki tutumu iktidardan kaçan bir tavrı olduğunu öne sürdü. Zeybekci, "Hükümetten kaçan, hükümette olmak istemeyen bir yaklaşım içinde. Bunu eleştirmek için söylemiyorum yani şu andaki tutumunun tespiti anlamında söylüyorum. Şu anda koalisyon hükümeti ile ilgili görünen pozitif bir ışık henüz yok. 'Önce ülkem' demek lazım. 'Önce Türkiye' demek lazım. Önce yani koalisyon kurarsam şöyle olursa ben parti olarak ne kaybederimden ziyade 'ülkem ne kaybeder olmazsa' buna bakmak lazım. Şu anda maalesef siyasi partilerin yani özellikle CHP ve MHP'nin bu konudaki yaklaşımları 'ben koalisyona girersem ne kaybederim' belki CHP'nin bu konudaki yaklaşımını böyle diyemem ama MHP'nin yaklaşımını 'ben hükümete girersem, koalisyona girersem parti olarak ne kaybederim.' Ülkem ne kaybeder' bu henüz dikkate alınmıyor.Öne çıkması gereken de o aslında, ülkem ne kaybeder." ifadelerini kullandı.

'İRAN BİZİM İÇİN KARDEŞ ÜLKE, İRAN BİZİM İÇİN DOST ÜLKE'

İran'ın nükleer anlaşmasıyla ilgili bir soru üzerine Zeybekci, bu ülkenin kendileri için kardeş ve dost olduğunu söyledi. Zeybekci şunları kaydetti: "İran'ın bu şekilde nükleer uluslararası görüşmelerde ambargolarının yaptırımlarının kaldırılması son derece olumlu buluyoruz. İran bizim için kardeş ülke, İran bizim için dost ülke.bütün yaptırımlar dahilinde İran'ın bütün ihtiyaçları ile ilgili Türkiye her türlü dostluk ve kardeşlik, komşuluk anlamında Türkiye elinden gelen her şeyi yaptı. Şu anda İran'la da 265 ürünle de gümrükleri hemen hemen sıfıra indiren bir tercihli ticaret anlaşmamız var."

CİHAN
16 Temmuz 2015 15:44
DİĞER HABERLER