Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracattaki yeni rotasının Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Rusya olduğunu söyleyerek, "İhracatçılar bavullarını hazırlasın, bu ülkelere çıkartma yapacağız" dedi.
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından Denizli Anemon Otel'de İhracatın Yıldızları 2010 Ödül Töreni düzenlendi. Törene Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, AK Parti Denizli milletvekilleri Mehmet Yüksel ve Mehmet Salih Erdoğan, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, "Cumhuriyetin 100'üncü yılında önemli hedeflerimiz var. Denizli olarak 2023'te 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ise Cumhuriyetin 100'üncü yılında Denizli'nin 15 milyar dolarlık hedefinin hayal olmadığını belirterek, "Denizli'nin geleceği çok parlak. Denizli'de sigortalı sayısı 155 bini buldu. Çeşitli sektörlerdeki bu istihdam sayımızı daha da arttırmalıyız. Sadece ihracatçı ve üretici bir şehir olan Denizli, turizm ve sağlık sektörlerinde de istihdam oluşturmalı. 2023'de 300 bin istihdam sayısına ulaşmamız gerekiyor" diye konuştu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracat yapan herkesin birer kahraman olduğunu belirterek, "Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan, tüm dünyayı bir kepçe gibi dolaşarak ihracatın artması için çalışıyor. İhracatın 114 milyar dolara ulaşmasında en önemli katkı bakan Zafer Çağlayan'ındır" dedi.
İhracattaki artışın sofradaki aşın artması anlamına geldiğini belirten Büyükekşi, "İhracatçılar okyanuslarda gemi yüzdüren kaptanlardır. Motivasyon olmadan, azimle çalışmadan, girişimcilik olmadan ihracat olmuyor. İhracatımız 114 milyar dolar oldu. 2011 ihracatımızı 132 milyarı aşarak rekor kırmak istiyoruz. AR-GE, moda ve markaya önem veriyoruz. TİM bütçesinin yarısını bu çalışmalara ayıracağız" şeklinde konuştu.
Denizli Valisi Yavuz Erkmen ise ihracat yapan işadamlarını ve işyerlerinde çalışan tüm işçileri kutlayarak, "Denizli'deki ihracat 2.1 milyar dolar. Üretimi Denizli'de yapıp, ihracatı başka illerden yapan şirketler var. Denizlili ihracatçıların ihracatlarını Denizli'den yapmaları için çağrıda bulunuyorum" dedi.
HEDEFİMİZ 2023'TE İLK 10'DA YER ALMAK
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf ise Denizli'nin yüzde 23'lük ihracat artışıyla Türkiye ortalamasının iki katı artış gösterdiğini belirterek, "Türkiye'deki ihracat rakamları arasında hepimizin göğsünü kabarttı. İşvereninden işçisine kadar herkese teşekkür ederim. Denizli'nin 2023 hayaline dair bir vizyonu var. 2023 yılında Türkiye ekonomisi gelişmiş ilk 10 ülke içinde olmayı hedefliyor. Böyle bir hedefi olan Türkiye'de Denizli şu anda olduğu gibi ülkenin en çok üreten ve en fazla ihracat yapan illeri arasında olacak. Bize düşen daha çok üretim yapılması için gereken alt yapıyı sağlamaktır. Bu anlamda 2002'den beri Denizli'nin merkezi idareden aldığı alt yapı tutarı 2 milyar TL'yi aştı. Denizli'nin 20 milyar dolar ihracat yapması hayal değil. Denizli ihracatında lokomotif sektör tekstil. Ancak Denizli bir tarımsal üretim potansiyeline sahip. Hedefimiz daha zengin, daha müreffeh ve daha mutlu bir Türkiye. Bu Türkiye içinde daha güçlü bir Denizli'yi hedefliyoruz. Bunun gerçekleşeceğine inanıyorum" dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, "Geçen yılın ilk iki ayında 305 milyon dolar olan Denizli ihracatı, bu yılın ilk iki ayında 470 milyon dolara çıktı. Biz her zaman Denizli ihracatçısının yanında olmaya devam edeceğiz. Denizli'den ihracat yapan ve ülke ihracatına destek sağlayanlara teşekkür ederim" dedi.
2023'E KADAR KENDİ OTOMOBİLİMİZİ, HELİKOPTERİMİZİ VE UÇAĞIMIZI YAPACAĞIZ
Türkiye ekonomisinin küresel krizi çok iyi yönettiğini belirten Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan şöyle konuştu:
"Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarı ciddi bir ödül kazandı. Denizli'nin hedeflediği ihracat rakamlarına herkesin inanmasını istiyorum. Çantalar elimizde dünyanın her tarafını geziyoruz. Bizim bir idealimiz var. Cumhuriyetin kurulması için kanlarını akıtan şehitlerimiz bize bir görev veriyor. Biz ülkemizi dünyanın ilk 10'u içine sokacak, ihracatı 500 milyar dolara çıkaracağız. Kişi başına düşen milli geliri 25 bin dolara çıkaracak çalışmalar yapıyoruz. Türkiye'nin gelişmesi için bunları yapıyoruz. 2002'de 36 milyar dolar ihracat, kişi başına milli gelir 2 bin 500 dolardı. Yeter ki, bu siyasi istikrar devam etsin, bu başarımızı sürdürürüz. 2013'de Türkiye kendi helikopterini, 2020'de kendi uçağını yapacak. Türkiye çok zaman kaybetti. Türkiye 2023'e kadar 3 nükleer santral ve kendi otomobilini yapacak. En az 10 markasını dünya markası yapacak. Bunu yaparken özel sektörümüze, üreticimize, köylümüze, sanayicimize ve bürokratlarımıza güvendik. Türkiye'nin ihracattaki yeni rotası Çin, ABD, Hindistan, Endonezya ve Rusya'dır. İhracatçılar bavullarını hazırlasın, bu ülkelere çıkartma yapacağız. Bu 5 ülke, 4 trilyon dolar ithalat yapıyor, Türkiye bu ülkelere sadece 11.5 milyar dolar ihracata gerçekleştiriyor. Pastadan daha fazla pay almalıyız."
LİBYA'DAN ÇIKMAYIZ"
Afrika'da çeşitli olaylar yaşandığını belirten Bakan Çağlayan, Libya'dan Türk yatırımcısının ve hükümetin çıkma gibi bir düşüncesinin olmadığını söyleyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Tunus, Mısır, Libya ve çeşitli ülkelerde yaşanan sıkıntılar öyle görünüyor ki; bir müddet daha devam edecek. Demokratik yaşam standartları kalitesini ve refah seviyesini arttırmak istiyorlar. Libya bizim açımızdan çok önemliydi. Cumhuriyet tarihinde ilk defa kurumlar arasındaki bir çalışmayı ortaya koyduk. Bakanlığımızda kriz masası kurduk. Başbakanımızın talimatıyla çeşitli bakanlıklar tarafından kurulan kriz masası sayesinde 25 bin vatandaşımızı tereyağından kıl çeker gibi alıp ülkemize getirdik. Bu akşam itibariyle tahliyeler bitti. 19 bin vatandaşımız Türkiye'ye geldi. Biz insanlarımızı seviyoruz. Irkına, dinine ve diline göre ayırmıyoruz. Yaratılanı yaratandan dolayı seviyoruz. Libya'da biz 27 milyar dolarlık iş yaptık. 15 milyar dolarlık son zamanlarda iş aldık. 25 bin kişi istihdam ediliyor. Libya'dan çıkma gibi bir düşüncemiz yok. Sadece Libya'daki vatandaşlarımızın can güvenliği sebebiyle mola vererek ülkemize getirdik. İnşallah Libya'da kan dökülmez ve Libyalılar istedikleri yaşam seviyesine kavuşurlar. Müteahhitlerimizin alacakları ile ilgili sorunlarını masaya yatırdık. İlgili bürokratlar çalışıyor. Birkaç gün içinde bunu toparlayıp Başbakana sunacağız. Libya'dan gelenlerin, vergi ve sigortaları ile ilgili bilgileri aldık. Neleri karşılayabiliriz bunların üzerinde çalışıyoruz."
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. 2010 yılında imalatçı bazda en fazla ihracat yapan Menderes Tekstil A.Ş., Erbakır Elektrolitik Bakır Mamülleri A.Ş., Hüsran Havlu A.Ş., Ozanteks Tekstil A.Ş., Gamateks Tekstil A.Ş., Küçüker Tekstil A.Ş., Nesa Tekstil A.Ş., Eke Tekstil A.Ş., Dok-San A.Ş. ve Kocaerk Tekstil A.Ş.'ye ödüllerini Devlet Bakanları Zafer Çağlayan ve Selma Aliye Kavaf ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi verdi. 2010 yılında DENİB'e kayıtlı en fazla ihracat yapan sektör birincileri olan YM İthalat Ltd.Şti., Aynes Gıda A.Ş., Seval Kablo A.Ş., Denkim Denizli Kimya A.Ş., Başakanlar A.Ş. ve DNZ Murat Torna Ltd.Şti'ye ödüllerini Denizli Valisi Yavuz Erkmen ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci verdi. DTS A.Ş, Said Atıcı, Nevzat Özel, Hüseyin Memişoğlu, Ağaoğlu Tekstil A.Ş. ve Eke Tekstil A.Ş.'ye de özel ödül verildi.
DHA