Bakanlık aleyhinde karar veren hakimlere terfi cezası

Bakanlık aleyhinde karar veren hakimlere terfi cezası
İçişleri Bakanlığı, kendi aleyhinde kararlar veren yargıçları, ‘gizli' ibareli bir yazıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) şikayet etti.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Yüksek Kurul'un 3. Dairesi, adı geçen hakimler hakkında inceleme kararı verdi. HSYK 2. Dairesi ise hakimlerin terfisini durdurdu. İçişleri Bakanlığı aleyhine 1450 dava açıldığı, bunlardan 1087'sinde yürütmeyi durdurma talebinin reddedildiği ortaya çıktı. Geriye kalan 363 davada bakanlık aleyhinde kararlar verildi. Bu kararları verenlerin terfisinin durdurulduğunu açıklayan ve karara muhalefet şerhi düşen HSYK 2. Daire Üyesi Mahmut Şen, hukuksuz uygulamaya isyan etti. HSYK'nın kararının Birleşmiş Milletler Yargı Bağımsızlığı Temel İlkeleri'ne, Anayasa'ya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına aykırı olduğuna dikkat çekti. Konuya ilişkin hakim, savcı ve avukatların sosyal paylaşım sitesi adalet.org'da bir yazı yazan Mahmut Şen, davalı konumdaki idarelerin şikayetlerinin yargı tarihinde hiç yaşanmadığının altını çizip özetle şunları söyledi:

“Yargı tarihinde hiç görülmemiş bir biçimde söz konusu kararlarda imzası olan hakimlerin terfileri durdurulmuştur. Bu işlem, HSYK eliyle yargısal süreçlerin ve hakimlerin doğrudan veya dolaylı baskı, tehdit ve müdahaleye maruz bırakılmasıdır. Bağımsız yargının teminatı olması gereken HSYK'nın bu evrakı işlem yapmadan iade etmek yerine, hakimlerin terfisinde değerlendirmesi yargı bağımsızlığına yönelmiş bir tehdittir. Bu durum, anayasa ve evrensel normlar başta olmak üzere birçok mevzuat hükmünün ağır ihlali niteliğindedir. Kamu idarelerine düşen, aleyhlerine karar veren hakimleri listeleyip şikayet etmek değil, mahkeme kararlarına uymaktır. Bu karar yanlış ise bunun düzeltileceği yer HSYK değil, kanun yolu aşamasında Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay'dır. Dosyaların savcıların elinden aniden alınması, hâkim ve savcıların keyfi bir şekilde başka mahkemelere tayin edilmesi, hâkimlerin verdikleri kararlar nedeniyle ihraç edilmesi, savcı ve hakimlerin verdikleri kararlardan dolayı tutuklanması, yargı bağımsızlığına müdahaleyi sistematik hale getirmiştir.”

KAYNAK: ZAMAN
11 Şubat 2016 07:40
DİĞER HABERLER