Bakımlı dişler ruhsal hayatı olumlu etkiliyor

Beden sağlığı bakımından yadsınamaz bir yeri olan diş temizliği ve bakımı, ruhsal açıdan da önemli. Sadece beslenme kaynaklı değil, sosyal ilişkiler üzerinde de diş sağlığının önemine işaret eden uzmanlar, dişlerin hem konuşmayı desteklediği hem de sosyal psikolojik konularda iletişimi sağladığını söyledi.

16-22 Kasım tarihleri arasında diş hekimliği günü olarak kutlanan hafta nedeniyle konuya dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Diş Hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu, dişlerin insan için aynı zamanda sosyal yaşamının bir parçası olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti.

'ESTETİĞİMİZİ ŞEKİLLENDİRİYOR'

Gereksiz kilolara neden olduğu kadar kişinin estetik durumu ve konuşmasını da etkileyen dişlerin ihmale gelmez bir konu olduğunun altını çizen Müezzinoğlu şöyle devam etti: "Dişlerimiz yaşantımızı etkileyen, beslenmemizi sağlayan, estetiğimizi düzenleyen, konuşmamızı destekleyen, sosyal ve psikolojik konularda da iletişimimizi sağlayan organlarımızdır. Dişler sadece beslenmede değil, görsel anlamda da estetiğimizi şekillendiren, konuşurken kelimelere anlam katan, kişiyi moral ve özgüven konusunda da destekleyen bir yapıdır. Diş bakımında ihmal ya da eksiklik ağız kokularına neden olurken, hızlı ve seri yiyenlerde de gereksiz kilolara neden olur. Bu açıdan değerlendirildiğinde dişlerimiz sadece lokmaları bölme, koparma ve öğütmede değil, sosyal alanda insan ilişkilerinde konuşma ve özgüven açısından da önemli bir işleve sahiptir."

Sağlıksız beslenme ya da başka faktörlere bağlı olarak diş kayıplarının yaşandığını ancak bu durumun ihmal edilmemesi gerektiğini de belirten Müezzinoğlu, "Ağızdaki eksik sayı ve yerlerine göre farklı protezler aracılığı ile restorasyon gereklidir. Daha ileri ki yaşlarda dişlerin tümünün kaybı ile protezler ve tam protezler kullanılabilir.İyi bir protez kullanıcı açısından ağız bütünlüğünü sağlayan, görsel ve çiğneme açısından yeterli olmalıdır. Uygun olmayan protezler ileride telafisi mümkün olmayan sonuçlara sebep olurlar. Bu nedenle yapılacak protez türüne göre farklı yapım teknikleri vardır. Protezler hijyen kurallarına uygun, çeneler arasında kapanışı bozmayan, estetik açıdan birbirini tamamlayan, konuşmaya mani olmayan bir şekilde yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

CİHAN
21 Kasım 2015 10:50
DİĞER HABERLER