Bal üreticileri: Sahte bal üretenler 5 yıl ticaretten men edilsin

Bal üreticileri: Sahte bal üretenler 5 yıl ticaretten men edilsin
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sahte bal üreticilerine verilen cezaların ağırlaştırılmasını istedi. Yılmaz, "14 bin lira ceza yetmiyor. Sahte bal üreten firmaların en az 5 yıl ticaretten men edilmesi gerekiyor. Birinci derecede yakınları dahil." dedi.

İstanbul 3. Bal ve Arı Ürünleri Fuarı, Harbiye Askeri Müzesi'nde kapılarını ziyaretçilere açtı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından düzenlenen fuarda, bal üreticileri, kaliteli balın özelliklerine dikkat çekti. Ayrıca fuarda polen, arı sütü, arı ekmeği ve bal sirkesi gibi çeşitli ürünler de sergilendi.

Kaliteli balın özelliklerine ilişkin Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, hedeflerinin yıllık bal üretimini 200 bin tonun üzerine çıkarmak olduğunu söyledi. Sahte balın piyasaya sürülmesinden dolayı itibar kaybettiklerinin altını çizen Yılmaz, bu itibarı yeniden kazanmak için çaba sarf ettiklerini anlattı.
Fuarın gelecek sene uluslararası düzeyde yapılacağını hatırlatan Yılmaz, şunları söyledi: "Türk arıcısının, ürününü üreticiden tüketiciye ulaştırmak anlamında ve üreticinin emeğini tüketiciyle doğrudan buluşturmak amacıyla bu fuarı yapıyoruz. Bu fuarda üretim izini almamış hiçbir bal yok. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli, Tarım Bakanlığı'ndan gıda sicil numaralı ve Türk arıcısının ürettiği ballar. Önümüzdeki seneden itibaren de uluslararası olacak.
Burada bizim hedefimiz ,hem değer kaybeden balımızın tekrar itibarını kazandırmak ve bal üretiminde dünyanın ikinci büyük ülkesi olan Türkiye'nin ballarını 2017 yılında yapacağımız kongreyle de dünyaya tanıtmak. Bunu aslında o kongrenin bir ön çalışması gibi düşünebiliriz. 2017 yılında da bu kongreyi yine burada İstanbul Kongre Merkezi'nde yapacağız. Türk arıcısının emeğini ballarının parmak izini dünyaya tanıtacağız. Bu fuardaki amacımız bu. Burada teşhir edilmiş laboratuvar analizlerinde olumsuz sonuç vermiş hiçbir bal yer alamaz."

Türkiye'de 103 bin ton bal üretimi olduğunu ifade den Yılmaz, Türkiye'nin Çin'den sonra ikinci büyük bal üreticisi ülke olduğunu kaydetti. Yılmaz konuşması devamında şunları dile getirdi: "Tüketim yönünden de Dünya'da en fazla bal tüketen ülkeyiz. Kişi başına 1 kilo yüz gramla bal tüketiminde lideriz, üretiminde ikinciyiz ve ülkeye yetecek balı üretiyoruz. Daha çok dışarıya satmak için de daha çok üretmemiz lazım. Biz kovan başına 2023 yılında bir kovandan 40 kilo bal aldığımızda, 6milyon 800 bin milyon kovanımız var. Yıllık üretimi 103.bin tondan 200 bin tonun üzerine çıkmayı hedefliyoruz.

"Balı arı yavruları için yapıyor. Balın sahtesi taklidi olmaz." diyen Yılmaz, şöyle devam etti: "Bal, kanunda veya dünya kodeksinde yazdığına göre diyor ki,:'İçine hiçbir şey katılamaz, içinden hiçbir şey çıkarılamaz. Doğal haliyle yenir, tüketilir, satılır.' Tabi böyle olunca hile yapanlar, tağşiş yapanlarla mücadele ediyoruz. Bunların cezalarının ağırlaştırılmasını istiyoruz. Belki 14 bin lira ceza yetmiyor. Bu firmaların, en az 5 yıl ticaretten men edilmesi gerekiyor. Birinci derecede yakınları dahil. Bu yapıldığında bu işi çözeriz. Çünkü glikozu bal diye satmak hem emeğimizi çalıyor, hem baldan yeterli faydayı bekleyen insanları kandırmış oluyorlar."
CİHAN
19 Şubat 2016 17:01
DİĞER HABERLER