Balıkesir 2. Kent Sempozyumu

Akademik Odalar Birliği tarafından 'Ani gelişen kentlerin sorunları' konulu Balıkesir 2'inci Kent Sempozyumu Bandırma Santral Kültür Merkezinde yapıldı. Prof. Dr. Celal Apti Güzel ve Doç. Dr. Gaye Birol Özerk'in konuşmacı olarak katıldığı Sempozyumun moderatörlüğünü Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk yaptı.

Sempozyumda konuşan Doç.Dr. Gaye Birol Özerk, Dünyada ve Türkiye'de, kent ve çevre sorunlarının kökeni, hızlı ve çarpık sanayileşmeye, sürekli kar olgusuna, teknolojinin insan ve doğa yararına kullanılmamasına dayandığını söyledi. Özerk, "Bugün kentlerin en önemli sorunlarını oluşturan yoksulluk, göç, barınma sorunu alt yapı yetersizlikleri ve çevre kirliliği, merkezinde insan yaşamının ve ihtiyaçlarının değil, sermayenin ihtiyaçlarının bulunduğu bir sistemin ürünüdür. Kırdan kente göç ucuz emek ve işgücü hep sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda teşvik edilmiş ve bugün ülkemizde kentsel yaşam çevresi plansız yapılaşma, kaçak konutlar ve gecekondulu nüfus olarak şekillenmiştir." dedi.

Kentleşmenin ortaya çıkardığı sorunlardan bir diğerinin de insanların sahip oldukları gelenekleri, görenekleri ve kimliklerinin kentleşmenin tehdidi altında olduğunu söyleyen Özerk, "Kentleşme yalnızca kırsal kesimi değil, kenti de silip süpürmektedir. Yalnızca kasaba ve köy yaşamının tarımsal ilişkilerle beslenen değer, kültür ve kurumlarını değil, kent yaşamının yurttaşlık ilişkileri ile beslenen değer, kültür ve kurumlarını da yutmaktadır." ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Celal Apti Güzel de konuşmasında, Türkiye de kentleşme sorunun ardında yatan en temel neden kentleşme ile sanayileşmenin bir arada yürümemesi olduğunu söyledi. Ülkemizde yaşanan kentleşme sorunlarına yönelik bazı çözüm önerilerinde bulunan Güzel, "İşsizlik düşük ücretle çalışma sorununa dair ücret politikalarında gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Tüketici olmak yerine üretici olmaya çalışmalı, eğitime gerekli önem verilmeli böylece bilgi toplumuna geçilmelidir. Kaynakların dağıtılması noktasında gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Gecekondulaşmayı önlemenin yolu yıkmakla ya da nüfusu bir yerden bir yere taşımakla çözülmez. Sorunun toplumsal-ekonomik köklerine inmek gerekir." dedi.

Türkiye'deki kentleşme sorunlarının kaynağının ülkenin içinde bulunduğu toplumsal ekonomik kalkınma düzeyi olduğunu dile getiren Güzel, "Kent sorunlarının çözümü için tutarlı kentleşme politikasının saptanması ve ulusal kaynakların bilinçli bir biçimde dağıtılması esastır. Kentleşme ve imar sorunlarının asıl çözümleri geri kalmış ülkelerin gelişmiş ülke seviyesine ulaştırma amacı taşıyan bölge planlarıyla mümkün olacaktır." ifadesini kullandı. CİHAN
15 Kasım 2015 11:28
DİĞER HABERLER