Balıkesir Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mustafa Kalınoğlu, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararlarıyla ordudan hukuksuz biçimde atılan bin 543 kişinin kırılan onurlarının 30 yıl sonra iade edilecek olmasının sevindirici olduğunu söyledi.
12 Eylül 1980 askerî darbesinin ardından YAŞ kararlarıyla ordudan atılanların hukuki yollara başvuramadığını ve ciddi bir mağduriyetin söz konusu olduğunu ifade eden Kalınoğlu, tasarının Meclis Millî Savunma Komisyonu'nda kabul edildiğini söyledi. Bu düzenlemeden 615'i subay ve 928'i astsubay olmak üzere bin 543 kişinin yararlanacağını vurgulayan Av. Kalınoğlu, "Hayatını kaybeden YAŞ mağdurlarının yakınları da bu imkandan faydalanabilecek. Emeklilik yaşı gelmeyenler, kamuda araştırmacı kadrosuna alınacak. Daha önce YAŞ kararıyla ihraç edilenler, karar olmadan ihraç edilenlere göre büyük mağduriyete uğruyordu, yargıya gidemiyorlardı. Şimdi yargı yolu açılıyor. Hukuk devleti olabilmenin en önemli kriterlerinden biri, idarenin yaptığı tüm işlem ve eylemlerin yargı denetimine açık olmasıdır." dedi.
Hukuksuz olarak orduyla ilişiği kesilen personelin aile ve çocuklarının ciddi şekilde mağdur olduğunu dile getiren Dernek Başkanı Kalınoğlu, haketmedikleri şekilde toplum nezdinde de itibar kaybettiğini vurguladı. Çok büyük ekonomik sıkıntılar çektiklerini vurgulayan Mustafa Kalınoğlu, "Bu süreçte maalesef birçok kurum ve kuruluş, bu insanlara iş vermedi. Kapalılar yüzlerine kapandı. Hattâ birçoğu psikolojik sorunlar yaşadı, aileler dağıldı. Yeni düzenlemeyle ordudan hukuksuz şekilde atılan insanlara bir nevi iade-i itibar yapılmış olacak. Bu durum, kamu vicdanında da olumlu yankı bulacak." şeklinde konuştu.
YAŞ ve HSYK kararlarının yargı denetimi dışında tutulması halinde hukuk devletinden bahsedilmesinin söz konusu olamayacağına dikkat çeken Kalınoğlu, bunun büyük mağduriyetlere yol açacağını ve kamu vicdanını yaralayacağını kaydetti. Asker ve sivil yargı ayırımının da düzeltilerek iki başlı yapının ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizen Balıkesir Hukukçular Derneği Başkanı, şöyle devam etti: "Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) kaldırılarak, asker kişilerin idareyle uyuşmazlıklarının, sivillerde olduğu gibi adli idari yargı mercilerinde çözülmesi gereklidir. Tek bir Yargıtay, tek bir Danıştay olmalıdır. Çoklu sistem, hukuka bakışı olumsuz etkiliyor. 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan halk oylaması sonucunda Anayasa'da yapılan değişikliklere uyum amacı taşıyan çalışmalarla hem vatandaşın devlete güveni kuvvetlenmiş olacak hem de hukuk devleti, insan hak ve özgürlüklerinin yerleşmesi konusunda tarihi ve hayati adımlar atılacaktır."