Ban Ki-mun: Mültecilere yapılanları görünce şok oldum

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mültecilerin Avrupa ülke sınırlarında yaşadığı trajediye tepki gösterdi. Ban, "Gördüğüm görüntüler karşısında şok oldum" dedi.

BM Genel Kurulu'nun 70'inci dönem çalışmaları hakkında bilgi vermek için BM'de gazetecilerin karşısına geçen Genel Sekreter Ban, gündeme ilişkin sorulara da cevap verdi.

Avrupa ülkelerinin sınırlarında mültecilere karşı yapılan kötü muamele için 'şok oldum' ifadesini kullanan Ban, bu ülkeleri de uyardı. Her ülkenin kendi iç sorunlarının bulunduğunu dile getiren Ban, "Ancak topraklarından gelip geçen mültecilere yardım etmek gerekir. Uluslararası hukuk bunu gerektirir. Uluslararası hukukdan da öte insanlık bunu gerektirir" diye konuştu.

Savaştan kaçan kadın, çocuk, erkek mültecilere sığınma hakkı gibi diğer konularda da yardım edilmesi gerektiğini belirten Ban Ki-mun, "Mültecilerin haklarını savunan kimselerin ayak diremeleri gerekiyor. Bu insanlar varil bombalarıyla, şiddetli çatışmalarla yüz yüze gelmiş ve hayatlarını ikame ettirebilecekleri yerler aradığı unutulmamalı. Evlerinde, topraklarında umutları kalmayan insanlar başka yerlerde umut arıyor. Hangimiz olsak çocuklarımız, ailemiz ve de kendimiz için bunu yaparız" şeklinde konuştu.

Topraklarından koparılan mültecilerin yalnızca daha iyi bir gelecek için başka ülkelere sığınmadıklarını kaydeden Ban, "Bu insanların önceliği hayatta kalabilmek olduğu unutulmamalı. Ben bunları görüştüğüm Avrupalı liderlere de anlattım" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, mültecilere daha fazla yardım etmeleri konusunda dünya ülkelerine de çağrıda bulundu. Dünya genelinde 100 milyon insanın hayatta tutunabilmeleri için yardıma ihtiyaç duyduklarının altını çizden Ban, yine evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısının da 60 milyona ulaştığına dikkat çekti. Ban, "Evlerinden koparılmış insanlara yardım etme sorumluluğu tüm devletlerin omuzlarında. Yaşanan şiddetli çatışmalar, kötü yönetim, ekonomik umutsuzluk ve diğer faktörlerle insanların yer değiştirmeleri İkinci Dünya Savaşı'ndan bu zamana kadar hiç bu boyutlarda olmamıştı." ifadelerini kullandı.

GENEL KURUL ÇALIŞMALARI

BM 70'inci Genel Kurulu çalışmaları hakkında bilgi veren genel sekreter, BM'nin gündeminde en temel mesele olarak 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Programı olduğunu aktardı. İklim değişikliği, Suriye ve mülteci krizlerinin bu genel kurul çalışmalarından en fazla gündeme gelecek konular olduğunu belirten Ban, dünya liderlerine sorunların çözümü için birlik çağrısında bulundu.

SURİYE'DE ÇÖZÜM ÜRETİLEMEMESİNDEN DOLAYI ÇOK PİŞMANIM

Suriye konusunda bir pişmanlığının olup olmadığına ilişkin soruya Genel Sekreter Ban, "Suriye krizine çözüm bulunamadığı için çok pişmanım. Suriye'de kimyasal silahların kullanımının araştırılması ve imhası önemli adımdı. Böylesine önemli bir adımın yine atılmasını umuyorum" ifadelerini kullandı.

Suriye'de askeri çözümün mümkün olmadığı görüşünü yineleyen Ban, bunun yerine krizin son bulması için tek yolun politik olduğunu ifade etti.

Rusya'nın IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Şam yönetimine askeri yardım yapmasını nasıl değerlendirdiği sorusuna Ban, bu tür yönetimlerin sorunu daha da büyüteceğini dile getirdi. Ban Ki-mun, "Suriye krizi neredeyse 5 yılını dolduruyor ve bu sürede 250 binden fazla insan yaşamını yitirdi, 4 milyondan fazla insanda mülteci konumuna düştü" diye konuştu.

Ban, BM Genel Kurul çalışmaları nedeniyle New York'a gelecek olan BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üye devlet başkanları ve başbakanlarıyla bir araya geleceğini ve Suriye krizini masaya yatıracaklarını da dile getirdi. CİHAN
16 Eylül 2015 23:05
DİĞER HABERLER