Bank Asya eski genel müdüründen çarpıcı 'el koyma' açıklaması

Bank Asya eski genel müdüründen çarpıcı 'el koyma' açıklaması
Bank Asya Eski Genel Müdürü Abdullah Çelik yapılan hukuksuzluğun boyutunu derinlemesine analiz etti.

Gündemi değiştirip Bank Asya'ya el konulması ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ederken bir açıklama da Bank Asya Eski Genel Müdürü Abdullah Çelik'ten geldi.

Samanyolu Haber TV'ye açıklamlarda bulunan Çelik konuyu yıllar önce yaşana krizden başlayarak tane tane anlattı. BDDK'nın kriz sonrası IMF baskısıyla yapılan reformlarla oluşturulduğunu ve şuan için yapılan hukuksuzluklarda doğrudan parmağı olduğunun altını çizdi.

İşte Abdullah Çelik'in açıklamalarından bölümler:

'BDDK KRİZ SONRASI KURULDU'

"2001'deki krizin sebebi buydu siyasilerin bankacılık sektörüne müdahil olmasıydı. BDDK yoktu o zaman. Biz bütün bunlar yaşanmasın diye, İMF'nin de zorlamasıyla BDDK'yı kurduk. Temel özelliği BDDK'nın bağımsız olmasıdır. Ne hikmetse bizde reformlar hep parasal kriz sonrasında gerçekleşiyor.

'ONCA YALAN HABERE RAĞMEN ÖDEMELERİNİ YERİNE GETİRDİ'

Gelinen noktada bütün bunlar (2001 bankacılık krizi) hiç yaşanmamış gibi tekrar yıllar önceki hatalara geri dönülüyor. Bank Asya'yla ilgili bine yakın yalan habere rağmen banka ödemelerini yerine getirdi. Siz olmayacak eziyeti yapacaksınız buna rağmen bu banka ödemelerini yerine getirecek ama siz hala el koymaya kalkacaksınız.

'SİYASİLERİN İMZASI BİLE YOK, BDDK KENDİNİ SAVUNAMAYACAK'

Şimdi burada siyasilerin hiç bir imzası yok dolayısıyla bu bürokratların işi çok zor. İleride mahkemede soracaklar bu banka kar etti, sermaye yeterliliği 18, ödemelerini yerine getirdi diyecek mahkeme ve BDDK'nın kendilerini savunacakları hiç bir şey yok.

'ORTAKLAR SERMAYE ARTIRMAK İSTİYOR İZİN VERİLMİYOR'

BDDK'daki kişiler banka haricinde şahısların da davalarıyla karşı karşıya kalacaklar. Bankanın ortakları sermaye artırmak istiyor siz sermaye artışına izin vermiyorsunuz. Bunların hepsi kayıtlı. ABD, global bankacılık krizinde batan bankalara sermaye yatırarak yardımda bulunuyor ama Bank Asya'nın ortaklarının bankanın ihtiyacı olmamasına rağmen sermaye artırımına müsaade bile edilmedi.

'TÜRKİYE 2014'TE YURT DIŞI YATIRIMINDA REKOR YAŞADI'

Belirsizlik ortaya çıkarıyor bu. Belirsizlik ekonomideki en kötü şeydir. Yatırımcı belirsiz bir ortamda yatırım yapmaz. Türkiye 2014'te yurt dışına yatırım rekoru yaşadı. Tayyip Erdoğan'ın akrabası bile ekonomik belirsizlikten dolayı yatırımını yurt dışına yaptı.

'TÜRKİYE'NİN HER YIL 40-50 MİLYAR PARA BULMASI LAZIM'

Kredileri çevirmek için bile yurt dışından para buluyorsunuz. Bu daha ne kadar devam edecek? Türkiye'nin ekonomik yapısı yurt dışından finanse edilen bir ekonomi. Yıllık 40-50 milyar para bulunması lazım. Bu yaklaşım tamamen memleketi yakarım anlayışı. Bunun hiç bir rasyonalitesi yok."

SAMANYOLUHABER.COM

30 Mayıs 2015 11:55
DİĞER HABERLER