Bank Asya için şeytanın aklına gelmeyecek kayyım oyunu

Bank Asya’nın 29 Mayıs’taki satış süreci ikinci kez ertelendi ve 15 Temmuz’a uzatıldı. TMSF’nin, hissedarlardan istediği muvafakatnameyi alamayınca Kaynak’taki kayyımı devreye sokarak yüzde 51’lik satış oranına ulaştığı ortaya çıktı.

Bank Asya hissedarlarına yönelik baskı ile hisselerin kayyım marifetiyle alındığı ortaya çıktı. Bank Asya'nın büyük ortaklarından Kaynak Holding'e kayyım atanmasıyla yüzde 51'lik A Grubu hisse oranına ulaşıldığı belirlendi.

29 MAYIS'TA SÜREÇ BİTMELİYDİ

Özgür Düşünce'ye konuşan Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş, kanuni olarak 29 Mayıs'ta tamamlanması gereken sürecin yeni erteleme ile 15 Temmuz'a uzatıldığını söyledi. Bu süre uzatımında, A grubu hisseleri almak isteyenlerden birisinin bankanın yapısını incelemeyle alakalı mevcut sürenin yeterli olmayacağı belirtmesinin etkili olduğunu dile getirdi.

TEHDİTLE YÜZDE 51 OLDU

Bu dava sürecinde baskı yapılarak hissedarlardan bir kısmının satışa ilişkin muvafakatlarının alındığını hatırlatan Taşbaş, sürecin nasıl tehditle yürütüldüğünü şöyle anlattı: “Bu hisseleri ortaklardan zorla aldılar. Onları, ‘şahsi malvarlığına gideriz', ‘daha büyük sıkıntılarla karşılaşırsın' gibi tehditlerle sindirerek yüzde 35 hissenin muvafakatını aldılar. Sonra da Bank Asya'nın büyük ortaklarından Kaynak Holding'e kayyım atamak suretiyle yüzde 16 hisseyi buradan yakalayarak yüzde 51'e ulaştılar. Yoksa yüzde 51 yok piyasada. Başka şekilde yakalayamıyorlardı zaten.” 

SATMAYA RAZI ETTİLER

Bankaya el koyma gerekçesinin de olmadığını ifade eden Taşbaş, “Bu hukuksuzluk sona ersin diye hukuk mücadelesine girdiğimizde çıkış yolu olarak hisse satışını buldular. Bunun için de hissedarlarla görüşerek, onları sindirerek tabiri caizse ölümü gösterip sıtmaya razı ediyorlardı. Buna karşın çoğunluk hisselerine ulaşamamışlardı” dedi. Taşbaş, “Maalesef senaryosu kötü yazılmış bir oyun oynanıyor Türkiye'de. Şu anda onu da sahnede seyrediyoruz” ifadesini kullandı.

TALİPLİLER DAVALARI DİKKATE ALMALI

Bank Asya'ya el konulmasıyla ilgili açılan 520 davanın devam ettiğinin altını çizen Taşbaş, “Bu satış, ayakları yere sağlam basan bir satış olmayacak. Devam eden davalar var. Yarın bir gün bu davalar neticelendiğinde, bu yapılan işlemler iptal edildiğinde satışın da sıhhati tartışmaya konu olacak. Bunların da göz önünde bulundurulması lazım. Bankanın ileride gerçek sahiplerine iade edilmesi mümkün” diye konuştu.  

SADECE YÜZDE 20 HİSSE SATILIYOR

Taşbaş, ihalede Bank Asya'nın A grubu hisselerinin yüzde 51'inin satılacağını söyledi. Toplam A grubu hisse oranı bankanın tüm hisselerinin yüzde 40'ını oluşturduğunu belirten Taşbaş, ihaleye çıkarılan oranın bankanın tüm hisselerinin yüzde 20'sine tekabül ettiğini kaydetti.

MUDİLER İÇİN ENDİŞE YOK

Bank Asya'nın hisse satışıyla ilgili mudileri etkileyecek bir durumun olmadığının altını çizen Taşbaş, “Bu satışta mudileri etkileyecek bir durum yok. Satış olsa bile sonrasında yönetim değişecek, kamu iştirakleri geldiğinde, fatura tahsilatları ve diğer bankacılık faaliyetlerine başladığında eskisini aratmayacak bir durum yakalanabilir diye düşünüyorum. Mudiler için endişeye mahal yok. 100 bin liranın altı garanti kapsamında.” dedi.

SATIŞ ÜÇÜNCÜ KEZ ERTELENDİ

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bank Asya'da hisse satışına ilişkin ihale takviminde üçüncü kez süre uzatımına gitti. Daha önce 10 Haziran'dan 17 Haziran'a uzatılan ön yeterlilik belgeleri teslim süresi 13 Temmuz'a ötelenirken, 24 Haziran'da yapılması planlanan ihale de 15 Temmuz'a ertelendi.

ÖZGÜR DÜŞÜNCE

25 Haziran 2016 07:55
DİĞER HABERLER