Bank Asya ortaklarının avukatı: Banka oldu bitti ile satılmak isteniyor

Bank Asya ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş, görev süresi şubat ayında dolacak olan TMSF yönetiminin, satış için ortaklara baskı yaptığını öne sürerek, katılım bankasının oldu bitti ile yandaşlara satılmak istendiğini ileri sürdü.

Bank Asya'ya el koyan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun(TMSF) görev süresi şubat ayı sonunda doluyor. TMSF, bu süreyi 3 ay daha uzatabilecek. Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre, görev süresi kısalan TMSF, bankanın hissedarlarına yönelik baskılarını arttırdı. TMSF, ortaklardan hisselerini devredip, herhangi bir hak arayışında bulunmamalarını talep ediyor. Hissedarlar ise satış düşünmüyor ve bankanın asıl sahiplerine iade edilmesini istiyor.

Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş, Bank Asya ile ilgili 500'e yakın dava açtıklarını ve hukuki sürecin devam ettiğini söyledi. TMSF tarafından hissedarlara yönelik satışa zorlamanın olduğunu belirten TMSF'nin hissedarlara imzalamaları için muvafakatname gönderdiğini ifade eden Taşbaş, "Dilediği bedelle, dilediği şartlarda, dilediği kişiye satabileceğine ilişkin bir muvafakat istendi. Ayrıca her türlü cezai ve hukuki haklardan feragat etmek kaydıyla deniyor." dedi.

"BANKA KÜÇÜLÜYOR"

Bank Asya'nın daha önce 30 milyarlık aktif yapıya ulaştığını hatırlatan Taşbaş, şunları söyledi:

"Bankacılık faaliyetleri kısıtlandığı için banka küçüldü. Gün geçtikçe ortakların zararları artıyor. Biz bunları somut olarak tespit ediyoruz. Oluşan zararların müsebbibi banka hissedarları değil bizzat TMSF'nin atamış olduğu yönetim kuruludur. Zira 3 Şubat 2015 tarihinde bankaya geldiklerinde kar açıklamışlardı."

"GÖSTERMELİK BANKACILIK"

Taşbaş, TMSF'nin atadığı geçici yönetimin uygulamasını eleştirerek göstermelik bankacılık yapıldığını söyledi. Taşbaş, şöyle devam etti:

"Kar eden bir firmaydı burası. Bir zarar durumu söz konusu değildi. Önce kamu iştirakleri mevduatlarını çektiler. Artık fatura tahsilatları yapılmıyor, kredi verilmiyor. Madem TMSF bankayı düzeltmeye geldi; o zaman kamu iştirakleri mevduatlarını tekrar koysunlar. Fatura tahsilatları tekrar başlasın. Bunlar yok. Göstermelik bankacılık yapıyorlar."

Taşbaş mülkiyet hakkı ortaklarda iken bankanın 3,2 milyar özkaynağı bulunduğunu vurguladı. Taşbaş, "Bank Asya, el konulduğu zaman sektörün üçüncü büyük bankasıydı. Bank Asya, aynı zamanda yerli sermayeli tek Türk katılım bankası. Faaliyette bulunan 52 banka arasında ortaklık yapısı da en şeffaf banka. O kadar çok hukuka aykırı durum var ki; neresini düzelteceksiniz." dedi.

"ORTAKLAR SATIŞ DÜŞÜNMÜYOR"

TMSF'nin kanunen 9 ay içerisinde görevini tamamlayıp çıkması gerektiğinin altını çizen Taşbaş, "Ek süreyle birlikte bu bir yıla çıkıyor. 30 Mayıs 2016 tarihi itibariyle TMSF'nin bankadan çıkması lazım. Biz, bankanın tarafımıza iadesini talep ediyoruz. Çünkü kanunen suç oluşturabilecek veya el koymayı gerektirebilecek bir durum yok." diye konuştu. Taşbaş, ortakların satışı düşünmediğini, bankanın devredilmesini beklediklerini kaydetti.
CİHAN
02 Ocak 2016 12:27
DİĞER HABERLER