Bank Asya’nın hisse satış ihalesine ilişkin ön yeterlilik belgelerinin teslim süresi bir hafta daha ertelenerek 17 Haziran’a kadar uzatıldı. Tarihin ötelenmesi akla şu soruları getirdi: Bank Asya’nın alıcısı şimdiden belli mi? Kişiye özel satış mı yapılıyor?
Bank Asya’nın yönetimi hukuksuz bir kararla eksik evrak gerekçe gösterilerek 3 Şubat 2015’te Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından değiştirilmişti.
Bank Asya’nın hisse satış ihalesine ilişkin ön yeterlilik belgelerinin teslim süresi 17 Haziran’a kadar uzatıldı. İsteklilerin birinden evrak hazırlama süreci devam ettiği gerekçesiyle gelen ek süre talebi üzerine, sürenin uzatıldığı belirtildi. Belge teslim süresi ilk önce 10 Haziran olarak açıklanmıştı.
Teklif verme süresinin uzatılmasını değerlendiren isimler Bank Asya’ya talip olduğunu, bankanın iktidara yakın isimlerden birine haraç mezat satılacağını ifade etti.
TMSF’den yapılan açıklamada, “24.05.2016 tarihli Resmi Gazete’de ilanı yayımlanan Asya Katılım Bankası A.Ş. Hisse Satış İhalesine ilişkin Ön Yeterlilik Belgeleri teslim süresi, isteklilerin birinden evrak hazırlama süreci devam ettiği gerekçesiyle gelen ek süre talebi üzerine, Satış Komisyonu kararıyla 17.06.2016 Cuma günü saat 17.00’a kadar uzatılmıştır.” denildi.
Alacak kişi belli mi?
Satışa çıkarılan Bank Asya iki sene önce 7,5 milyar liraya Katarlılara satılmak istendiğinde Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’ndan (BDDK) izin alınamamıştı. Aradan çok geçmeden, 3 Şubat 2015’te eksik evrak gerekçesi ile Bank Asya’nın yönetimine atanan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), ortakların tamamı muvafakatname vermediği halde hisseleri satışa çıkarmıştı. Tüm bu aşamalardan sonra son yaşanan gelişmeler, bankanın ihaleyle satışa çıkarılması ve muhtemel alıcı için sürenin uzatılması zihinlerde soru işareti oluşturdu.
Satışın iptaline yönelik davalar var
Bank Asya ortaklarının avukatı Süleyman Taşbaş satış sürecinin sağlam deliller üzerine inşa edilmediğini ilerde çok büyük sıkıntılara yol açabileceğini belirtmişti. 3 Şubat 2015 ve 29 Mayıs 2015’te BDDK’nın aldığı kararlara ilişkin davalar açtıklarını hatırlatan Taşbaş, “Ortakların belgeleri teslim etmediği ve bankanın ortaklık yapısının şeffaf olmadığı gerekçesiyle alınan kararların iptaline yönelik davalar açtık. Bu davalar sonuçlanmadan bu satış yapılamaz. Aksi takdirde satış iptal olabilir.” ifadelerini kullanmıştı.