'Bank Asya'yı peşkeş çekecekler'

Yarın satışa çıkarılacak olan Bank Asya’yı, TMSF’nin atadığı yönetimin bir yılda erittiği ortaya çıktı.
Video: Arşiv

Hissedarların avukatı Süleyman Taşbaş, “Banka erimeye maruz bırakılmış. Tabiri caizse peşkeş için her şey hazırlanmış, zemin oluşturulmuş durumda” dedi

TMSF tarafından hukuksuzca el konulan ve bir yıldır yönetilen Bank Asya'nın A grubu hisselerinin yüzde 51'i, yarın ihaleyle satılacak. Satış öncesi bankaya ait rakamlara bakıldığında, bankanın değerinin ve özkaynaklarının bir yıl içinde nasıl erdiği ortaya çıkıyor. Bank Asya'nın, el konulmadan önce 1,7 milyar lira olan öz kaynakları, 600 milyon liraya gerilemiş durumda. Daha önce 32 milyar lirayı gören bankanın aktif büyüklüğü ise 7 milyar lira seviyesine düştü. Bu durum satış öncesi bankanın birilerine peşkeş çekileceğini de ortaya koyuyor. 


YÜZDE 20 HİSSE SATILIYOR

İhale öncesi Özgür Düşünce'ye konuşan Bank Asya hissedarlarının avukatı Süleyman Taşbaş, 24 Haziran'da (yarın) Bank Asya'nın A grubu hisselerinin yüzde 51'inin satılacağını söyledi. Toplam A grubu hisse oranı bankanın tüm hisselerinin yüzde 40'ını oluşturduğunu belirten Taşbaş, ihaleye çıkarılan oranın bankanın tüm hisselerinin yüzde 20'sine tekabül ettiğini  kaydetti.

Yapılan onca şeye rağmen bankanın hala artıda olduğunu vurgulayan Taşbaş, TMSF'nin atadığı yönetimin bankayı nasıl erittiğini şöyle anlattı:  “Satılacak hisse karşılığını 125 milyon lira olarak açıkladılar. Bu da toplam rakamın 600 milyon liraya tekabül ettiğini gösteriyor. Bankaya el konulduğunda bankanın öz kaynağı 1,7 milyar liraydı. Şu anda 600 milyon liraya gerilemiş durumda. Üçte iki oranında değer kaybetmiş. Bu rakamlar el koyma sonrası bankaya verilen zararı gözler önüne sermekte. Banka erimeye maruz bırakılmış. Tabiri caizse peşkeş için her şey hazırlanmış, zemin oluşturulmuş durumda.” 

520 DAVA DEVAM EDİYOR

Bank Asya'ya el konulmasıyla ilgili açılan 520 davanın devam ettiğinin altını çizen Taşbaş, “Bu satış, ayakları yere sağlam basan bir satış olmayacak. Devam eden davalar var. Yarın bir gün bu davalar neticelendiğinde, bu yapılan işlemler iptal edildiğinde satışın da sıhhati tartışmaya konu olacak. Bunların da göz önünde bulundurulması lazım. Bankanın ileride gerçek sahiplerine iade edilmesi mümkün” diye konuştu.  

SATMAYANLARIN HİSSEDARLIKLARI DEVAM EDECEK

Bank Asya hissedarlarının haklarını aramaya devam edeceklerini söyleyen Süleyman Taşbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Zaten yapılanların hiçbirisinin hukuki karşılığı yok. Ama kendilerine göre aldıkları bir satış kararı var, o kararı da şu anda icra ediyorlar. Banka hisseleri satılsa da geriye kalan hissedarların hem hissedarlıkları hem de dava hakları devam edecek.”

YERLİ VE MİLLİ SERMAYELİ TEK KATILIM BANKASI

Avukat Süleyman Taşbaş Bank Asya'nın Türkiye'nin yerli ve milli sermayeli tek katılım bankası olduğunu söyledi. Bankaya el koyma gerekçeleri ortadan kalkmasına karşın bankanın gerçek sahiplerine teslim edilmediğini hatırlattı.

CİDDİ TAZMİNAT YÜKÜMLÜLÜKLERİ DOĞACAK

Bank Asya ile ilgili konunun AİHM'e kadar gideceğinin altını çizen Taşbaş, “Ciddi manada bir tazminat yükümlülüğü de doğacak. Bunun hesabının verilmesi lazım” dedi.  

23 Haziran 2016 08:36
DİĞER HABERLER