Banka, adı geçiyor diye mahkeme kararıyla tweet sildirdi

İSTANBUL (CİHAN)- İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği, bir öğrencinin attığı tweette yer alan adının olumsuz algılara yol açabileceği endişesi ile müracat eden bankayı haklı buldu ve erişimin engellenmesine hükmetti.

İlginç olay, twetter fenomeni Fuat Avni'nin bankacılık sektörü ile ilgili attığı tweetler üzerine yaşandı. Fuat Avni'nin paylaşımları üzerine bir öğrencinin endişe ile attığı ve hesabının bulunduğu bankanın adını açıkça yazdığı tweet, bankayı harekete geçirdi. Banka söz konusu hesaba erişimin engellenmesi için dava açtı. İnternet sayfalarında yer alan içeriklerin 'haklarına tecavüz ettiğinden' bahisle, bu içeriklerin internet ortamından çıkartılarak, erişimin engellenmesine karar verilmesini talep etti.

Davaya bakan İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği, talep tarihi 16.09.2014 olan dava ile ilgili kararını 17.09.2014'te açıkladı. Kararın 'gerekçe' bölümünde şöyle denildi:

"Dosya içindeki internet çıktıları incelendiğinde; ....................... ismiyle açılan sayfalarda "Diğer iki bankayı Tiran, ekonomi kurmayları ve BDDK iyi biliyor. Bundan sonraki hamlelerine göre onları da yazacağını, ............... batıyor mu, söylesin öğrenciyiz sonuçta her kuruş önemli, işte o yüzden sordum ben de, TR ..........'yi .............. alınca mecbur .............'lı olduk" şeklinde içeriklerin bulunduğu, bu içeriklerin yatırımcıları olumsuz etkileyebileceği, bu haliyle talep edenin ticari haklarının ihlal edildiği, yazıların kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve talep eden vekilinin dilekçesine konu bölümdeki içeriğe erişimin engellenmesine dair talebinin kabülüne karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur."

İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nin kararında yer alan 'Hüküm' bölümünde de şu ifadeler yer aldı:

"Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
5651 sayılı internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki kanunun 9/6 maddesi ve CMK 268/2 maddesi gereğince; talep eden vekili ............. 'ın 19/09/2014 havale tarihçi dilekçesinde konu TALEBİN KABULÜ İLE, 5651 sayılı yasanın 9/3 maddesi gereğince, talepte bulunanın dilekçesine ekli liste dökümü yapılan,

.........................

.........................

.........................

sayfalarındaki içeriklere ERİŞİMİN ENGELLENMESİNE,

Kararın, 5651 sayılı yasanın 9/5 maddesi gereğince, doğrudan erişim sağlayıcı birliğine (TİB Başkanlığına) gönderilmesine,

Kararın, 5651 sayılı yasanın 9/8 maddesi gereğince derhal, en geç 4 saat içinde erişim sağlayıcısı tarafından yerine getirilmesine,

Kararın talep de bulunan müdafiye ve URL bağlantılarında isimleri geçen internet siteleri adreslerine ayrı ayrı tebliğine,

Talebe uygun olarak verilen kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğine itiraz yolu açık olmak üzere karar verildi. 17/09/2014"

Mahkemenin kararında konuyla ilgili 'yasal mevzuat' da şöyle ifade edildi:

6518 sayılı yasanın (93. maddesiyle değişik 5651 sayılı yasanın) 9. maddesi; "(1) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden gerçek ve tüzel kişiler ile kurum ve kuruluşlar, içerik sağlayıcısına, buna ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasını isteyebileceği gibi doğrudan sulh ceza hakimine başvurarak içeriğe erişimin engellenmesini de isteyebilir.

(2) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiğini iddia eden kişilerin talepleri, içerik ve/veya yer sağlayıcısı tarafından en geç yirmi dört saat içinde cevaplandırılır.

(3) İnternet ortamında yapılan yayın içeriği nedeniyle kişilik hakları ihlal edilenlerin talepleri doğrultusunda hakim bu maddede belirtilen kapsamda erişimin engellenmesine karar verebilir.

(4) Hakim, bu madde kapsamında verdiği erişimin engellenmesi kararlarını esas olarak, yalnızca kişilik haklarının ihlalinin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak (URL vb. şeklinde) içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verir. Zorunlu olmadıkça internet sitesinde yapılan yayının tümüne yönelik erişim engellemesine karar verilemez. Ancak hakim, URL adresi belirtilerek içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle ihlalin engellenemeyeceğine kanaat getirmesi halinde, gerekçesini de belirtmek kaydıyla, internet sitesindeki tüm yayına yönelim erişimin engellenmesine de karar verebilir."

CİHAN
09 Mart 2015 15:56
DİĞER HABERLER