Bankacılardan KOBİ'lere kaliteli finansman tavsiyesi

Bankacılardan KOBİ'lere kaliteli finansman tavsiyesi
KOBİ'ler için en önemli sorunlardan birinin nitelikli finansman olduğu vurgulayan Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD), "Firmaların finansman ihtiyaçlarını nasıl kaliteli ve ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekçi modellerle karşılarsak büyüyen firmalar da o kadar gür ve güçlü olurlar." dedi.

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD), 'Büyüyen firmalar için alternatif finansman kaynaklarına erişim' konulu bir panel düzenledi. Taksim Ceylan Otel'de, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programa; Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ersin Özince, Türk Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin, Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ve Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik katıldı.

TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, programda yaptığı konuşmada Türkiye ekonomisinin firmalar ve girişimciler ile büyüyeceğini belirterek, KOBİ'lerin en önemli ihtiyacının 'nitelikli finansman' olduğunu söyledi. Süper KOBİ'lere yönelik 2015 yılında yaptıkları anket çalışmasına değinen Çuhacı, iki sorun tespit ettiklerini anlattı. Sorunlardan birini; süper KOBİ'lerin yüzde 40'ından fazlası finansmana erişiminde sıkıntı çekmesi olarak açıklayan Çuhacı, diğerini de nitelikli insan gücüne erişim olarak ifade etti. Ankette, süper KOBİ'lerin finansman noktasında öz sermayelerinin yetersiz olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Çuhacı, şöyle konuştu:

"Bu da yaklaşık yüzde 28'ini kapsamakataydı. Aynı zamanda ankete katılan firmaların yüzde 26'sınında kredi faizlerini yüksek bulduklarını gördük. Dikkat çekici diğer bir nokta da firmaların yalnızca yüzde 18'inin kolaylıkla finansmana erişim sağlamasıydı. Öz sermayenin yetersizliği dile getirilen ankette, bu firmaların ortak özellikleri incelendiğinde daha ziyade mikro ve küçük ölçekli firmalarm olduğunu gördük. Özellikle son dönemde yükselen piyasa faizleriyle birlikte öz sermayesi yetersiz süper kobilerin iyiden iyiye nefes almakta zorlandığını görmekteyiz. Bu zor koşullarda süper kobilerin bir şekilde ayakta kalması el birliğiyle sağlamak zorundayız."

Panelin diğer konuşmacılarından Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç firmaların ortaklıklar yoluyla finansman oluşturabileceğine dikkat çekerken; Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik KOBİ finansmanının 2016'da yüzde 21 büyüyeceğine işaret etti. Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli ise büyük projelerin KOBİ'ler için önemli olduğuna vurgu yaptı. Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Alaaddin Metin de ihracatçı firmalardan daha rekabetçi olmalarını istedi.

ÖZİNCE'DEN KOBİ'LERE TAVSİYE

Panelde söz alan Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, Türk bankalarının riskli bir model uyguladığını belirterek KOBİ'lerin kendi sermaye piyasalarını oluşturmalarını önerdi. Ardından şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bizim bugün bankacılığın sadece proje finansmanı değil bireysel finansmanda da mesela en ilgimizi çeken hatta aman sürdürün diyeceğiniz, KOBİ finansmanı kadar sürdürün diyeceğiniz konulardan bir tanesi gayrimenkul finansmanıdır. Evet şimdi turizmde sıkıntıya girdiğinde konut finansmanının sürdürebilmesi ne kadar hayati bir durum oldu. Ama ben kaç senedir bunu söylüyorum; bu bizim boynumuzun yeteceği bir konu değil. Neden değil? Ramazan topu misali. İki buçuk ay bizim mevduatımızın vaadesi. 7 sene ortalama vade de konut kredisini nereye kadar verebiliriz zannediyorsunuz? Afferini verin derseniz günün birinde cezasını siz ödeyeceksiniz, 2001'de olduğu gibi. Ya da hep beraber ödeyeceğiz vergi mükellefleri olarak."
Cihan CİHAN
02 Mart 2016 09:40
DİĞER HABERLER