İstanbul’a gelen ABD’nin ünlü finansal gurusu Brett King, gelecek 10 yılda klasik bankaların akıllı cep telefonlarının devreye girmesiyle teknolojik tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Bugün Gazetesi’ne konuşan King, “Fintech mobil bankacılık sistemiyle isteyenler cep telefonlarından her işlemi yapabilecek. Bankalar ya kapanacak ya da teknolojik şirketlere dönüşecek” dedi.
Teknolojik mobil bankacılık yayıldıkça klasik bankaların işi giderek zorlaşıyor. Özellikle çok şubeli bankaları, yüksek maliyetleri nedeniyle önümüzdeki 10 yıl içinde yeni bir dönüşüm bekliyor.Aslında sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bankalar, zorlu bir kavşağa doğru ilerliyor. Mesela, artık insanlar kredi kartı taşımak yerine akıllı cep telefonlarına eklenecek bir aplikasyonla alışveriş yapabilecek ve o uygulamayı banka gibi yöneten teknolojik şirketle iletişime geçebilecek.
Kredi kartına veda
Bu bilgileri veren küresel finans gurusu Brett King, bankacılık piyasasında yaşanan ve yaşanacak gelişmeleri İstanbul’da açık açık anlattı. 2012 yılında ABD’de yılın en yenilikçi bankeri seçilen Brett King, bireysel bankacılık ve müşteri deneyimleri alanında yenilikçi, ezber bozan düşünceleriyle önde gelen bir küresel uzman olarak kabul ediliyor.
İşte global anlamda bankacılık ve müşteri davranışlarını konu eden kitaplarıyla “en çok satanlar listesi”ne giren King’le ilginç konular içeren bir söyleşi...
Bay King, sizce bankacılıkta ve ödeme sistemlerinde hangi paradigmalar değişiyor? Mesela, kredi kartlarının ömrü bitiyor mu?
Gelecek 10 yılda aslında en büyük değişikliklerden birisi de cep telefonlarıyla “ödeme yapabilme” imkânına kavuşmamız olacak. Bu anlamda da artık kartlarımız olmayacak.
Kartın yerine ne kullanacağız? Konuyu daha net anlatır mısınız?
Şu anda kullandığımız akıllı cep telefonlarımızın kart yerine geçeceğini söylemek isterim. Telefonunuza indirebileceğiniz akıllı, zeki teknolojiler sayesinde size ihtiyacınız olan krediyi verebilecek bir teknolojiden bahsediyoruz.
Telefondaki kartta para olup olmadığını bilmiyoruz ki. Nasıl ödeme yapabilirim o zaman?
Gelecekte bu şöyle olacak? Sizin paranızın olmadığını süpermarkete girmeden önce banka da biliyor olacak. Diyelim sizin 100 dolarınız ya da 100 liranız var. “Acil nakite acil krediye ihtiyacınız var mı?” diye bankadan mesaj gelecek.
Paranız yok ama verelim
Paranın hemen cep telefonuma geldiğini mi bildirecekler?
Evet, bu doğru. Akıllı kredi olanağı gibi bir şeyden bahsediyorum. İkinci örneği veriyorum; Mesela Apple Store’a gidiyorsunuz. Mağazaya giriyorsunuz, yeni bir iPone çıkmış, onu satın almak istiyorsunuz ama paranız yok.
Şu andaki mevcut duruma göre “kredi kartı”yla ödüyorsunuz. Gelecekte ise o dükkâna girdiğinizde ve bir telefon satın almak istediğinizde bankanız telefonunuza mesaj gönderip diyecek ki, “Sizin bunu karşılayacak paranız yok. Ama para biriktirebilirseniz, üstünü size veririz” gibi bir teklifle gelecek.
Akıllı tavsiyeler
O parayı nasıl biriktirebilirim o anda?
Zaten yapamazsınız. Aslında cep telefonunuz size telefon almanız için iyi veya kötü tavsiyelerde bulunuyor. Bugün eğer kredi kartınız varsa istediğiniz kadar limitinize göre para harcayabiliyorsunuz. Elinizi tutan hiçbir şey yok. Ama ileride daha akıllı harcamalar yapmanız için cep telefonunuzdan size akıllı tavsiyeler gelecek bankacınızdan.
Bankalar bundan memnun olur mu?
Şu anda zaten dünyanın farklı ülkelerinde 20 bine yakın “fintech” yani finansal teknoloji şirketi var. Bunlar banka değil ama banka işlemleri yapıyor. Mesela ABD’de 8 bin mobil bankacılık şirketi var. Dünyanın farklı ülkelerinde de mevcut. ABD üzerine konuşacak olursak finansal teknoloji şirketlerinin sayısı normal bankalardan daha fazla. Bunlar, bankalardan daha farklı düşünüyor. Ama gelecekte bankalar ya onlarla birlikte çalışacaklar, ya da yerlerini finansal teknoloji şirketlerine bırakacaklar.
Türkiye’de kaç finansal teknoloji şirketi var?
Sanırım, birkaç yüz adet böyle şirket var. Bu yeni kurulmuş şirketlere yönelik bir sınıflandırma biçimi. Onların bir bankacılık lisansı yok ama aslında iş yapma biçimi açısından bankalara benziyorlar.
Daha az banka daha az nakit
Bankalar, 10 yıl içinde tamamen bitecek mi?
Bitmeyecek ama sayıları çok azalacak. Daha az banka, daha az banka şubesi ve daha az nakit.10 yıl içinde böyle olacak.
Bankaların artık Türkiye’de de yurt dışında da kârlı çalışamadıklarını gözlemliyoruz. Bu duruma ne dersiniz?
Bankaların problemi şu; Müşterilerine çok fazla ürün sunuyorlar. Bu nedenle kâr marjları azalıyor. Bu anlamda ürünlerin müşteriye sunulma biçimi ve ulaştırma maliyetleri de artıyor. Aynı şekilde dağıtım, işleme maliyetleri de artıyor ve işleme hızları da düşüyor. Fintech, sadece uygulamalar sunuyor. Bu nedenle daha verimli çalışıyorlar ve aplikasyonu cep telefonunuza indirerek bu hizmetlerden faydalanabiliyorsunuz. Bu anlamda da tabii ki bankalardan da çok verimliler.
Hesabı Cep’ten açacağız
10 yılda başka neler değişecek hayatımızda?
Gelecek 10 yılda 2 milyar insan ilk defa banka hesabını cep telefonunun üzerinden açacak. Hindistan ve Afrika ülkeleri, Endonezya ve Çin gibi ülkeler bankaya hiç gitmeyecekler, şubeye de gitmeyecekler.
2 milyar insana imkan
Plastik yani manyetik kartları kullanmak zorunda kalmayacaklar. İlk kez bu 2 milyar insan banka işlemleriyle cep telefonlarından tanışmak durumunda kalacaklar. Cep telefonu bize tavsiyeyi, ödeme imkanını ve krediyi aynı anda sunabilecek.
ABD’de kredi kartı sistemi Avrupa'dan eski
Bir New York ziyaretimde alışveriş yaparken hâlâ kredi kartı için imza istendi. Neden ABD’de sistem çok eski?
ABD’deki kredi kartlarında çip yok, arkasında manyetik bir bant var. Bu daha güvenli ve pin no.sunu girerek ödeme yapıyorsunuz. Bu kartlar için çok direndik ama hâlâ yenilenmedi. Avrupa sistemi diye ona geçilmiyor. Oysa dünyada yapılan kredi kartı ve ATM işlemlerinin yüzde 22’si ABD’de gerçekleştiriliyor. Ama dünyada kullanılan kredi kartı yolsuzluklarının yüzde 48’i de yine ABD’de gerçekleştiriliyor. Çünkü hala eski teknoloji kullanılıyor.
İmzam Miki Mouse
Sizin gibi insanlar eski sisteme tepki vermiyor mu?
Mesela alışverişlerde kart için benden ne zaman imza istense Miki Mause yazarak imzamı atıyorum. Şöyle bir sorun var; kartınız çipli de olsa, imza atmanız gereken kart da olsa fark etmez. Kartın üzerindeki numarayı birisi biliyor ve de kopyalıyorsa yine hırsızlık yapabiliyor.
Banka 350 dolar alıyor Fintech 5 dolar alıyor
Sizin de mobil bankacılık yapan şirketiniz var mı?
New York’ta “Moven” diye finansal teknoloji şirketi kurdum. Mobil bir bankacılık aplikasyonu ama aslında bir bankacılık hesabı. Cihazınıza indiriyorsunuz bu aplikasyonu, iki dakikanızı alıyor. ABD’de bir hesap açmak için bankaya gideceksiniz kâğıtları imzalayacaksınız, öyle çok şartlar öne sürüyorlar ki size.
Banka ile teknolojik şirket arasındaki fiyat farkı yüksek mi?
Aslında hesap açmak için ABD’de bir bankaya gitmek yasal bir süreç ve zorunluluk değil ama insanlar öyle alışmışlar ve değişime çok yavaş ayak uyduruyorlar. Ortalama bir Amerikan bankasında müşteri hesabı açtırmanın maliyeti 350 dolar, benimki gibi şirketlerde ise 5 dolar.
Büyük reklamlara hiç gerek yok
Fintech sistemi, bankacılığın geleceğini tehdit ediyor değil mi?
Her şey gerçek zamanlı aplikasyonlar üzerinden yapılıyor. Bir sürü maliyetin değeri çok düşük. Bir banka mesela Bank of Amerika, medyaya “Gelin müşterimiz olun” diye ilanlar, reklamlar veriyor. E – posta mesajları gönderiyor. Yani milyonlarca dolarlık reklamlar verip, mesajlar iletmek zorunda. Moven içinse Facebook’un yanında bir reklam yani “edin” dedikleri reklamlardan çıkıyor. Facebook sayfanızda gezerken o reklamın üzerine tıkladığınızda kayıt olabiliyorsunuz, hemen de indirebiliyorsunuz.