ABD Başkanlığı görevine başladıktan sonra Çin'i ilk kez ziyaret eden Barack Obama, ziyaretinin ikinci durağı başkent Pekin'e geldi.
ABD Başkanını havaalanında, Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Şi Jinping karşıladı.
Obama, Pekin'de başta Devlet Başkanı Hu Cintao olmak üzere Çin liderleriyle ikili ilişkilerin yanı sıra İran ve Kuzey Kore nükleer sorunları gibi uluslararası konuları ele alacak. İklim değişikliyle mücadele ve temiz enerji kullanımı, ziyaretin önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.
Obama, Pekin'de ayrıca Çin Seddi ve Yasak Şehir gibi tarihi yerleri gezecek ve 18 Kasım'da Güney Kore'ye gidecek.
Obama, ziyaretinin ilk durağı Şanghay'daki Bilim ve Teknoloji müzesinde öğrencilere hitaben konuştu ve şehrin Parti Sekreteri Yü Cengşeng ile bir araya geldi. Obama, bu görüşmede Şanghay ile Şikago ve San Francisco şehirleri arasındaki temasların artırılmasını istedi.
-AMERİKALI BAKANLARIN TEMASLARI-
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 2010 Şanghay Dünya Fuarı (EXPO) alanını ziyaret etti ve Amerikan pavyonuna sponsor olacağını açıkladı. Amerikan pavyonunun sponsorları arasında, P&G, Honeywell, Intel ve Boeing şirketleri de bulunuyor.
Başkan Obama ile birlikte Çin'e gelen ABD Ticaret Bakanı Gary Locke da temiz enerji teknolojisinin iki ülke arasındaki en yararlı işbirliği alanlarından biri olduğunu belirtti.
Locke, Pekin'de düzenlenen temiz enerji konulu yuvarlak masa toplantısında, bunun aynı zamanda iki ülkenin sürdürülebilir gelişmeyi korumasının ve iklim değişikliğiyle mücadele etmesinin tek yolu olduğunu savundu.
Şinhua haber ajansının haberine göre, göreve geldiği mart ayından bu yana 3 kez Çin'i ziyaret eden Locke, gelecek yılın mart ayında da yeni enerji sektöründen Amerikan firmalarının temsilcileriyle yine bu ülkeye gelecek.
-ÇİN'İN BEKLENTİSİ-
Öte yandan Çin Ticaret Bakanı Çen Deming'in, bugün ABD Ticaret Bakanı Gary Faye Locke'yla yapacağı görüşmede, ABD'nin uyguladığı ihraç mallarına sınırlama politikasını öne çıkaracağı bildirildi.
Çin Ticaret Bakanlığı Basın Sözcüsü Yao Cien, yaptığı açıklamada, ABD'nin Soğuk Savaş döneminden beri uyguladığı yüksek gümrük duvarlı koruma politikasını, ekonominin tamamen küreselleştiği günümüzde de sürdürüyor olmasının, ekonomik düzene aykırı olduğu gibi, ABD menşeli malların uluslararası rekabet gücünü de ciddi şekilde engellediğini ileri sürdü.
Sözcü Yao, ABD tarafının, Çin mallarına getirilen sınırlamaları iptal ederek, ilgili yasaların değişmesini beklediklerini söyledi.