Baro Başkanı Şarklı: Yargıdaki sürgün atamalar adaletin tesisini geciktiriyor

GAZİANTEP (CİHAN)- Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı, yargı mensupların sıklıkla yer değiştirmeye maruz kalmalarının, yargı süreçlerinin uzamasına sebep olduğunu, bu nedenle adaletin tesis edilmesinin geciktiğini söyledi.

Yargı mensuplarının hangi ölçüler ışığında yerlerinin değiştirildiğinin açık olmadığını savunan Şarklı, "Kıdem esasına göre yerleri değiştirilen yargı mensupları dışında kalan bir çok yargı mensubunun yeri 'atandıkları yeni yerleri sürgün yeri olarak algılamalarına' sebep olacak şekilde değiştirilmektedir. Ölçüsü ve çerçevesi müphem olan bu tarz yer değişiklikleri yargı mensuplarında haksızlık algısı oluşturmakta ve bu algı neticesinde Yargı mensuplarının verimliliklerini düşmektedir.Yargı mensuplarının bu şekilde verimliliklerinin düşmesi,vatandaşlarında haklarına zamanında ulaşmalarını ciddi bir şekilde sıkıntıya sokmaktadır.Yargı mensuplarının sıklıkla yer değiştirmeye maruz kalmaları zaten uzun süren yargı süreçlerinin daha da uzamasına sebebiyet verdiği,adaletin tesis edilmesini geciktirdiği bilinmektedir." dedi.

Ülkede başladığı dosyayı sonuna kadar götürebilen yargı mensubu sayısının yok denecek kadar az olduğunu dile getiren Şarklı, "Devam eden dosyaları yeni gelen yargı mensubunun incelemesi,dosyaya hakim olması ciddi bir süreç ve zaman gerektirmektedir.Bu sebeplerle sıklıkla duruşmalar ertelenmekte ve hakkın sahibine ulaşması gecikmektedir. Kıdemlerine bakılmaksızın sübjektif kriterlerle yerleri değiştirilen yargı mensuplarının bir kısmı,aile bütünlükleri sıkıntıya girdiği için veya daha iyi yaşam şartları olan şehirlerden yaşam şartları daha kötü olan şehirlere atandıkları için,atandıkları yerlere adapte olmakta güçlük çekmektedirler. Bu tür atamalar yargı mensuplarında sürgün algısı oluşturmakta ve çalışma performanslarını negatif yönde ciddi oran etkilemektedir. Haliyle bu durumun ceremesini de hak arayan vatandaşlar çekmektedir." diye konuştu.

Şarklı, şöyle devam etti: "Yargı mensupları atandığı yerlere henüz ev eşyalarını dahi taşımadan başka bir yere atanmaktadırlar.Bu şekilde objektif olmayan ve hatta çoğu zaman siyasi saiklerle yapıldığı düşünülen atamalar hukukun yozlaşmasına,hakka ulaşmanın kısıtlanmasına,hakkın zayi olmasına,yargı mensuplarının verimsizliğine sebebiyet vermektedir. Yargıdaki atamaların daha objektif kriterlerle yapılması,sebeplerinin paylaşılması, atamaların Hakim-savcıların bulundukları illerdeki Barolardan, avukatlardan ve vatandaşlardan da sorulması,asgari bir ölçü olarak en azından yargı mensuplarının atandıkları yerlerde adaptasyon süreçlerinin tamamlanmasının beklenilmesi yargılamaların hızlanmasına,hakkındaha kısa sürede hak sahibine teslimine faydalı olacaktır." CİHAN
09 Mart 2015 17:44
DİĞER HABERLER