Baro başkanları yargılanan meslektaşa destek için sanık sandalyesinde

Baro başkanları yargılanan meslektaşa destek için sanık sandalyesinde
ESKİŞEHİR (CİHAN)- Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin ve Avukat Tuğba Aksoy'un 'kamu kurum faaliyetlerini cebir veya tehdit kullanarak engelleme' ve 'yargı görevini yaptırmama' suçundan yargılanmasına başlandı.

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına tutuksuz sanıklar Başkan Öztekin ile Avukat Aksoy, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 30 ilin baro başkanı ile 10 ilin baro temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı. Duruşma esnasında Öztekin'e destek amaçlı gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile çevre illerin baro başkanları sanık sandalyesine oturarak hâkime tepki gösterdi. Feyzioğlu, duruşma esnasında salonda yaşanan ilginç anları ise Twitter hesabından paylaştı. 30 ilin baro başkanı ve Feyzioğlu, sanık baro başkanı Öztekin ve sanık avukat Aksoy'un oturduğu sanık sandalyesine oturarak destek verdi. Feyzioğlu ise Twitter hesabında duruşmada yaşananlarla ilgili şu mesajı paylaştı: "Meslek yargılanırken biz de Rıza Başkan'ın ve Tuba Hanım'ın avukatları olarak sanık sandalyesine oturmayı tercih ettik."

Duruşma esnasında hâkim tarafından ayağa kalkmaya zorlanan kadın avukatı savunduğu için mahkeme hâkimi tarafından dava edilen Eskişehir Barosu Başkanı Avukat Rıza Öztekin, duruşmada hakkındaki iddiaları kabul etmedi. Hakime olayla ilgili görevi gereği uygun dille nazikçe uyarıda bulunduğunu anlattı. Duruşma, 25 Nisan 2015 tarihine ertelendi. Duruşma sonrası, salondan çıkanlar mahkeme önünde topluca hatıra fotoğrafı çektirdi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu, duruşma sonrası adliye önünde yaptığı açıklamada, yargılanan Eskişehir Baro Başkanı Avukat Rıza Öztekin'e destek için 30'un üzerinde baro başkanı ile 10 baronun temsilcisinin duruşmaya katıldığını söyledi.

"BAŞKANIMIZ MEVCUT GÖREVİNİ YAPMIŞTIR"

"Niçin buradayız? Çünkü burada avukatlık mesleği yargılanıyor, barolar yargılanıyor." diyen Feyzioğlu, "Olay gayet basittir. Bir duruşma sırasında avukata yönelik bir davranıştan bulunulmuş. Ve hukuksuz bir tutanak tutulmuş, kanun gayet açıktır. Bizim kanunumuz bu gibi durumlarda baro başkanın baronun meslektaşlarını koruyacağını emreder. Yapılan gayet açıktır." dedi. Baro Başkanı Rıza Öztürk'ün bu olaydan sonra davanın görüldüğü duruşma salonuna gittiğini, duruşma bitimi, bir başka dava daha başlamadan önce gayet kısa ve nazik bir açıklama yaptığını hatırlatan Feyzioğlu, "Başkan bey, hakimin yapmış olduğu yanlışı dile getirmiştir. Bunu yapmasa zaten görevini eksik yapar. Bu bizim görevimizdir. Bugün burada hepimizin bulunma sebebi, Rıza Başkan ya da Avukat Tuba hanımın yargılanmasını kabul etmediğimizi, avukatlığın yargılandığını ama mahkum edilemeyeceğini tüm Türkiye'ye, milletimize göstermedir." diye konuştu.

"ADALET VE HALKIN HARİCİNDE KİMSENİN ÖNÜNDE BOYUN EĞMEYİZ"

"Olay şu açıdan bizi üzmüştür. Burada hakimliği içine sindirememiş bir anlayışla avukatlık çarpışmasıdır. Ancak hakimliği içine sindirememiş anlayışla, avukatlığın çarpışması aslında avukatın savunduğu vatandaşın içine sindirememedir. Vatandaşlık statüsünü anlamayanların yarattığı bir olaydır." diyen Feyzioğlu, şöyle devak etti: "Bu soruşturmanın başkanımız adına hiç açılmaması, gerekli izinlerin hiç verilmemesi, davanın hiç açılmaması lazımdı. Bütün bunları yapan aslında vatandaşlık statüsünü kavramamışlar. Bizler vatandaşların haklarını savunuruz. Burada çok önemli bir şey çıktı. Biz bunun da takipçisi olacağız. Zamanın HSYK'sı Rıza başkanı ihbar etmesi yolunda telkin, tavsiye belki de talimat verdiği anlaşıldı. Hakimlere hani hiç kimse tavsiye talimat vermezdi, anayasaya aykırıydı. Bunu HSYK' da dahil. İçerde anladık ki HSYK başkan üzerinden bütün Türkiye'deki avukatlara ve vatandaşlara bir ders vermek istemiş. Yani bir burnu sürtünsün. Benim buradan herkese duyurum şu. Biz avukatlar geri geri çıkmayız. Eğilip bükülmeyiz, Biz milletimiz ve adalet dışında kimsenin önünde boyun eğmeyiz."
CİHAN
17 Mart 2015 14:59
DİĞER HABERLER