Bartık: Ortadoğu'ya açılmak isteyen ülkeler Gaziantep'le işbirliği yapmalı

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Ortadoğu'ya açılmak isteyen ülkelerin ya da şirketlerin Gaziantep'le işbirliği yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde, '2. MOBEF Mobilya, Dekorasyon, Orman Ürünleri ve Mobilya Aksesuarları Fuarı' çerçevesinde Avrupa-Ortadoğu-Kuzey Afrika Ekseninde İş Birliği İmkanları başlıklı iş forumu düzenlendi. Moderatörlüğünü GTO Başkanı Bartık'ın yaptığı iş forumunda, Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Jaleel Khaleel, Duhok Ticaret Odası Başkanı Ayad Hasan Abdulhaleen, Süleymaniye Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yasin Rahim Faraç, Erbil Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Dr. Razzaq Othman Mustafa, Avrupa Türk İş Adamları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar ve NRW Internaional GmbH Genel Müdürü Almut Scmiz konuşmacı olarak yer aldı.

Gaziantep'in coğrafi konumunun getirdiği avantajlara vurgu yapan Bartık, Türkiye'nin Avrupa'nın en güneyinde yer aldığını, Gaziantep'in de Türkiye'nin en güneyinde bulunduğunu vurgulayarak, bu konumuyla şehrin önemli bir noktada olduğunu ifade etti. Bartık, şöyle devam etti: "Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerle iş yapmak isteyenler Gaziantep'le işbirliği yapmalıdır. Avrupa'nın bu ülkelerin ticaretine ayak uydurması zordur. Bu nedenle Ortadoğu'ya açılmak isteyen ülkeler ya da şirketler Gaziantep'le işbirliği yapmak zorundadır. Gaziantep ithalatından çok ihracat yapan bir kenttir. Şehrimiz bu özelliğiyle Türkiye'nin dış ticarette güçlü illerinden biridir."

'TEK KAYNAKTAN BESLENEN BİR EKONOMİMİZ VAR'

Erbil Ticaret Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Abdulrazzaq Nawandaie ise Kuzey Irak'ta büyük bir işgücünün olduğunu belirterek, "Ülkemiz güvenli, ticaret yapmak isteyenlere her türlü kolaylık sağlıyoruz" dedi. Kuzey Irak ekonomisinin petrole dayandığını vurgulayan Nawandaie, "Tek kaynaktan beslenen bir ekonomimiz var. Sanayiye yatırım istiyoruz. Bu kapsamda 2003 yılından beri sanayi yatırımı için çalışıyoruz. Kuzey Irak'ta sanayimiz Erbil, Duhok ve Süleymaniye'de yoğunlaşmış durumda" diye konuştu. Türkiye ile ticari ve siyasi ilişkilerinin iyi olduğunu anlatan Nawandaie, Türkiye ihracatının önemli bir bölümünü ülkelerine yaptığını vurguladı.

Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Jaleel Khaleel ise Türkiye ve Kuzey Irak arasındaki işbirliğinin uzun yıllara yayılmasını temenni ettiklerini belirtti. Mobilya sektörünün üzerinde durulması gereken önemli bir alan olduğunu ifade eden Khaleel, bu sektörün emek istediğini vurguladı. Duhok Ticaret Odası Başkanı Ayad Hasan Abdulhaleem de ticaret ve kültür şehri Gaziantep'in güçlü bir şehir olduğunu söyledi. Abdulhaleem, "Gaziantep konum itibariyle de önemli bir noktada yer alıyor. Gaziantep'le yaptığımız çalışmaların öne çıkmasını istiyoruz. Türk girişimcilere kapımızı açtık, ticaret yapmak isteyenlerin önünde engel yok. İş yapmak isteyenlere her türlü katkı sağlamaya hazırız. Biz de Gaziantep ile ticaretimizi üst seviyeye çıkarmak istiyoruz" diye konuştu. Süleymaniye Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Yasin Rahim Faraç da Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Avrupalı Türk İş Adamları ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Sarıyar ise dernek çalışmaları hakkında bilgi vererek, Almanya'da iş yapmak isteyen şirketlere yardımcı olabileceklerini kaydetti.

İş Forumu, soru, cevapların ardından tamamlandı. GTO Başkanı Bartık, forum sonunda katılımcılara teşekkür plakete verdi. CİHAN
08 Mayıs 2015 14:08
DİĞER HABERLER