Başbakan Çipras, 'hayır'cı vekillerle olağanüstü kongrede hesaplaşacak

Yunan Başbakan Aleksis Çipras'a bayrak açan ve hükümetin parlamentodan geçirdiği reform ve tasarruf paketine 'hayır' diyen Siriza milletvekilleri, düzenledikleri ilk büyük toplantıda 'direnişe devam' dedi. Partisi Siriza'daki birliğin sağlanmasını isteyen Başbakan Çipras, acilen olağanüstü kongreye gidilmesini istedi.

Başbakan Aleksis Çipras'ın en kısa sürede kongreye gidilmesine ilişkin yeşil ışık yakmasının ardından 'Sol platform' oluşumuna giden muhalif vekiller, yüzlerce kişinin katıldığı Atina'daki etkinlikte yalnız olmadıkları mesajı verdi. Toplantıya Siriza'nın üst düzey üyeleri, Avrupa Parlamentosu Siriza milletvekili Manolis Glezos ve kabine dışı kalan eski bakanlar katıldı.

"Iskra.gr" adlı Siriza içerisindeki muhaliflerin sesi durumundaki internet sitesinin 5'inci yayın yıldönümü çerçevesinde bir araya gelen kreditörler ile anlaşmaya 'hayır' diyen vekiller, "Hayır yenilmedi! Devam ediyoruz" başlıklı bir etkinlik düzenledi.

'HAYIR'CILARIN LİDERİ: DRAHMİ'YE DÖNELİM

Eski Eenerji Bakanı ve Siriza içerisindeki hükümet karşıtlarının lideri durumundaki Panayotis Lafazanis, burada yaptığı konuşmada, "Hayır'ın bir parodi ya da halk patlaması olduğunu düşünenler büyük yanlış yapıyorlar." dedi.

Beklentilerin üzerinde katılım olmasına da değinen Lafazanis, Avrupa ve Euro ile iplerin koparılması ve ulusal para birimi Drahmi'ye dönülmesini istedi. Lafazanis, hükümetin üçüncü kurtarma paketi çerçevesinde başladığı müzakerelere de derhal son vermesini istedi.

Referandum'da halkın tasarruf önlemlerine yüzde 62 ile 'hayır' dediğini vurgulayan Lafazanis, hükümetin kreditörler ile anlaşmaya varmasını topa tuttu. Ulusal para birimi Drahmi yanlısı Lafazanis, şöyle dedi: "Hayır, hiçkimsenin es geçemeyeceği ve silemeyeceği bir ışık oldu. Yüzde 62'lik 'hayır', sadece pazar günü esip geçen bir fırtına değildi. Hayır'ın bir parodi ya da halk patlaması olduğunu düşünenler büyük yanlış yapıyorlar. Hayır, ülkesini bağımsız olarak görmek isteyen halkın onur ve umuda olan ihtiyacının ifadesidir."

Parlamentoda yapılan tasarruf önlemleri oylamasında 'hayır' dedikleri için kendilerine savaş açıldığını ve bunun artarak devam edeceğini vurgulayan eski bakan Lafazanis, "Bizimle savaşanlarla demokratik bir şekilde savaşacağız." ifadelerini kullandı.

İktidar partisi Siriza içerisinde "Ulusal para birimine dair yasak tartışmanın önü açılmalıdır." çağrısında bulunan Lafazanis, Drahmi'ye geçtikten sonra yaşanacak ilk zorlukların ardından çok sayıda güçlü faydanın geleceğini savundu.

BAŞBAKAN ÇİPRAS'TAN KONGRE ATAĞI

Başbakan Aleksis Çipras, hükümetin kreditörler ile varılan uzlaşmasına bayrak açanlarla mücedelesini kongrede yapmaya karar verdi. Partinin polikalarının konuşulduğu bir toplantıya katılan Başbakan Aleksis Çipras, partideki çatlak sebebiyle tüzükte öngörülen en kısa sürede genel kongreye gidilmesine yeşil ışık yaktı.

Partinin parçalanmaması gerektiğini vurgulayan Çipras, ilk defa iktidara gelen 'Sol'un bu mücadeleyi bırakıp gitmemesi gerektiğini belirtti. Topumun da bunu istediğini vurgulayan Çipras, "Bugün Sol ne yapmalı? İflas etmiş siyasi sistemin temsilcilerine bırakıp gitmeli mi? Koşulları belli olan savaşa devam mı etmeli?" şeklinde konuştu.

Yunan Başbakan, toplantılarda altı aylık iktidarları döneminin ele alınmasını ve yapılan yanlışların tespit edilmesini de istedi.

Solun farklı cephelerde verdiği mücadeleleri de özetleyen Başbakan Çipras, Yunanistan'ın müzakere süreciyle birlikte Avrupa'da Euro bölgesinin siyasi işleyişine ilişkin bir tartışmanın başlatıldığını vurguladı. Son müzakereler ile birlikte Yunanistan'ın borcunun silinmesine ilişkin yeni bir tartışmanın başlatıldığını da kaydeden Çipras, bunun bir taahhüde dönüşmesi konusunda çalışma yapılması gereğine değindi.

3 yıllık anlaşmanın sürdürülebilir olması için emeklilik, çiftçilere yönelik önlemlerin kademeli uygulaması, özelleştirmeler ve işçi hakları gibi konularda müzakere imkanı bulunduğuna dikkat çeken Yunan Başbakan, acilen vergi kaçakçılığı, yolsuzluklar, kamuda reformlar ve kurumsal modernleşme gibi alanlarda Sol'un siyasi insiyatifler alınması gereğini vurguladı.

MÜZAKERELER BAŞLADI EK ÖNLEM İSTENİYOR

Bu arada kreditörler ile sağlanan anlaşmanın ardından Atina'ya gelen Avrupa ve IMF'li teknik ekipler, hükümet ile müzakerelere başladı. Yunanistan'ın 20 Ağustos'ta yapması gereken 3,2 milyar Euro'luk borç geri ödemesi öncesi müzakerlerin 18 Ağustos'a kadar tamamlanması hedefleniyor.

Kreditörler, ilk taksidin serbest bırakılması için parlamentodan geçirilen 12 milyar Euro'luk önlemler paketinden başka ek tedbirler alınmasını istiyor.
CİHAN
28 Temmuz 2015 13:41
DİĞER HABERLER