Başbakan'dan iş adamlarına özgürlükçü, katılımcı demokrasiyi inşa etme çağrısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, içine kapalı eski Türkiye'den dışa açık yeni Türkiye'ye geçişin devam ettiği belirterek, bu çerçevede iş adamlarından destek istedi. Davutoğlu, "Sizlerden beklentimiz yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, ihracattır. Evet ama bu görevlerinizin ve bu sorumluluklarınızın yanında sizden ayrıca beklentimiz; güven ve istikrarı, demokrasiyi, hukuk düzenini korumak, kollamak ve bu çerçevede bizlerle birlikte Türkiye'de özgürlükçü, katılımcı bir demokrasiyi birlikte inşa etmektir." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, katıldığı DEİK'in 2015 Genel Kurulu'nda iş adamlarına seslendi. Türkiye'nin Turgut Özal'dan bu yana dışa açılmaya başladığını, bunun en yakın şahitlerinin de iş dünyası olduğunu söyledi. "Başarılar arttıkça, öz güvenimiz tazelendikçe her geçen gün daha önemli, daha etkin bir küresel aktör olma yoluna gidiyoruz. İşte bu değişimi en iyi hissedenlerin başında iş dünyamız ve DEİK gibi kuruluşlar geliyor. Sizler bu değişime en yakından şahit oldunuz, hatta bu değişimin en önemli aktörleri oldunuz." ifadelerini kullanan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sizlerden beklentimiz yatırımdır, üretimdir, istihdamdır, ihracattır. Evet ama bu görevlerinizin ve bu sorumluluklarınızın yanında sizden ayrıca beklentimiz; güven ve istikrarı, demokrasiyi, hukuk düzenini korumak, kollamak ve bu çerçevede bizlerle birlikte Türkiye'de özgürlükçü, katılımcı bir demokrasiyi birlikte inşa etmektir. Sosyal sorumluluğunuzu yerine getirmeden ülkemize hakkımızı ödemiş olamayız. İş dünyamızın öncelikle demokratik siyaset kurumunu savunması, demokrasimizi en katılımcı ve temsil gücü en yüksek bir şekilde yeniden inşa etme konusunda gayret sarf etmesi, insanı, emeği, alın terini, adaletli gelir dağılımı savunması hayati bir önem taşımaktadır."

Başbakan Davutoğlu, konuşmasında, DEİK'ten küresel ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için de bir program yapılması talebine olumlu cevap verdi. "Başbakan yardımcıma talimat verdim. Madem talep ediliyor, 26. program; Küresel Ekonomik İlişkiler Programı olacak." diyen Davutoğlu, dış ticaret ile ilgili bazı bilgiler paylaştı. Başbakan, "2002'de 87,6 milyar dolar olan ticaret 400 milyar dolara, 36 milyar dolar olan ihracat 158 milyar dolara geldi. Bu sene göreceli gerilemede en büyük pay paritenin. Bunu da toparlayacağız, yeni bir hamle dönemini başlatacağız. İhracatta rakamın yanında kompozisyon da önemli. 2002'de 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ürün sayısı sayı 9 idi, 37'ye geldi. 1 milyar doların üzerinde ihracat yaptığımız ülke sayısı 8 idi, 34'e çıktı. İhracat ürünlerimiz ve ülkelerimiz çeşitlendi. Dış ticareti arttırırken, cari açığı daraltmak için dış enerji kaynaklarına bağımlılığı azaltacak, tasarrufları arttıracak reformları devreye sokmaya kararlıyız." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği ile yürütülen müzakerelere de değinen Davutoğlu, ekonomik ilişkileri arttırmak, Gümrük Birliği'ni modernleştirmek ve yeni şartlara uyarlamak konusunda anlaştıklarını aktardı. Bu arada vizesiz ziyaret edilen ülke sayısını 42'den 69'a çıkardıklarını, AB ile Vize Serbestisi Mutabakat Metni ve Geri Kabul Anlaşmasını imzaladıklarını da vurguladı. Başbakan, ayrıca şunları söyledi:

"Son toplantıda tekrar teyit ettik. İnşallah kısa zaman içinde yani Ekim 2016'ya dek Avrupa Birliği üyelerine vizesiz seyahat etme imkanı oluşacak. Hayırlı mübarek olsun. Bu sembolik değeri olan bir adım. Saygın ekonomi aktörlerinin, aydınlarımızın, öğretim üyelerinin AB üyesi ülkelerin kapılarının, konsolosluk kapılarında bekleyişini bilir, ızdırap duyardık. Kimi yatırımcıların mallarının Avrupa fuarına gittiğini, kendilerinin beklediğini bilirdik. Adımlar atacağız, Ekim ayında Avrupa'ya vizesiz gidiş başlayacak. Muhalefetle bu sürecin sıhhatle ilerlemesi için kimi vize muafiyeti anlaşması çerçevesinde birtakım reformları gerçekleştirmeliyiz. Vizesiz, vize muafiyeti bağlamındaki tüm yasaları reform paketi haline getiriyoruz. Bunlar Mart ayına dek geçmeli. 78 milyonun onurla, diledikleri zamanda Avrupa'ya gitmelerini 2016'da görmek için muhalefet partilerinin bizimle el ele vermesi önemli."

"ASGARİ ÜCRET YÜKÜNÜ PAYLAŞACAĞIZ"

Vaat ettikleri reformlar ve verdikleri sözleri yerine getireceklerini dile getiren Davutoğlu, "Bir hafta içinde 10 icraat yaptık. Kamuoyu ile paylaştık." diye konuştu. Başbakan, daha sonra asgari ücret konusuna da değinerek, "İş dünyasından destek istiyoruz. Ama iş dünyamıza da söylüyorum, asgari ücret artışından kaynaklanacak yükü sizinle paylaşacağız. Sizin rekabet kapasitenizin azalmamasına özen göstereceğiz. Yine yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekenleri yapacağız. Bu konuda adımları birer birer yasalaştıracağız. İstihdamı teşvik için kapsamlı düzenlemeler yapacağız. Kamu maliyesinde ciddi reform çalışması yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

İHRACAT BEKLENTİSİ 143 MİLYAR DOLAR

Öte yandan toplantıya katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da ihracat ile ilgili bilgiler verdi. Elitaş, "Bu sene 143 milyar dolar ihracat öngörüyoruz. Parite farklılığından dolayı ortaya çıkan ihracat eksilmesi rakamsal olarak 11 milyar dolara tekabül ediyor. Yani miktar olarak azalma yok ama cüzi artış var." dedi.

2015 içinde dünya ticaretinin 18,7 trilyon doları bulduğunu, hedeflerinin bu ticaretten yüzde 1,5 pay almak olduğunu anlatan Elitaş, "Bundan önce binde 8 pay alıyorduk, ilk defa yüzde 1'e yakın ticaretten pay aldık. Hedeflerimiz 500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar GSMH ve dünya ticaretinden yüzde 1,5 pay ile orantılı olarak devam edecek. Öncelikle farklı farklı yöntemlerle değil, x grubunun, y ve z derneğinin hareketleri ile değil DEİK çatısı altında dünyayı fellik fellik dolaşıp malları pazarlamak, yatırımcıları çekmek için gayret etmeliyiz." şeklinde konuştu.
CİHAN
19 Aralık 2015 17:06
DİĞER HABERLER