Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa ile ilgili en kısa sürede yazım çalışmalarının tamamlanacağını söyledi. Davutoğlu, "Milletimize verdiğimiz sözün arkasındayız. Tüm kesimlerin işte bu benim anayasam diyebileceği sivil bir milli anayasa yapacağız. İnsan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini genişleten milleti değil devleti tanımlayan bir anayasa yapacağız. Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin en iyi kurgulandığı bir metnin ortaya çıkması için azami gayreti gösteriyoruz." dedi.
Başbakan Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen 64. Hükümet Reform Tanıtım Programı'na katıldı. Programda, çok sayıda bakan, milletvekili ve AK Parti üyesi de hazır bulundu. Hükümetin bugüne kadarki icraatlarından ve yapılacak projelerden bahseden Davutoğlu, yeni anayasa konusuna da değindi. Davutoğlu, bu konuda şunları söyledi: "Seçim meydanlarında açıkça ifade ettiğimiz gibi milletimize verdiğimiz en önemli söz yeni bir anayasadır. Hükümetimizin en öncelikli hedefi Türkiye ve milletimize yakışan özgürlükçü, demokratik, adil bir anayasa hazırlamaktır. Meclis'in kendi işleyişi içinde gerçekleştirmemiz gereken müzakereleri düşünerek anayasa için bir yıllık bir takvim öngörmüştük. Ancak ne yazık ki Meclis Başkanımızın riyasetinde oluşturulan Meclis Uzlaşma Komisyonu, çalışmaları özellikle Cumhuriyet Halk Partisi'nin olumsuz tutumu yüzünden sonuç alamadı ve akamete uğradı. Bu nedenle anayasa vaadimizin takvimini öne aldık. Milletimize verdiğimiz sözün arkasındayız. Tüm kesimlerin işte bu benim anayasam diyebileceği sivil bir milli anayasa yapacağız. İnsan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini genişleten milleti değil devleti tanımlayan bir anayasa yapacağız. Güçler ayrılığını tahkim eden, yetki ve sorumluluk dengesinin en iyi kurgulandığı bir metnin ortaya çıkması için azami gayreti gösteriyoruz.
İnşallah kısa bir süre içinde yazım çalışmalarını tamamlayacağız. Ortaya çıkan taslağı yetkili kurullarımızla tartışıp olgunlaştırdıktan sonra nasip olursa en kısa süre içinde Meclis'imize sunmuş olacağız. Milletin vicdanından gelen sesi dinleyip milletin taleplerine uygun bir şekilde bu anayasayı milletimizle paylaşarak, istişare ederek yüce Meclis'imize arz edeceğiz. Bu şekilde meclisten de vize alacağımızı ümit ediyorum. Sonrasında yine milletin huzuruna çıkarak yeni anayasa için vatandaşlarımızın onayını isteyeceğiz. Hedefimiz kısa bir gelecekte Türkiye'ye yeni bir anayasayı kazandırmaktır."
Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
"18-40 aralığındaki çiftçilerimize proje karşılığı 30 lirasına kadar hibe desteği düzenlemesini de tamamladık. Uygulamayı önümüzdeki hafta başlatıyoruz. Ta ki topraklarımız bereketlensin, genç çiftçilerimizin yüzü gülsün.
İş gücü piyasamızı daha esnek hale getirebilmek için çalışmalara devam ediyoruz. Bu kapsamda kıdem tazminatında yaşanan sorunların çözümü için gerekli düzenlemeleri hazırlıyoruz. Çalışma hayatına güvenceli esneklik sağlayacak düzenlemeler yapıyoruz. İş hayatına uzaktan çalışma modellerini getiren düzenlemeyi TBMM'ye sevk ettik. Özel istihdam bürolarının faaliyetlerinin geçici iş ilişkisini de geliştirecek şekilde genişletilmesi, bu amaçla gerekli düzenlemelerin yapılması çalışmalarını tamamlıyoruz. Böylelikle süreklilik arz etmeyen işlerde genellikle kayıt dışı olarak çalışan vatandaşlarımızı kayıt altına alarak sosyal güvenceli bir şekilde istihdam edilmelerini hedefliyoruz. Kamuda çalışan yaklaşık 720 bin alt işveren, taşeron işçimizi asıl iş yardımcı iş ayrımı yapmadan belirttiğimiz kriterlere uymaları halinde kamuda istihdam edeceğiz. Biz bu sözü de vermiştik, çok zor olur dediler, yükü ağır olur dediler. Ama biz şunu söyledik, biz söz verdim mi yaparız, söz verdik ve yaptık inşallah.
1 Kasım seçimleri öncesinde sadece asıl işte çalışan taşeron işçilerimizi kamuda istihdam edeceğimizi taahhüt etmiştik. Ancak verdiğimiz sözün ötesine geçerek asıl iş, yardımcı iş ayrımına gitmeden bütün alt işveren, işçi kardeşlerimizi bu avantaja sahip kılmaya karar verdik. Söz konusu çalışanlarımız özel sözleşmeli olarak aldıkları ücretle birlikte çalışmakta oldukları kurumlarda çalışmaya devam edecekler.
Hane halkının tasarruf girişimlerini artırmak için konut hesabı uygulamasını başlatıyoruz. Konut sahibi olmayan vatandaşlarımıza ilk konutlarını almak için banka hesaplarında biriktirdikleri tutarın yüzde 20'sini ve 15 bin lirayı geçmeyecek tutarda devlet katkısı ödeyeceğiz. Çeyiz hesabı uygulamasını da başlatıyoruz. Gençlerimize belirli şartlar altında evlilik hazırlıkları için yaptıkları birikimlerine yüzde 20'ye varan oranda ve 5 bin liraya kadar katkı sağlıyoruz. Bireysel emeklilik sistemimizi ve yüzde 25 lik desteği daha da yaygınlaştırmak için çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.
Hukukun üstünlüğünü, yargı bağımsızlığını gözümüz gibi koruyoruz, yargı sisteminin etkinliğini artırıyoruz. Geçen sene 17 Nisan'da seçimlere giderken yargı reformu paketini açıklamıştık. Seçimlerden sonra bu konudaki çalışmaları hızlandırdık ve bu kapsamda İstanbul Tahkim Merkezi'nin faaliyete geçmesini sağladık. Faaliyet alanının genişletilmesine ilişkin de tedbirler alıyoruz. Bilirkişilik müessesini yeniden aldık ve bütün bir süreç üzerinde düzenleyici bir rol üstlenecek ve müstakilen bu alanda faaliyet gösterecek kurumsal bir yapı oluşturulması amacıyla hazırlanan bilirkişi kanunu da TBMM'ye sevk ettik. Yeni aynı tasarı da rapor ve görüş sunma sürecinin hızlandırılması, kurumun iş yükünün azaltılması amacıyla Adli Tıp Kurumu'nu yeniden yapılandırıyoruz. Türkiye'de demokratik standartların daha da yükseltilmesi amacıyla önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz.
Ayrımcılığın önlenmesini sağlamak için faaliyet göstermek, işkence ve kötü muamele ile etkin mücadele etmek, bu konuda ulusal önleme mekanizmasını yerine getirmek üzere Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'nu kurduk. Kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasal düzenlemeleri geçtiğimiz günlerde hayata geçirdik. AK Parti grubu olarak da Türkiye siyasi etik kanun teklifini de TBMM'ye sevk ettik.
Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik eylem planını önümüzdeki günlerde yürürlüğe koyacağız. Geleneksel irfan merkezleri ve cemevlerine hukuki statü tanınmasını sağlayacak ve bu kurumların ihtiyacını sağlayacak bir kanun için çalışmaların sonuna gelmiş bulunuyoruz."
Cihan CİHAN