Eski Başbakan Yardımcısı ve Hukukçu Ertuğrul Yalçınbayır hukukihaber.net’e özel açıklamalar yaptı.
Yeni Adalet Bakanıyla birlikte eski uygulamaların devam edeceğini belirten Yalçınbayır “Bozdağ yeni bir vitrin, yeni bir vizyon değil; eskilerin devamıdır. Bir şey değişmez. Aksine daha kalıcı olarak üzerine çalışmalarını sürdürecektir.” dedi. Yargının durumunun içler acısı olduğunu belirten Yalçınbayır iflas eden sistemin kayyıma devredilmesi gerektiğini söyledi.
Hukukihaber.net'in haberine
göre, Yalçınbayır evrensel kriterlere bakıldığında Türkiye'nin yargısının çok kötü olduğunun görüldüğünü belirtti. Özel röportajımızın tam metni:
YETERKİ YARGI BAĞIMSIZ OLSUN
Türkiye'de sistem rejim ne olursa olsun ister başkanlık, ister kuvvetler ayrımına dayalı parlamenter sistem yargı tarafsız olmadıkça bunun hiçbir anlamı yoktur. Eğer yargı tarafsız ve bağımsız ise ister başkanlık olsun, ister Cumhurbaşkanlığı, isterse padişahlık olsun yeter ki yargı bağımsız olsun.
KRİTERLERİMİZ EVRENSEL KRİTERLER
Kriterimiz evrensel kriterler. Bu hükümete, yönetime karşı olmak değil. Evrensel kriterlere bakın adil yargılama adil yargılama hakkının unsurları, Türkiye'nin dünyadaki durumu nedir? Yargı bağımsız ve tarafsız olarak etik ilkelere uygun davranmakta mıdır? Hüküm veren Hakimlerin, Savcıların tutuklandığı, görevden almaların sık yaşandığı bir süreci hep birlikte izliyoruz.
YARGININ DURUMU İÇLER ACISIDIR.
Yagıçların görevi devlet memuru gibi davranmak diyen Yalçınbayır şunları söyledi:
Yargıçların şu andaki görevleri memur oldukları işi yapmaktır. Adalet bağımsızdır, yansızdır ve tarafsızdır. Bireyler devlete karşı hukuklarının güvence altına alındığını onların uygulamaları ile görür. Yasama kanunları çıkarır. Bunun yorumunu yargıçlar yaparsa o emri verenlerin emirleri uygulanır. Buda bir hukuk devleti ile bağdaşmaz. Yargının durumu içler acısıdır.
İFLAS EDEN SİSTEMİN KAYYIMA DEVRİ LAZIM
Kişiler adaleti değil de ben yargıcı bulayım diyorsa ve iktidar partisinden ve bakanlardan medet umuyorsa orada bir iflas vardır. Bu iflas devam ediyor. İflas sadece şirketlerin mi iflasıdır? İşyerlerine el konulması, televizyonlara el konulması iflas mıdır yoksa iflas eden sisteme sürüklenmesi midir? Şu anda iflas eden bu sistemin kayyıma devri lazım.