Başbakanlık izni olmadan personel ataması yapılamayacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzalı personel işlemleriyle ilgili Başbakanlık genelgesi Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında yayımlandı. Son yayımlanan 2015/13 sayılı genelge ile birlikte önceki genelge de yürürlükten kaldırıldı.

Genelgenin başında; kalkınma planlan ve programlarda yer alan politika ve hedefler doğrultusunda kamu personelinin; hizmet kalitesini ve verimliliğini yükseltmek, merkez-taşra, kurum ve kuruluşlar ile bölgeler arasında dengeli dağılımım sağlamak, yönetim kadroları hakkında gerekli veri tabanı oluşturmak üzere tedbirlerin alınması uygun görüldüğü hatırlatıldı.

Bundan böyle; Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, yüksek mahkemeler, HSYK, Yüksek Seçim Kurulu, Sayıştay Başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumu, Milli İstihbarat Teşkilatı, İl Özel İdareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ile 9266 sayılı TSK Personel Kanununa tabi personel hariç; tüm kamu kurum ve kuruluşları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 92. maddesine göre yapacağı atamalarda, müşterek kararla atama gerektirmeyen; müstakil birim amiri ve üstü kadrolara yapacağı atamalarda, il müdürü ve daire başkanı, eşiti ve üstü idari kadrolara kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda (yükseköğretim kurumlarının kendi aralarında yapacakları atamalar hariç), sınıf değiştirerek kurumlar arası nakil yoluyla yapacağı atamalarda Başbakanlık'tan izin alacak.

Boş kadrolara yapılacak vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmeler şu esaslar çerçevesinden gerçekleştirilecek;
"a) Müşterek kararla atama gerektiren boş kadrolara yapılacak vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmeler 3 ayı geçemez. Bu görevlendirmeler ivedilikle Başbakanlık'a bildirilir. Bu sürenin sonunda söz konusu görevlendirmeler başka bir işleme gerek kalmaksızın sona erer. Aynı kadroya 3 aylık sürenin sonunda yapılacak yeni görevlendirmelerde Başbakanlık'tan izin alınır.
b) Yukarıda belirtilen görevlendirmelerden 3 aydan fazla devam etmesi öngörülenler için süre belirtilmek şartıyla Başbakanlık'tan izin alınacaktır.
c) Müşterek kararla atama gerektiren boş kadrolara bu genelgenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan vekalet, yürütme ve tedvir dahil tüm görevlendirmeler bu Genelgenin yayımından itibaren 3 ay içinde kaldırılır."

Genelge kapsamındaki kurumlardan, kapsam dışı tutulan kurumlara yapılacak atamalar ile görevlendirmeler bu genelge hükümlerine tabi olmayacak.
Ayrıca kamu kurum ve kuruluşları (belediyeler ve il özel idareleri hariç); doğrudan ya da dolaylı olarak pay sahibi olduğu veya yönetim, denetim kurulu vb. üyeliklere atama veya aday gösterme yetkisine sahip olduğu (yurtdışı dahil) şirket, banka, teşebbüs, teşekkül, kuruluş, bağlı ortaklık, iştirak ve işletmelerde kamu payıma karşılık; Bakanlar Kurulu kararı veya müşterek kararla yapılan atamalar dışında; atanacak banka meclisi, yönetim kurulu, denetim kurulu ve tasfiye kurulu üyeleri için atama işlemleri başlatılmadan önce, genel kurulda seçilecek banka meclisi, yönetim kurulu, denetim kurulu ve tasfiye kurulu üyeleri için genel kurulca seçilmek üzere önermeden önce, Başbakanlık'tan izin alacaktır."

Kamu kurum ve kuruluşları, il müdürü ve daire başkam, eşiti ve üstü idari kadrolara ilişkin verileri (yönetim ve denetim kurulları dahil) altı aylık dönemlerde (1 Ocak-1 Temmuz tarihleri esas alınarak) ekli 1 sayılı forma uygun olarak Başbakanlık'a gönderecek.

Bu genelge kapsamındaki izin yazıları; düzenleyici ve denetleyici kuramlarda, ilgili oldukları bakanlığa bilgi vermek suretiyle başkanın, diğer kurumlarda münhasıran ilgili bakanın imzasıyla; bilgi amaçlı yazılar ise kurum ve kuruluşların üst yöneticilerinin imzasıyla Başbakanlık'a gönderilecek. CİHAN
03 Aralık 2015 11:14
DİĞER HABERLER