Başçı: Enflasyonda düşüşü başlatamazsak Türkiye kötü bir duruma gider

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Başkanı Erdem Başçı, "Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7,5'in altında kalabilmek zorundayız, çünkü enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye'yi daha kötü bir dengeye götürür." dedi.

Başçı, 'Enflasyon Raporu 2016 I' i basın toplantısı ile tanıttı. Toplantıda Erdem Başçı, Başçı, enflasyonu düşürmek için kollektif çaba gerektiğini belirterek, enflasyon konusunda hükümete yazdıkları mektubu bugün iletecekleri bilgisini verdi.

Başçı, "2015 yılının son çeyreğinde tüketici fiyat enflasyonu bir önceki çeyreğe kıyasla 0,86 puan artarak, yüzde 8,81 oranı ile hem ekim enflasyon raporu öngörümüzün hem de yılsonu enflasyon hedefi etrafındaki belirsizlik aralığının üzerinde gerçekleşti. Böyle bir durumda hükümete bir açık mektup yazmamız gerekiyor. Bu mektubu da bugün gönderiyoruz. Enflasyon raporunun mesajlarının özeti şeklinde. Onu da mektup iletildikten sonra bugün büyük ihtimal ilerleyen saatlerde internet sitemizde paylaşacağız. Aynı mesajlar olacak. Hükümete bir kolektif çaba gerektiğine dair ilave hatırlatma var. Hükümet gayet bunun farkında. Dün akşam saatlerinde Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısını yaptık. Gıda enflasyonu son yıllarda sürekli manşet enflasyonun üzerinde seyrediyor. Bununla ilgili gıda komitesi ekonomi koordinasyon kuruluna bir rapor sundu. Şimdiye kadar yapılan çalışmaları özetledi. Özellikle şuanda enflasyon üzerine büyük etki yapan iki tane kalem var. Bunlardan bir tanesi kırmızı et fiyatları. Arz talep dengesi açısından ele alındı. Tedbirlerin hızla ele alınması ve fiyat istikrarın hızla sağlanması konusunda bir irade ortaya kondu. İlgili bakanlarımız açıklamalarını zaten yaparlar. İkinci konuda ekmek fiyatları ele alındı. Ekmekte maliyet nedir? Yeni fiyatlamalar nasıldır? Onunla ilgili gerekli açıklamaları ilgili bakanlarımız yapacaklardır. Orada kuvvetli bir irade söz konusu. Bizim kolektif çaba ihtiyacımızı göstermiş oluyor." diye konuştu.

"TEK FAİZE HENÜZ GEÇEMEYİZ"

Başçı tek faiz konusunda ise "Tek faize geçebilir miyiz? o sorunun cevabı tek faize henüz geçemeyiz. Küresel risklerin nasıl bir hal alacağını görene kadar tek faize geçmemek daha doğru. Şu anda likidite politikasıyla faizi ayarlamak daha doğru. Son toplantıda neden adım atmadık çünkü sıkı duruşumuzu ve geniş faiz koridorunun dengeleyici özelliğini kullanmaya devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"OCAK AYINDA ENFLASYON ARTACAK"

Ocak ayında enflasyonun artacağını belirten Başçı, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için bir gayret göstereceklerini söyledi.

Enflasyonun Ocak'ta çift haneye çıkma ihtimalinin az olduğunu kaydeden Erdem Başçı, ama daha sonraki aylarda baz etkisiyle trendlerin önemli olacağının altını çizdi.

Başçı, "Yılın son çeyreğinde ABD doları cinsinden ithalat fiyatlarında düşüşe karşın gıda fiyatları ve döviz kuru gelişmeleriyle birlikte enflasyon üzerinde maliyet baskıları devam etti. Ayrıca asgari ücrette yapılan ayarlamanın genel ücretler ile enflasyon üzerindeki yansımalarını yakından izleyeceğimizi belirtmek isterim. Enflasyonun yılın ilk çeyreğinde çift haneye çıkmaması için bir gayret göstereceğiz. Ocak'ta çift haneye çıkma ihtimali az. Dolayısıyla tek hanede kalabilir ama daha sonraki aylarda baz etkisinin de yardımıyla trendler çok önemli olacak. H ve I'nın ortalama 3 aylık eğilimleri var. Bizim edindiğimiz intiba bunun tek haneli seviyeye düşeceği Ocak ayında. Bundan sonra da dikkat edeceğimiz husus H ve I endekslerinin gerek krediler gerek döviz kurları tarafından gelecek etkilere karşı dayanıklı olması ve düşmeye devam etmesi yönünde olacak. Elimizdeki bütün politika araçlarımızı enflasyonu düşürücü yönde kullanma yönünde devam edeceğiz. 18 Ağustos'ta ne yaptıysak işe yaradı. Buradaki trendi düşürmemiz gerekiyor ki enflasyon yıl sonunda yüzde 7.5'e düzeyine yaklaşabilsin." şeklinde konuştu.

"2016'DA İÇ TALEP 2015'E GÖRE GÜÇLÜ OLACAK"

Enflasyonun önündeki ilk engel olan cari açık problemini önemli ölçüde çözeceklerini aktaran Başçı şöyle devam etti:

"Kalan kısmını da kararlı ve sürekli mücadeleyle çözeceğiz. 2016 yılı talep görünümü değerlendirdiğimizde 2015 yılına kıyasla daha güçlü bir iktisadi faaliyet bekliyoruz. İlk defa bu yıl hane halkı gelirinin borcundan daha hızlı artacak. Bu da arzu edilen bir gelişme. Cari açıkta öngörülen düşüş ve güçlü kamu maliyesi de olası dış şoklara karşı ekonomi politikalarının dengeleyici yönde hareket edebilmesi açısından alan oluşturuyor. AB ekonomisindeki toparlanma ihracatımızı desteklemeye devam ederken Ortadoğu ve Rusya yapılan ihracata ilişkin belirsizlikleri aşağı yönlü risk unsurları olarak görüyoruz. Gümrük Birliği'nin tarımda dahil olmak üzere ve hizmetler sektörünün genişletilmesi ihracat üzerine kalıcı artış etkisi yaratacak. 2016'da iç talebin 2015'e göre güçleneceğini, dış talebin ise jeopolitik risklerin varlığına karşın Avrupa Birliği kaynaklı olarak toparlanma eğilimini sergilemesini bekliyoruz. Bu çerçevede makro ekonomik tedbirlerin devam etmesi ve dış ticaret hatlarının olumlu gelişmesi katkısı ile cari açıkta iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz"

"ENFLASYONDAKİ İYİLEŞME KADEMELİ OLARAK GERÇEKLEŞECEK"

Enflasyondaki iyileşmenin kademeli olarak gerçekleşeceğini ve enflasyonun yüzde 5 hedefine orta vadede ulaşacaklarını belirten Başçı, "Enflasyonun 2016 yılında yüzde 7,5'e; 2017 yılında ise yüzde 6'ya geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılı sonunda yüzde 6,1 ile yüzde 8,9 aralığında (orta noktası yüzde 7,5), 2017 yılı sonunda yüzde 4,2 ile yüzde 7,8 aralığında (orta noktası yüzde 6), Orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde gerçekleşeceği tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 yıl sonu enflasyon tahminlerinde Ekim 2015 enflasyon raporuna göre sırasıyla 1 puan ve 0,5 puan yukarı yönlü güncellemeler yaptık." diye konuştu.

Başçı, toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Başkan Başçı, bir basın mensubunun "Enflasyonun yıl sonunda yüzde 7.5 oranın altında kalması yönünde bir şans görüyor musunuz? sorusuna ise "Yıl sonunda enflasyonda yüzde 7,5'in altında kalabilmek zorundayız, çünkü enflasyonda düşüşü başlatamazsak bu Türkiye'yi daha kötü bir dengeye götürür. Elimizdeki hangi araç varsa enflasyonu düşürücü yönde kullanmamız gerekiyor." cevabını verdi.
CİHAN
26 Ocak 2016 15:03
DİĞER HABERLER