'Basın özgürlüğü konusunda pek çok Afrika ülkesinden gerilerdeyiz'

'Basın özgürlüğü konusunda pek çok Afrika ülkesinden gerilerdeyiz'
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Türkiye'de basın özgürlüğünün üzüntü verici bir durumda olduğunu söyleyerek, "Pek çok Afrika ülkesinden bile basın özgürlüğü konusunda çok gerilerdeyiz, sonlardayız. Bu tablo yalnızca basın için değil, aynı zamanda demokrasi için de ciddi bir tehlike." dedi. Bilgin, ayrıca 2015 yılının başından itibaren 29'u akreditasyonla ilgili olarak 84 yayın engeli, 731 erişim engeli getirildiğini, 16'sı kadın 69'u erkek olmak üzere toplam 85 gazetecinin göz altına alındığını söyledi.

'Özgürlük İçin Basın Söz Gençlerde Projesi' açılışı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin'in de katılımıyla Demora Otel'de gerçekleştirildi. 5 gün sürecek programa gazeteci, akademisyen ve siyaset dünyasından birçok isim katılacak. Programda açılış konuşmasını yapan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin projeyle, politika yapıcılarıyla bir araya gelerek açık bir ifade ve basın özgürlüğü önündeki sorunları tartışmaya imkan sağlayacaklarını söyledi.

Projenin 2. yılını doldurduğunu ifade eden Bilgin, "Bu proje Türkiye'de şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı ve sonuç alıcı proje. Türkiye'nin 7 bölgesinde 2'si deneyimli gazeteci, bir avukat, bir akademisyen ve bir de sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan 5 kişilik komiteler halinde çalışıyor. Bu 7 bölgede yapılan çalışmalarda öncelikle özgürlük önündeki engeller, ifade özgürlüğüyle ilgili problemler aylık raporlar halinde toplanıyor. Ankara'daki yine 5 kişiden oluşan ulusal komiteye gönderilerek gözden geçirildikten sonra aylık raporlarımız yayınlanıyor." ifadelerini kullandı.

"PEK ÇOK AFRİKA ÜLKESİNDEN BİLE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA ÇOK GERİLERDEYİZ"

'Aslında bu güzel sabahta size güzel şeylerden bahsetmek isterdim' diye devam eden Bilgin, bir takım gerçeklerin üstünün örtülemeyeceğini söyledi. Bilgin, "Maalesef Türkiye'de basın özgürlüğü şu anda başta benim gibi mesleğe 45 yılını vermiş kişiler ve toplum olarak üzüntü verici bir durumdayız. Pek çok Afrika ülkesinden bile basın özgürlüğü konusunda çok gerilerdeyiz, sonlardayız. Bu tablo yalnızca basın için değil, aynı zamanda demokrasi için de ciddi bir tehlike." açıklamasında bulundu.

"HİÇBİR DÖNEMDE BASININ BU KADAR KATEGORİZE EDİLDİĞİ GÖRÜLMEMİŞTİR"

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, "Basın tarihimize bakıldığında hiçbir dönemde basının bu kadar kategorize edildiği görülmemiştir. Aslında bizim mesleğimiz hiç kategorize edilmemesi gereken bir meslek. Bizim mesleğimizde yafta olmamalı. Sağcı gazeteci, solcu gazeteci, yandaş gazeteci, candaş gazeteci, bunlar mesleğimiz görünen ayıplarıdır." diye konuştu.

"2015 YILINDA 85 GAZETECİ GÖZ ALTINA ALINDI, 84 YAYIN ENGELİ GETİRİLDİ"

Dibe vuruşun ne denli olduğunu göstermek için bir takım veriler paylaşacağını söyleyen Bilgin, "2015 yılının başından itibaren 29'u akreditasyonla ilgili olarak 84 yayın engeli, 731 erişim engeli getirildiği, 16'sı kadın 69'u erkek olmak üzere toplam 85 gazetecinin göz altına alındığı, 9 ay içerisinde 77 gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, 123 gazeteci hakkında dava başlatıldığı ve 4 gazeteciye hapis cezası verildiği bu projenin yurt çapındaki tespitleri arasında. Bu kadar yoğun ihlallerin olduğu bir dönemde siz gençlerin düşüncelerine, özgür basın için yapılacak işlere önem veriyoruz." ifadesinde bulundu. CİHAN
19 Ekim 2015 12:32
DİĞER HABERLER