Başkan Hüseyin Sözlü: Yapılaşmada yönetmeliklere uyulmaması en büyük risk

Başkan Hüseyin Sözlü: Yapılaşmada yönetmeliklere uyulmaması en büyük risk
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, 1998 Adana depremi öncesindeki yönetmeliklere dahi riayet edilse riskin azalacağını söyledi.

Başkan Hüseyin Sözlü, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nin düzenlediği Kentsel Dönüşüm Sürecinde Riskli Bina Tespiti ve Sorunları konunu panele katıldı. Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinliğin açılışında söz alan Başkan Hüseyin Sözlü, Cumhuriyet dönemi şehirciliği açısından, hızlı şehirleşmeye kamusal alanda iyi cevap verilemediğini belirtti. Başkan Sözlü " Halkın ekonomik durumu da sağlıklı konutlar üretilmesine izin vermediği için ortaya böyle bir tablo çıktı. Bundan Adana nasibini almıştır, dünyanın incisi İstanbul ve birçok şehrimiz de nasibini almıştır." dedi.

Kentsel dönüşüm nasıl yapılır? Riskli binalar nedir? Sorularına da yanıt veren Başkan Hüseyin Sözlü, şöyle devam etti: "1998 depreminden önceki yönetmeliklere dahi disiplinle riayet edilirse yine sorunlar azalıyor. Bunun örneği Ceyhan depreminde yaşandı. 98 öncesi yönetmelik belki tam yeterli değil ama örneğin bina 5 kat ruhsat almış ve yönetmeliğe uyularak inşa edilmişse sorun yaşanmamış. Daha sonra 5 katlı binaya nasıl olduysa iki kat eklenmiş ve o bina yıkıldı depremde. Riskli binaların yenilenmesiyle ilgili de uygulama aşamasında kamunun, ilgili bakanlığın gecikmesinden dolayı sıkıntı çekildiğini biliyoruz."

ADANA'DA YENİLENEN ALANLARDA 2.4'TEN FAZLA YOĞUNLUK YOK
Adana'da 2 yoğunlukla kentsel dönüşüm yapılırken, İstanbul'da 8-10-12 yoğunluk emsallerle bina yenilemeleri gerçekleştirildiğini hatırlatan Başkan Hüseyin Sözlü şunları söyledi: "Yenilenen alanlarda 2.4 yoğunluğun üzerinde Adana'da bir uygulama yapılmadı. Yani hak sahipleri var, müteahhit devreye girecek ve hak sahipleri de, müteahhit de memnun olacak. Bunu 2.4 yoğunlukta tutmak kentsel dönüşüm açısından, şehirciliğe riayet açısından hakikaten bir ahlak emsalidir. Seyhan Belediye Başkanım bu konuda Büyükşehir Belediyesi'yle fikir birliği içinde olduklarını söyledi. Yeni imar alanları açmayacağız. Bizden önce açanlar varsa oraların yoğunluğunu ona göre yapıyoruz. Seyhan'da, Çukurova'da, Sarıçam'da imar yoğunluğunun 2.4'ü geçmişliği yoktur. "

3-4 BİNANIN RANTINA ŞEHRİMİ KURBAN ETMEM
Başkan Hüseyin Sözlü, "Mühendisler o işin artık akıl yönünü biliyorlar. Biz kentsel dönüşümde tasarıma riayet etmeliyiz, metre yükseltmeye değil. Tasarım adamakıllı olmalı. Şehrin bu konudaki ihtiyacı adam akıllı oturup düşünülmeli. Yapı müteahhitlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda ne önerisi varsa birlikte irdelemeye açığız. Şehir planlamasının ahlakı vardır. 3-4 binanın rantına ne kendimi ne de şehrimi kurban ederim. Bu sözüm kayıt altına alınsın, aksini gören olursa hodri meydan. Adana'da bugün yavaş giden şeyler olsa da bir disiplin, bir kural var. Belediye Başkanlarımızla birlikte buna riayet ediyoruz. Adana yeni imar alanları açmıyor. Yüksek yapılaşmayı, kentsel dönüşüm alanlarında planlıyor. Onun da yoğunluğunu bir disiplin altına almış." açıklamasında bulundu.
CİHAN
03 Aralık 2015 13:09
DİĞER HABERLER