"Başkanlık Sistemi Konferansları"

"Başkanlık Sistemi Konferansları" -Prof. Dr. Akgün: "Asıl tartışma hükümetin nasıl olacağıdır. Bizim başkanlık sistemiyle ilgili tartışmamız hükümet sistemiyle ilgilidir, devletin şekliyle değil" -"Başkanlık sistemini her devl
KARAMAN (A.A) - Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, "Asıl tartışma hükümetin nasıl olacağıdır. Bizim başkanlık sistemiyle ilgili tartışmamız hükümet sistemiyle ilgilidir, devletin şekliyle değil" dedi.
     Akgün, AK Parti Karaman İl Başkanlığınca Karaman Yunus Emre Konferans Salonunda düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta; başkanlık sistemi tartışmalarının Türkiyede her anayasa yapılış aşamasında gündeme geldiğini söyledi.
     Konunun, bu dönemde de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyunda tartışmaya açıldığını anlatan Akgün, "Çeşitli dönemlerdeki tartışmalara baktığımızda, bu sistemin Türkiyede yeterince tanınmadığı ve kamuoyuna bu konuda yansıyan bilgilerin çoğunun gerçeklerle bağdaşmadığı görülüyor" dedi.
     Prof. Dr. Akgün, şöyle devam etti:
     "Başkanlık sistemi federalizmle birlikte tartışılıyor. Burada tartışılan konu devletin şekli değil, hükümet şeklidir. Federal devlet veya üniter devlet; bunlar devletin şekliyle alakalı durumlardır. Ama şu an başkanlık sistemiyle bunlar tartışılmamaktadır. Asıl tartışma, hükümetin nasıl olacağıdır. Bizim başkanlık sistemiyle ilgili tartışmamız hükümet sistemiyle ilgilidir, devletin şekliyle değil. Biz yasama ve yürütme arasındaki ilişkinin nasıl olacağı konusunda tartışıyoruz. Başkanlık sistemini her devlet kendi toplumuna, kendi kültürüne göre uygular. Herkes tek bir sistemi aynı şekilde uygulayacak diye bir şey yoktur.
     Başkanlık sistemine yöneltilen eleştirilerden birinin de "bu sistemin tek kişinin diktatörlüğüne yol açması ve demokratik ilkeleri bertaraf etme tehlikesi" olduğunu belirten Akgün, şunları kaydetti:
     "Demokrasinin en önemli özellikleri arasında olan öngörülebilirlik ve hesap sorulabilirlik ilkeleri, başkanlık sistemiyle daha iyi sağlanabilir. Seçmenin tercih ettiği siyasi parti ya seçimleri kazanarak hükümet olacak ya da hükümet dışında kalacaktır. Oysa parlamenter sistem ve yarı başkanlık sisteminde bir siyasi partinin, hükümeti kurmak için tek başına yeterli çoğunluğu sağlayamaması durumunda, koalisyon hükümetleri ihtimalleri ortaya çıkmaktadır. Başkanlık sisteminde hesap sorulacak kişi başkan ve onun içinden çıktığı partidir. Oysa koalisyon hükümetinin olduğu bir yürütme organında özellikle işler iyi gitmediği zaman koalisyondaki partilerin hepsi suçu birbirlerine atabiliyor.
     Konferans sonunda Akgün, katılımcıların sorularını yanıtladı.
    
     Muhabir: Mehmet Çetin
     Yayıncı: Murat Aslan
13 Nisan 2013 17:50
DİĞER HABERLER