"Başkanlık Sistemi Konferansları"

"Başkanlık Sistemi Konferansları" -Prof. Dr. Akgün: "Başkanlık sisteminde parlamento, parlamenter sistemdekinden daha güçlüdür" -"Başkanlık sisteminin en önemli artısı ise başkanın, 4 yıl boyunca istisnai durumlar dışında görevde
AKSARAY (A.A) - Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Akgün, başkanlık sisteminde parlamentonun daha güçlü olduğunu belirterek, Başkanlık sisteminin en önemli artısı ise başkanın, 4 yıl boyunca istisnai durumlar dışında görevde kalması. Yani ülkede bir istikrar söz konusu" dedi.
     Akgün, AK Parti Aksaray İl Başkanlığınca Ihlara Termal Tesislerinin toplantı salonunda düzenlenen "Başkanlık Sistemi" konulu konferansta, her anayasa düzenleneme çalışmasında başkanlık sisteminin Türkiyenin gündemine geldiğini söyledi.
     Bir ülkeye demokrasinin gelmesinin yeterli olmadığını, asıl önemli konunun demokrasinin nasıl istikrarlı biçimde uygulanacağı olduğunu dile getiren Akgün, "1950den bugüne kadar 32 hükümet gördük. Yani bir hükümetin ortalama ömrü 1.5 yıl. 9 aylık hükümetler bile gördük. Atılım yıllarına bakıldığında ise ki bunlar Menderes, Özal ve son olarak Erdoğan dönemidir; hepsi tek parti hükümetlerinin başta olduğu dönemlerdir. Koalisyon dönemlerine bakıldığında ise hükümetlerin zayıf olduğunu ve bu dönemlerin darbelere zemin hazırladığını görebiliyoruz" diye konuştu.
     Prof. Dr. Akgün, başkanlık sisteminin gündeme gelmesiyle monarşi-cumhuriyet tartışmalarının da başladığına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Cumhuriyet, her zaman demokrasinin son noktada uygulandığı bir sistem olmayabiliyor. Örneğin Irak, İran, Suriye ve Libyada birer cumhuriyetti ama buralarda demokrasiden ne kadar bahsedebiliriz, tartışılır. Ama monarşiyle yönetilen İngiltere ise demokrasinin beşiği olabiliyor. Başkanlık sistemi tek kişinin yönettiği bir sistem değildir. Başkanlık sistemi, güçler ayrılığının en yoğun şekilde yaşandığı bir sistemdir. Başkanlık sisteminde parlamento, parlamenter sistemdekinden daha güçlüdür.
     Parlamenter sistemde yasalar bakanlar yoluyla gündeme gelir. Ama başkanlık sisteminde kongre kendi gündemini kendi belirler. Başkan sadece öneride bulunabilir. Parlamento sistemindeki gibi yasa taslağı hazırlayıp gündeme getiremiyor. Ayrıca kongre üyesi eğer bakan olacaksa mutlaka kongre üyeliğinden istifa etmek zorunda. Yani yasama, yürütmeyle ayrı oluyor. Başkanlık sisteminin en önemli artısı ise başkanın, 4 yıl boyunca istisnai durumlar dışında görevde kalması. Yani ülkede bir istikrar söz konusu."
    
     Muhabir: Muzaffer Çağlıyaner
     Yayıncı: Murat Aslan
27 Nisan 2013 16:00
DİĞER HABERLER