Güliz Demircan Yücel - Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 hissesinin satış yöntemiyle özelleştirilmesine dönük nihai pazarlık görüşmesiyle, dev gruplar ilgileniyor.
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde, bilgi odası süreci devam ederken, firmalar, bilgi odası sürecinin ve son teklif verme süresinin uzatılması talebinde bulundu. Firmalar, bu taleplerine gerekçe olarak da ekonomik konjonktürü, kredi maliyetlerinin yüksekliğini gösteriyor.
Yatırımcıların talepleri doğrultusunda son teklif verme süresi uzatılırken, daha önce 31 Ekim olarak belirlenen son teklif süresi, 27 Ocak 2012 tarihine kadar uzatıldı. Şu ana kadar aralarında Koç Grubu, Enerjisa, Global Yatırım ve Akfen'in yer aldığı firmalar, gizlilik sözleşmesi imzalayarak bilgi odasına girdi.
Şirketle ilgilenen yatırımcıların oldukça fazla olduğuna işaret edilirken, şartname alan yatırımcı sayısının da 10'u aştığı kaydediliyor.
26 Temmuz'da ihale ilanına çıkılan Başkent Doğalgaz özelleştirmesinde, ihale bedelinin yüzde 50'si peşin, yüzde 50'si 2 yıl sonra olmak üzere, vadeli ödeme opsiyonu olacak.
Bu arada, Başkent Doğalgaz tüm abone grupları için tarifeleri 31 Ağustos 2017 tarihine kadar sabitlerken, 800 bin metre küp yıllık tüketim seviyesinde sabitlenen taşıma bedeli uygulama limiti de 31 Ağustos 2017 tarihine kadar sürecek. Söz konusu iki uygulama ile Başkent Doğalgaz'a avantajlı bir tarife yapısı kazandırılması hedefleniyor.
1,3 milyon aboneye ilave alt yapı yatırımları tamamlanmış 500 bin ek abone potansiyeline sahip olan Başkent Doğalgaz, ilk altı ayda geçen yılın aynı dönemine göre satışta yüzde 52, tedarik hacminde ise yüzde 29 artış sağlarken, şirketin yıllık 2 milyar metre küp olan tüketiminin, 3 milyar metre küpe yükselmesi öngörülüyor.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB), Kızılcahamam'ın Başkent Doğalgaz'ın hizmet alanına dahil edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yaptığı başvuruya olumlu bakılırken, Şereflikoçhisar Belediyesi'nin Başkent Doğalgaz'dan gaz alımı talebi ise BOTAŞ'ın 45 kilometrelik boru hattı döşemesini gerektiriyor. Söz konusu boru hattının maliyetinin yaklaşık 10 milyon doları bulması nedeniyle de BOTAŞ, bu duruma olumlu bakmıyor. Bu noktada kararı, siyasi iradenin vermesi bekleniyor.
-BELEDİYEYE AİT HİSSE-
Başkent Doğalgaz'ın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirme ihalesi gerçekleştirilecek yüzde 80 hissesi ile belediye tarafından ihalesi gerçekleştirilen ve iptal edilen Ankara Büyükşehir Belediyesine ait yüzde 20 hissenin özelleştirmesi de eş zamanlı yapılacak.
Büyükşehir Belediyesine ait yüzde 20'lik hissenin, belediye tarafından gerçekleştirilen nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 310 milyon dolarla Çukurova Grubu'na ait Çankaya Doğalgaz Dağıtım A.Ş vermiş ancak, yükümlülüklerini yerine getirmemişti.
Daha sonra, söz konusu yüzde 20'lik hissenin ikinci en yüksek teklifi veren Celal Sever'e 304 milyon dolar bedelle ihale şartnamesi çerçevesinde satılmasına karar verilmiş ancak Celal Sever'in de yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine, geçici teminat Ankara Büyükşehir Belediyesi lehine irat kaydedilerek, ihalen iptal edilmişti.
-BAŞKENT DOĞALGAZ, TÜRKİYE'NİN İKİNCİ BÜYÜK DOĞALGAZ DAĞITIM ŞİRKETİ-
Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz, 8 bin 625 kilometrenin üzerinde dağıtım şebekesine, bin 100'e yakın basınç düşürme ve ölçüm istasyonuna, esnek ring sistemi ile düşük basınçlı güvenli dağıtım özelliğine sahip bulunuyor. Şirketin, 2037 yılına kadar geçerli dağıtım lisansı bulunuyor.
Yeni ihale sürecinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir borç protokolü yapılırken, Baymina Doğalgaz Yakıtlı Kombine Çevrim Santrali'nin devir sorunu da çözümlendi. Baymina ve 25 serbest tüketicinin (hastane, üniversite, sanayi tesisi gibi) abone portföyüne eklenmesi ile Başkent Doğalgaz'ın dağıtım hacmi 1,3 milyar metreküp artırıldı.
-BAŞKENT DOĞALGAZ'DA İLK İHALE-
Öte yandan, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin özelleştirmesi için ilk ihale 2008 yılının Mart ayında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilmişti. İhalede en yüksek teklifi 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım Energaz, ikinci en yüksek teklifi de Elektromed vermişti.
En yüksek teklifi veren her iki şirketin yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine ihale iptal edilmişti. Belediye, şirketin 50 milyon dolarlık teminat mektubunun nakde çevrilmesi için işlem başlatmış, ancak şirket karşı dava açmıştı. Daha sonra, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş'nin yüzde 80 hissesine tekabül eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ait hisselerin özelleştirme kapsam ve programına alınarak, ihalenin ÖİB tarafından gerçekleştirilmesi karara bağlanmıştı.
-İKİNCİ İHALE-
Karar üzerine, ÖİB tarafından 2010 yılında yeniden özelleştirme işlemi başlatılan Başkent Doğalgaz'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi 1 milyar 211 milyon dolarla Kazancı-Karamehmet ortaklığı ile kurulan MMEKA vermişti.
Ancak devir sürecinde, Karamehmet-Kazancı ortaklığında sorunlar çıkmış, ödeme yapılmaması nedeniyle devir gerçekleşememiş ve ihale iptal edilmişti.
(GLZ-TNÇ)06.10.2011 10:56:25