Ferhat Demircan - Ankaralılar, belediyelerin düzenlediği çeşitli etkinliklerle ''eski Ramazanlar''ın coşkusunu yeniden yaşıyor.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, belediyeler ''11 Ayın Sultanı Ramazan''da, iftar çadırları ve gıda yardımlarıyla bir yandan yoksulların elini tutmaya devam ederken, diğer taraftan iftarın ardından düzenlediği programlarla unutulmaya yüz tutan Ramazan eğlencelerini yeniden canlandırıyor.
Başkentin hemen hemen dört bir yanında düzenlenen tasavvuf müziği konserleri, şiir dinletileri ve sema gösterileriyle yetişkinler hoşnut olurken, şerbet, macun, patlamış mısır ve pamuk şeker eşliğinde gerçekleştirilen Hacivat ile Karagöz, İbiş ile Memiş, Nasrettin Hoca gösterileri, meddah, uzun bacak, hokkabaz, sihirbaz ve jonklör gösterileriyle çocuklar unutamayacakları bir Ramazan yaşıyorlar.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin, bu yılki Ramazan etkinliklerinin adresi Hacı Bayram-ı Veli Camii çevresi ile Altınpark oldu.
Belediye, Hacı Bayram-ı Veli Camii çevresinde, teravih namazının ardından vatandaşların manevi duygularına hitap eden sohbetler, tasavvuf müziği ve şiir dinletileri düzenlerken, Altınpark'ta çocuklar ve gençler için her akşam birbirinden değişik aktiviteler gerçekleştiriyor.
Keçiören Belediyesi, ''Dünyanın Ramazanı Keçiören'de'' sloganıyla başlatılan ve geleneksel hale getirilen ''3. Uluslararası Ramazan Etkinlikleri'' çerçevesinde vatandaşlara, Kuyubaşı Fatih stadı'nda gerçekleştirilen etkinliklerde farklı ülke sanatçılarını, yöresel kıyafetleri ve ilahi gruplarını, semazen gösterilerini, gölge oyunu Karagöz ve Hacivat'ı, şiir dinletileri ve kukla gösterilerini izleme fırsatı sunuyor.
Ramazan geleneklerini yaşatmayı hedefleyen Etimesgut Belediyesi, her akşam 21.00-23.30 saatleri arasında Eryaman Pazar yeri, Eryaman Lisesi karşısı, Elvankent Atakent Sosyal Tesisleri, Elvankent pazar yeri, Emirler Salı Pazar yeri ve Etiler Pazar yerinde fasıl dinletisi, semazen gösterisi, halk oyunları, jonklör gösterisi, İbiş ile Memiş ve Nasrettin hoca gösterilerinden oluşan etkinliklerle vatandaşları buluşturuyor.
Mamak Belediyesi, ilçe sakinlerine ''nostaljik ramazan eğlencesi'' yaşatıyor. Mamak Pazar alanına kurulan Ankara Evi görünümlü stantlarda musiki dinletisi, söyleşiler ve orta oyunlarla eski ramazan gelenekleri hatırlatılıyor. Çocukların da unutulmadığı etkinliklerde, Hacivat-Karagöz, Meddah, kukla, illüzyonist gösterileri ve lunapark eğlenceleri gerçekleştiriliyor.
-HAMAMÖNÜ DOLUP TAŞIYOR-
Altındağ Belediyesi tarafından restore edilmesinin ardından düzenlenen etkinliklerle açıkhava kültür merkezine dönüşen Hamamönü, bu yıl da Ankaralılar'ın ramazan eğlencesini doyasıya yaşadığı kent merkezi olma özelliğini sürdürüyor.
Konserler, edebiyat ve sanat söyleşileri, halk oyunları, şiir dinletileri, açık hava sineması, uzun bacak, hokkabaz, sihirbaz gösterileri, şerbet, macun, patlamış mısır ve pamuk şeker satıcıları gibi bir çok geleneksel eğlenceye ev sahipliği yapan Hamamönü, Ankaralılar'ı ağırlamaya devam ediyor.
Çocukların Pişekar ve Kavuklu ile unutulmaz anlar yaşadığı Hamamönü'nde, etkinlikler çerçevesinde şairler sevenleriyle buluşuyor.
Sanat Sokağı'nda ve Kültür-Sanat Evi'nde, program dahilinde gerçekleştirilen Türk Halk Müziği konseri, seymen ve semazen ekiplerinin gösterileri ve ney dinletisiyle de vatandaşlar keyifli dakikalar yaşıyor.
Yaz akşamlarının vazgeçilmezi olan açık hava sineması Hamamönü'nün tarihi konağında yer alıyor. Selvi Boylum Al Yazmalım, Eşkiya, Hababam Sınıfı, Züğürt Ağa, Yılanların Öcü, Ağrı Dağı Efsanesi, Gurbet Kuşları gibi Türk sinemasının ve Yeşilçam'ın unutulmaz filmleri sinemaseverlerle buluşuyor.
Ramazan ayı boyunca her akşam ayrı bir program düzenleyen Sincan Belediyesi, Sincan Lale Meydanı ve Yenikent Meydanı'nda şiir dinletileri, konserler, tiyatro oyunları, yarışmalar, meddahlar, kukla gösterileri, Karagöz ve Hacivat, palyaço gibi etkinlikler sunuyor. Ramazan'da, sanatçılar Lale Meydanı'nda vatandaşlarla buluşuyor. Belediye ayrıca, mobil sahne aracıyla da gezerek ramazan heyecanını mahallelere taşıyor.
İlçenin girişinde konuklarını ''Tebessüm Şehrine Hoşgeldiniz'' sloganıyla karşılayan Pursaklar Belediyesi de ramazanda bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Belediye, Tasavvuf musikisi konserlerinden bilgi yarışmalarına, gıda yardımlarından geleneksel temaşa sanatlarına, otantik eğlencelerden deve safarilerine kadar bir çok etkinliğe ev sahipliği yapıyor.
Yenimahalle Belediyesi ise Ramazan coşkusunu, Batıkent ve Çayyolu şenlik alanlarında gerçekleştirilen akşam eğlenceleriyle yaşatıyor. Belediye ayrıca, gezici eğlence çadırıyla Ramazan eğlencelerini ilçenin dört bir tarafına ulaştırmaya çalışıyor. Etkinlikler sırasında vatandaşlara mısır, pamuk şeker ve Osmanlı şerbeti de ikram ediliyor.
Yenimahalleliler, Ramazan Eğlenceleri'ni, 11-12-13 Ağustos tarihinde Cemre Parkı, 18–19–20 Ağustos tarihinde Şentepe Güventepe Pazaryeri, 25–26–27 Ağustos tarihlerinde ise Yenimahalle Ragıp Tüzün Parkı'nda da izleyebilecekler.
Gölbaşı Belediyesi de ramazan etkinliklerini Mogan Gölü kıyısında bulunan Atatürk Sahil Parkı'nda yapıyor.
''Hoşgeldin Ramazan'' sloganıyla düzenlenen programda söyleşiler, konserler, farklı kültürlerin şovları, tasavvuf müzikleri ve açık hava sinemaları gerçekleştiriliyor. Etkinlikler kapsamında, 21.00-22.00 saatleri arasında çocuklara yönelik animasyon gösterileri ve oyunlar düzenleniyor.
Beypazarı Belediyesi'nin Ramazan programında, Atatürk Parkı'nda ve pazar yerinde Ramazan boyunca cumartesi ve pazar günleri sema gösterileri, meddahlar, Hacivat-Karagöz oyunları ve çeşitli gösteriler yer alıyor.
Çubuk Belediyesi, Atatürk Parkı'ndaki etkinliklerde, fasıl ilahi grubu, geleneksel yarışmalar, ateş üfleyen adam, neyzen, semazen, kukla gösterisi, İbiş ile Memiş, Aşık Maşuk Dans gösterisi, Keloğlan, gölge oyunu, Nasrettin Hoca'dan hikayeler, meddah, canlı Karagöz-Hacivat orta oyunu ve gölge oyunları ile Çubuklular'ı buluşturuyor.
(FER-TNÇ)09.08.2011 11:54:35