Baskı ve zulme ilahiyatçılar ne diyor?

Baskı ve zulme ilahiyatçılar ne diyor?
Mehtap Televizyonu'nda yayınlanan Algılar ve Gerçekler programında ilahiyatçılar, toplumda oluşturulan yanlış algılara dikkat çekti.

Mehtap Televizyonu'nda yayınlanan Algılar ve Gerçekler programında İlahiyatçı  Ömer Faruk Şentürk  ve Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, Zulüm, zâlimin yanına kâr mı kalır? sorusunu mercek altına aldı.

“ ALLAH ZÂLİME MÜHLET ÜSTÜNE MÜHLET VERİR, BİR KERE DE ONU DERDEST ETTİ Mİ, ARTIK İFLÂH ETMEZ”

İlahiyatçı Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, Zulüm, zâlimin yanına kâr mı kalıyor? sorusunun cevabını Peygamber Efendimiz (S.A.S.)'in en sağlam hadis kaynaklarında verdiğini söyledi. Çapan, konuyla ilgili Peygamberimizin şu hadisini örnek verdi: “Allah zâlime mühlet üstüne mühlet verir, bir kere de onu derdest etti mi, artık iflâh etmez.”

Ergün Çapan, dünyanın imtihan dünyası olduğu için Allah’ın burada kullarını denediğini, Kur’an’da bir ayeti-i kerimede “Eğer yapılan her günah ve zulümden dolayı insanlar cezalandırılacak olsaydı, yeryüzünde insan kalmazdı” şeklinde buyurulduğunu nakletti. Allah’ın zâlimlere hatalarından dönmeleri, yanlışlarını görmeleri, tövbe edip Allah’a dönmeleri için zaman verdiğini kaydetti. 
 
“ALLAH ZÂLİMİN YAPTIKLARINDAN HABERSİZ DEĞİLDİR”

Zâlimlere mühlet verilmesi meselesinin Kur’an-ı Kerim’de de dile getirildiğini belirten Çapan, “Sen zâlimlerin yaptıklarından Allah’ın habersiz olduğunu zannetme” ayetini örnek vererek  Allah’ın onların yaptığı her şeyi bildiğini, günü geldiğinde onları cezalandıracağını ifade etti.  Çapan, zulmedenlerin yaptığı zulmün cezasının bir kısmını mutlaka dünyada gördüklerini, ama esas cezanın ahrette olacağını söyledi. 

“BİR KEDİYE ZULMEDEN KADIN CEHENNEME GİRİYORSA, KİN VE ÖFKEYLE İNSANLARI HAPİSTE TUTANLAR…” 
Yrd. Doç. Dr. Ergün Çapan, İmam Nevevi’nin Riyazü’s Salihin adlı eserinde geçen bir hadise dikkat çekti. Bu hadis-i şerifte bir kadının kediyi hapsettiğini, ne yemek ne su verdiğini, hayvanın açlıktan öldüğünü, bundan dolayı cehennemi boyladığının belirtildiğini vurguladı. Ergün Çapan, bu hadisin şerhinde İmam Nevevi’nin kediye zulmetmenin küçük günah olduğunu, küçük günahta ısrar etmenin büyük günaha dönüştüğünü, büyük bir günah işlediği için Allah’ın onu cehenneme koyduğunu ifade etti.
 
“MAZLUM TÖVBE VE İSTİĞFAR İLE ALLAH’A YÖNELMELİ, GÜVENMELİ”

Ergün Çapan, zulmün ne zaman Gayretullah'a dokunacağına dair bir soruya, kaynaklarda “Zulüm, küfrün önüne geçerse Gayretullah'a dokunur” şeklinde belirtildiğini, Küfrün devam edeceğini, ama zulmün devam etmeyeceğini vurguladı.  Çapan, meselenin bir de mazluma bakan tarafı var dedi. Mazlumun zulüm karşısında Allah’a yönelmesi, Allah’la olan münasebetlerini arttırması, tövbe ve istiğfar gerektiğini belirten Çapan, mazlumun Allah’ın adaletine güvenmesi, duruşunun sağlam olmasının da gayretullahı hareket geçiren sebeplerden olduğunu kaydetti .
 
“ZULÜM BİR KİŞİYE DEĞİL, GRUBA YAPILIYORSA…”
“Zulüm bir kişiye değil de bir gruba yapılıyorsa, bunun altından nasıl kalkılır?” sorusuna Peygamberimizin bir Hadis-i şerifiyle cevap veren Çapan, Efendimiz (S.A.S)'in "Kimin üzerinde kardeşine karşı ırz veya başka bir şey sebebiyle hak varsa, dinar ve dirhemin bulunmadığı kıyamet ve hesaplaşmanın olacağı gün gelmezden önce  daha burada iken helalleşsin. Aksi takdirde o gün, salih bir ameli varsa, o zulmü nispetinde  kendinden alınır. Eğer hasenâtı yoksa, arkadaşının günahından alınır, kendisine yüklenir." buyurduğunu, dolayısıyla tek tek o grubun bütün fertleriyle helâlleşilmesi gerektiğini belirtti.
 
“ZÂLİME YARDIM, ONUN ELİNİ TUTARAK, ZULMÜNE MÂNİ OLARAK YAPILIR”
 Çapan, Peygamberimiz (S.A.S.)'in bir başka Hadis-i şeriflerinde “Din kardeşin zâlim de olsa, mazlum da olsa yardım et” buyurduğunu, sahabenin “Ya Resulullah! Mazlum kardeşime yardım edeyim de Zâlim kardeşime nasıl yardım edeyim?” diye sorunca, “Zâlimin elini tutarak, zulmüne mani olmak suretiyle ona yardım etmiş olursun.” şeklinde buyurduğunu nakletti. 
 
“SAKIN ZULMEDENLERE MEYLETMEYİN, YOKSA ATEŞ SİZE DE DOKUNUR”
Çapan, zâlimin zulmünü  alkışlayanların durumuyla ilgili Kur’an-ı Kerim’de Hud Suresi 113. Ayette açıklık getirildiğini belirtti. Ayette, “Sakın zulmedenlere meyletmeyin, sempati duymayın, yoksa size de ateş dokunur. Allah’tan başka da sizin hiçbir yardımcınız yoktur, sonra O’ndan da yardım göremezsiniz” buyurulduğunu belirten Çapan, dolayısıyla ayete göre zulmedenler ve zulme alet olanlardan öte zulme meyleden, sempati duyanların bile  Cehennem’e gideceğinin nazarlara sunulduğuna dikkat çekti. 

SAMANYOLUHABER.COM

30 Mayıs 2015 15:25
DİĞER HABERLER