Başörtülü Türk gazeteciye ayrımcılık Fransa'nın gündeminde

Paris Belediyesi'nde, 'Fransa Laiklik Komitesi' tarafından organize edilen, Laiklik Ödül Töreni'ni takip eden başörtülü Türk gazeteci Şüheda Aşık'a yapılan ayrımcılık Fransa'nın gündeminde.

Piyanist Fazıl Say'ın 'ülkesindeki vicdan hürriyeti ve laikliğe bağlılığından' ötürü ödül aldığı organizasyonu takip eden Aşık, başörtülü olduğu gerekçesiyle salondan çıkarılmaya zorlandı. Fransa Başbakanı Manuel Valls'ın da hazır bulunduğu etkinlikte organizatörlerin 'başörtünüzü açın' uyarısı yaptığı Aşık'a karşı takınılan tavır büyük tepki çekti.

"BAŞÖRTÜMÜ ÇIKARMAYA ZORLANDIM"

Fransa'da haftalık yayınlanan Zaman Fransa gazetesi muhabiri Şüheda Aşık, "Salona ilk girdiğimde görevli bir kişi gelip, 'Başörtünüzü burada takmak zorunda mısınız? Burası belediye, buraya saygı duymanız gerekmiyor mu? Biz sizi kabul ettik, siz de buraya saygı duyarak başörtünüzü çıkarın.' dediğini aktardı. Görevliye, gazeteci olduğunu ve burada başörtüsü çıkarma zorunluluğunun bulunmadığı cevabını veren Türk gazeteci, salondaki yerini aldı. Cep telefonunu girişte güvenlikte unuttuğunu fark eden ve geri dönen gazeteci, daha sonraki gelişmeleri şu şekilde özetledi: "Salona geri geldiğimde oturduğum yere doğru giderken, Laiklik Komitesi için çalışan bir kadın bana sert şekilde, 'Merhaba, başörtünüzü çıkarın!' dedi. Gazeteci olduğumu, haklı olmadığını ve dediğini yapmak zorunda olmadığımı söyleyip yerime oturdum. Ama başörtümü çıkarmam yönündeki tacizleri devam etti. Daha sonra ise orada çalışan başka biri yanıma gelip basın kartımı kontrol etti. Kim olduğumu, hangi gazete için çalıştığımı, neden bu konuyu haber yaptığımı sordu. 'Siz laikliği haber yapıyor musunuz ki?' diyerek de aşağılayıcı bir tutum takındı."

Kendisini salondan atmak için bir bahane bulamayan görevlinin daha sonra yanından ayrılığını aktardı.

"ÇELİŞKİLİ LAİKLİK GÖRÜŞLERİ VAR"

Amacının provokasyon olmadığını kaydeden Aşık, sadece işini yapmaya çalıştığını söyledi. 'Vicdan hürriyeti' ödülünün verildiği bir gecede başörtüsünü çıkarmaya zorlandığını kaydeden Şüheda Aşık, Fransa'da çok çelişkili laiklik görüşlerinin olduğunu kaydetti. "Laikliğin nerede nasıl uygulanacağını bilmiyorlar." ifadelerini kullandı.

FRANSIZ MEDYASINDAN LAİKLİK KOMİTESİ'NE ELEŞTİRİ

Başörtülü gazeteciye yönelik ayrımcılığa geniş yer ayıran Fransız medyası, Laiklik Ödül Gecisi'nde bir gazetecini başörtüsünü çıkarmaya zorlandığını yazdı. İktidara yakın sol eğilimli Liberation gazetesinde yer alan haberde "Laiklik nedir? Biz başörtülü bir kişinin de diğer herkes gibi kamusal alana girişinin garanti altına alınması olarak biliyorduk." ifadelerine yer verildi.

Le Monde'da yer alan haberde ise başörtülü bir gazetecinin etkinlikte rahatsız edildiği duyuruldu. Haber sitesi Mediapart da Türkçe-Fransızca yayın yapan haftalık gazete Zaman Fransa'nın muhabirinin laiklik gecesinde başörtüsünü çıkarmaya zorlandığı kaydedildi.

BAŞBAKANLIK VE BELEDİYE'DEN 'ÜZÜNTÜ DUYDUK' AÇIKLAMASI

Artan eleştiriler sonrası organizasyona ev sahipliği yapan Paris Belediyesi'nden Le Nouvel Observateur haber dergisine yapılan açıklamada, başörtüsünü çıkarmaya zorlanan Şüheda Aşık'a yönelik tavrın belediye çalışanları tarafından değil Laiklik Komitesi görevlileri tarafından takınıldığı kaydedildi.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire da Twitter'dan yaptığı açıklamada "Paris Belediyesi ile hiçbir ilgisi olmayan bu olaydan büyük üzüntü duyuyoruz." ifadelerini kullandı. Toplantıya katılan Başbakan Manuel Valls'ın Laiklik Gözlem Raportörü Nicolas Cadene de olaydan derin üzüntü duyduğunu söyledi. Cadene, "Hiçbir dini simge laikliğe aykırı değildir. Dini simgelerin kullanılması ile ilgili kısıtlama sadece kamu çalışanlarını ilgilendirir." açıklamasını yaptı.

Artan eleştiriler sonrası tepkilerin hedefindeki Laiklik Komitesi'nden de konuyla ilgili açıklama yapıldı. Komite, Aşık'ı başörtüsünü çıkarmaya zorlayan kişinin tamamen kişisel bir tavır sergilediği, kurumla bir ilgisinin olmadığı savunuldu. Laiklik Komitesi'nin olaydan üzüntü duyduğu aktarıldı.

10'uncusu düzenlenen Laiklik Ödül Töreni'nde Fazıl Say ile birlikte, okulundaki Müslüman öğrenci gruplarına yönelik tavrıyla tartışma yaratan Saint-Deniz Üniversitesi İşletme Bölümü Dekanı Samuel Mayol da ödüle layık görüldü. CİHAN
03 Kasım 2015 13:21
DİĞER HABERLER