Bir süre önce ortağı Sabancı Grubu'yla gerginlik yaşayan Fransız perakende zinciri Carrefour, bir skandala imza attı.
Fransız Carrefour'un Türkiye'deki ortaklığı CarrefourSA'nın Kozyatağı şubesinde başörtülü olarak görev yapan Kızılay çalışanı kovuldu. Bu tavır, sivil toplum örgütleri ve insan hakları derneklerinin sert tepkisine yol açtı.
CarrefourSA ve Kızılay arasında imzalanan protokol kapsamında CarrefourSA Ramazan kumanyası hazırlayacaktı. Bu kumanyayı satın alan yardımseverler ihtiyaç sahiplerine ulaştırması için mağazanın bahçesine kurulacak Yardım Çadırı'nda Kızılay'a bağışlayacaktı. Kızılay Ataşehir Şubesi, protokole dayanarak Kozyatağı CarrefourSA'nın girişine çadır kurdu. Ancak görevli olarak CarrefourSA'nın Kozyatağı şubesine giden Kızılay personeli Elif Demirci, başörtülü olduğu için müdürün akıl almaz tepkisiyle karşılaştı.
"MÜŞTERİ OLABİLİRSİN AMA ÇALIŞAMAZSIN"
Elif Demirci, işini yaparkenmağaza yetkililerinin yanına gelerek başörtüsü ile çalışamayacağını söylediklerini aktardı. Buna tepki gösterdiğini anlatan Demirci, "Müşteriler de başörtüsüyle giriyor dedim. 'Mağazaya girebilirsin ama stantta başörtüsüyle duramazsın. Başını açarsan çalışabilirsin' karşılığını verdiler. Ben de başımı açmayacağımı söyleyerek mağazadan ayrıldım. Hukuki süreç başlatacağım" diye konuştu.
ALELACELE İZNE ÇIKTI
Olay sosyalmedyada da büyük yankı uyandırdı. Twitter kullanıcılarının oluşturduğu 'CarrefourSAboykot' etiketi kısa süre içinde en çok konuşulan konular arasına girdi. Bu arada Elif Demirci'yi mağazadan atan Kozyatağı CarrefourSA'nınmüdürüne ulaşılamadı. Olayın patlak vermesinin ardından müdürün alelacele izne çıktığı öğrenildi. CarrefourSA Kurumsal İlişkiler ve Hukuk Direktörü Merter Özay ise şirket olarak başörtüsüne karşı bir tavırları olmadığını ileri sürdü. Özay, "Bizim mağazalarımızda başörtülü çalışanlar var. Böyle bir ayrımyok. Olay tamamen mağazadaki personelin düşüncesizliğinden kaynaklanıyor. 8 bin çalışanımız var ve kontrol etmek zor oluyor. Hangi personelin hatası olduğunu araştırıyoruz. Ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Özay, konuyla ilgili Elif Demirci'yi ve Kızılay'ı arayarak özür dilediklerini söyledi.
28 Şubat'ın şımarttıkları
MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, bunun 'ayırımcılık ve nefret söylemi' olduğunu kaydetti. Ünsal, "28 Şubat atmosferinin şımarttığı yapılar eski keyfi dönemin devam ettiğin sanıyor. Ama Türkiye bunu aştı. Kınıyoruz çok ayıp bir şey" dedi.
KIZILAY: Sorumlu cezalandırılmalı
Kızılay yaptığı açıklamada inancından dolayı insana önyargılı yaklaşılmasının ve rencide edilmesinin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Açıklamada, ''Hiçbir din, dil, ırk ve inanç ayrımı yapmadan çalışmalarını gerçekleştiren Türk Kızılayı'nın, gönüllüsü olsun olmasın bir insanın inancından dolayı o insana önyargılı yaklaşılmasını ve rencide edilmesini kabul etmesi mümkün değildir. Bu sebeple Kızılay yaşanan talihsiz olaydan sorumlu olan herkesi en ağır şekilde kınamaktadır'' ifadelerine yer verildi
Burası Fransa değil
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca, Carrefour'un yaptığının insan hakları ve demokrasiye aykırı olduğunu belirtti. Yeni anayasa çalışmalarının olduğu bir ortamda böyle bir davranışın çağ dışı kaldığını söyleyen Koca şöyle konuştu: "Bu tavır Carrefour'un Kızılay'a dolayısıyla da tüm Türkiye'ye yaptığı bir hakarettir. Bizim onlara gösterdiğimiz saygıyı Carrefour'unmarjinal düşünce yönetiminin de bizim inançlarımıza göstermesini bekliyoruz. Burası Fransa değil Türkiye."
Kurban da satılmasın
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, artık bu konuların konuşulmasını abes karşıladıklarını söyledi. Bu firmaların inançların ticari boyutunu kullanarak kâr elde ettiğini belirten Ciğer, "İşlerine gelince vatandaşın dini hassasiyetlerini kullanıyorlar. Madem dini konulara bu kadar karşılar o zaman Kurban Bayramı'nda kurban da satmasınlar. Kumanya da satmasınlar" dedi.
BUGÜN GAZETESİ