Bass: Türk halkının bilinçli oy kullanabilmesi özgür basını gerektiriyor

Bass: Türk halkının bilinçli oy kullanabilmesi özgür basını gerektiriyor
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass Türk halkının 1 Kasım'da bilinçli bir seçim yapmasının enerjik bir özgür basını gerektirdiğini söyledi. Seçimler hakkında kaygılarının olduğunu kaydeden Bass, seçmenler için güvenli bir ortam oluşturulmasını engelleme girişimlerinin haksızlık olacağını kaydetti.

Büyükelçi John Bass, ABD'nin başkenti Washington'da faaliyet gösteren Amerikan Türk Konseyi'nin (ATC) yıllık konferansında konuştu. Seçimlerle ilgili ABD ve Türkiye'de bazı endişelerin olduğunu kaydeden Bass, "Türk vatandaşlarının bilinçli bir seçim yapma fırsatına ve bu seçimde oy verme sorumluluk ve yükümlülüklerini yerine getirmelerinin önemine inanıyoruz. Bu vatandaşlara, Türkiye'nin bugün yüzleştiği sorunlar karşısında farklı değerlendirme ve bakış açısı ile partilerin benimseyeceği siyasi seçenekler hakkında bilgi sağlayan enerjik bir özgür basını gerektiriyor." dedi.

Seçmenlerin seçim gününde oy kullanmak konusunda kendilerini güvende hissetmelerinin de önemli olduğuna inandıklarını kaydeden Bass, "Bilhassa PKK olmak üzere Türkiye'deki herhangi birilerinin seçmenler için güvenli bir ortam oluşturulmasını engelleme girişimleri haksızlık olur." şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ FARKLI YAKLAŞIMLAR SIRADAN

Bass, bölgede yaşanan şiddet olaylarının Türkiye ve ABD için tehdit olduğunu dile getirdi.

Türkiye ve ABD'nin bölgedeki sorunların çözümü adına farklı algılarının olduğunu kabul eden Bass, "Ankara ve Washington arasında farklı yaklaşımların olmadığını söyleyemeyiz. Bunlar var. Ortaklık ve dostluk ilişkisi olan herhangi iki ülke arasındaki gibi sıradan farklılıklar var. Türkiye ve ABD arasında 10, 20, 30 sene önceki gibi farklılıklar var. Bu ülkeler arasındaki ilişkinin doğal bir parçası." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE FEVKALADE CÖMERT

Türkiye'nin yaklaşık 2 milyon Suriyeli mülteciye kapısını açmasını "fevkalade cömertlik" şeklinde nitelendiren Bass, bunun ABD'nin 3 yılda 8 milyon mülteciye sınırı açması şeklinde hayal edilebileceğine dikkat çekti. Bass, "Bu ülkede 3 yılda 8 milyon insanın absorbe etmenin güçlüğünü düşünürseniz meselenin Türk toplumunda oluşturduğu problemleri anlayabilirsiniz." dedi.

Bass, yaşanan bazı güçlüklere rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini vurguladı. Askeri alanda güçlü işbirliğinin sürdüğünü kaydeden Bass, Türkiye'nin askeri üslerini koalisyona açması ve IŞİD'e karşı kurulan uluslararası koalisyona katılmasını buna örnek gösterdi.

ABD, koalisyon ülkeleri ve Türkiye'nin IŞİD ile mücadele kapsamında daha yapılacak çok işinin olduğunu belirten Bass, IŞİD'in devam ettirdiği kaçakçılık faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini kaydetti. Başkan Barack Obama'nın bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 100 ülke liderini IŞİD ve Şiddet İçerikli Aşırıcılıkla Mücadele Zirvesi'nde ağırlayacağını hatırlattı. CİHAN
29 Eylül 2015 09:32
DİĞER HABERLER