Yıllardır görmeye alışılan erkek ambulans şoförlere bayanlar da eklendi. Acil müdahale uzmanı paramedikler hasta ve yaralıya olay yerinde müdahale etmekle kalmıyor aynı zamanda ambulans kullanıyor. Kimi zaman patlayan bir lastiği değiştirirken, kimi zaman da karlı yolda zincir takıyor.
Ambulanslar artık asıl görevleri acil vakalara müdahale olan paramediklere emanet. Kendilerine sadece ambulans şoförü denilmesinden rahatsız olan paramedikler, "Biz her türlü hasta ve yaralının en yakınındaki sağlık ekibiyiz. İlk tıbbi müdahaleyi yapıyoruz. Şoförlük ikinci işimiz." diyor. Konya'da 112 Acil Yardım Merkezleri'nde ambulans kullanan 9 bayan paramedik görev yapıyor.
Güneysınır, Kadınhanı, Cihanbeyli ve Çumra gibi uzak ilçelerinde görev yapan bayan paramedikler, karlı ve zorlu yolları aşarak hastalarını güvenle sağlık merkezlerine ulaştırıyor. 9 bayan ambulans şoförü, komuta kontrol merkezinden kendilerine yapılan anonsla olay yerine hareket ediyor. Hastalara anında her türlü tıbbi müdahaleyi yaptıktan sonra ambulansla en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırıyorlar. Bazen 20 bazen 150 kilometre yol gidiyorlar.
Azime Yıldız, Çumra Devlet Hastanesi'nde görev yapan dört bayan paremedik ambulans şoföründen sadece biri. Bir çocuk annesi Yıldız, asli görevi olan hasta ve yaralıya ilk tıbbi müdahaleyi yaptıktan sonra ambulansın direksiyonuna geçiyor. Paramedik Yıldız, lise ve üniversitede ciddi bir sağlık eğitiminin yanı sıra ambulans şoförlüğü konusunda da zorlu bir sınav ve sürüş tekniği eğitiminden geçtiklerine anlatıyor. Mezun olduktan sonra da eğitimlerinin sürdüğünü dile getiren Yıldız, şunları söylüyor: "Hastaya müdahalenin yanı sıra ambulansları kullanıyoruz. Okurken ehliyet alıp, mesleğe başlamadan önce 1 ay hizmet içi eğitim alıyoruz."
Bugüne kadar hiçbir kazaya karışmadığını gururla anlatan Azime Yıldız, trafikte erkek şoförlerin anlayışsız davranmasından yakınıyor. Yıldız, "Trafikte erkek şoförler bize karşı ön yargılı. Direksiyon başında görünce şaşırıyorlar. 'Siz mi kullanacaksınız' diyorlar. Önce bir güvensizlik oluyor ama nasıl kullandığımızı görünce teşekkür edip iniyorlar. Bayanlar ise takdir ve teşekkürlerini ifade ediyor." diye ekliyor.
Paramedik Fatmagül Zeybekoğlu da bir çocuk annesi ambulans şoförü. O da 8 yıldır görev yapıyor. 'Ambulansı kullanmak otomobilden daha kolay' diyen Zeybekoğlu, "Kışın zorlanıyoruz. Ambulansın lastiği patladığında kriko kullanmak, karlı havada zincir takmak çok kolay değil. Ancak biz bu mesleği seçerken bunların hepsini göze aldık. Severek yapıyoruz." diyor.
Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, bayan ambulans şoförlerine pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Hasta yakınlarından olumlu birçok geri dönüş aldıklarını anlatan Küçükkendirci, şu bilgileri veriyor: "Bayan paramediklerimizin bir kısmı ambulans kullanıyor. Hasta yakınlarından çok güzel tepkiler alıyoruz. Biz de elimizden geldikçe kendilerini teşvik ediyoruz. Sayılarının artması için çalışıyoruz. Kendilerine güvenli araç sürüş teknikleri kursuna alıyoruz."