Bayramda baklava ve çikolatanın tüketimine dikkat

Ramazan Bayramı ile birlikte eski beslenme alışkanlıklarına geri dönülmesi ile ilgili uzmanlar uyarılarda bulundu. Diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, özellikle bayramın vazgeçilmezleri olan baklava, börek, çikolata ve şeker gibi enerji içeriği yüksek ikramların dikkatsiz tüketimi kan şekerini hızla yükselterek ciddi sağlık problemlerine davetiye çıkardığını belirtti.

Memorial Ankara Hastanesi Diyetisyeni Emine Yüzbaşıoğlu, Ramazan Bayramı ile eski beslenme düzenine dönülmesi ve öğün sayısının birden artması metabolizmanın dengesini bozarak kilo alımı ve çeşitli hastalıklara neden olabileceğine dikkat çekti. Bayram nedeniyle tatlı tüketimine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Yüzbaşıoğlu, bayramı sağlıkla geçirmek için dikkat edilmesi gerekenler hususları aktardı.

BAYRAM SABAHINDA POĞAÇA VE KIZARTMA YEMEYİN

Sağlıklı yaşam için çok önemli olan kahvaltının bayramda daha fazla önem kazandığını belirten Yüzbaşıoğlu, "Ramazan boyunca oruç tutarken yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve güne hazırlamak için bayram sabahında mutlaka kahvaltı yapılmalı." dedi. Kahvaltının içeriğinin de önemine vurgu yapan Yüzbaşıoğlu, "Börek, poğaça, kızartma gibi mideyi yoracak ağır yiyecekler yerine; peynir, zeytin, haşlanmış yumurta ve söğüş salata gibi hafif yiyeceklerden oluşan bir menü seçilmeli." diye konuştu.

BAYRAMDA ARA ÖĞÜNLERİN ATLANMASI HİPOGLİSEMİ HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR

Kahvaltıdan sonra ara öğün yapmanın metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacağını ifade eden Yüzbaşıoğlu, ara öğünün vücudun şeker dengesini sağlayarak şeker düşmesi olarak adlandırılan hipoglisemiyi önleyeceğini belirtti. Yüzbaşıoğlu, "Ramazan ayı boyunca uzun saatler boyunca aç kalmaya alışan kişilerin bayramda ara öğünleri atlamaları hipoglisemi oluşumuna ve sonrasında daha çok yemek yeme isteğinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bayram gezmeleri sırasında ara öğün yapmaya fırsat bulamamak gibi bir durum söz konusu olmamalıdır. Çantada bulundurulan kuru meyve ve yemişler sağlıklı bir ara öğün için yeterli olacaktır. Ara öğünlerin atlanması hipogliseminin ortaya çıkmasına ve misafirlikteki ikramlara hayır denilememesine neden olacak. Bu durum da ciddi sindirim sorunlarının yaşanmasına neden olabilir." diye uyardı.

BAYRAM ZİYARETLERİNDE İKRAM TABAĞINI BİTİRMEK İÇİN UĞRAŞMAYIN

İkramların oldukça bol olması bayramlarda tansiyon ve şeker yükselmesi, reflü, taşikardi gibi ciddi sağlık sorunlarının daha sık görülmesine sebep olabileceğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, "Bayram ziyaretlerinde önünüze gelen ikram tabağının içindeki her şeyi yemek yerine ikramlıklardan tercih yaparak bu sorun ortadan kaldırılabilir. Örneğin, bir ziyarette dolmayı tercih ediliyorsa, diğerinde hafif bir tatlı, diğerinde sadece su seçilebilir. Tercih edilen ikramların porsiyonlarına dikkat edilmeli." şeklinde konuştu.

BAYRAMDA BAKLAVA YERİNE SÜT TATLILARI VE YAZ MEYVELERİNİ SEÇİN

Bayram denilince ilk akla gelen tatlının baklava olduğunu söyleyen Yüzbaşıoğlu, şekerli tatlılara karşı vatandaşları uyardı. Karbonhidrat ve yağ içeriği çok yüksek olan baklava tüketimi, hem içeriği hem de ramazanda yavaşlayan metabolizmanın etkisiyle daha fazla kilo alımına sebep olabileceğini vurgulayan Yüzbaşıoğlu, "Hem ikram için hazırlanan tatlılarda, hem de tüketilen tatlılarda sütlü tatlıyı tercih ederek daha sağlıklı bir tercih yapılabilir. Sıcak havalarda hafif sütlü tatlılar ve dondurma tercih edilebilir." dedi.

BAYRAMDA ŞEKERİ DENGELEMEK İÇİN AZ ŞEKERLİ İÇECEKLER TERCİH EDİLMELİ

Yaz günlerine rastlayan bayramda sıvı alımına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Yüzbaşıoğlu, "Günde en az 1,5-2 litre su içilmeli. Çikolata ve tatlı tüketimiyle alınan fazla şekeri dengelemek amacıyla su dışında tercih edilen içecekler şekerli içecekler değil, ayran, soda, komposto, az şekerli limonata olmalı. Çay ve kahve tüketimine dikkat edilmeli, bu içeceklerin yüksek tansiyon ve taşikardiye neden olduğu unutulmamalı." ifadelerinde bulundu.

BİR ÖĞÜNDE ET TERCİH ETTİYSENİZ DİĞER ÖĞÜNDE SEBZE YEMEĞİ TERCİH EDİLMELİ

Çoğu insanın bayram sofralarında sevdikleri ile birlikte uzun vakitler geçirdiğini belirten Yüzbaşıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu durum ramazanda dinlenen mideyi çok yoracağından çeşitli sağlık problemlerine zemin hazırlamakta. Öğlen ve akşam yemeklerinde dikkat edilmesi gereken hususlardan biri saat diğeri ise içerik. Ziyaretlerde tüketilen ikramlar sonrasında açlık hissinin olmaması bayramlarda öğle yemeklerinin atlanmasına, akşam yemeklerinin de geç saatlerine kaymasına neden olmakta. Bu dengesizlik bayramda kilo alımını hızlandırarak sağlık problemlerini artırmakta. Saatli yenilmesi gereken öğle ve akşam yemeğinin içeriğinde bir öğün et varsa diğer öğün sebze, çorba, salata, yoğurt veya ayran olmalı. Yemekler az yağlı olmalı, pilav, makarna ve mantıdan kaçınılmalı. Kepek, çavdar, tam buğday gibi posalı ekmekler tercih edilmeli."

CİHAN
15 Temmuz 2015 10:02
DİĞER HABERLER