'Bayramda fazla tatlı sindirim sitemin çökmesine sebep olabilir'

'Bayramda fazla tatlı sindirim sitemin çökmesine sebep olabilir'
Çanakkale Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, bayramda birdenbire çikolata ve hamur işi tatlıları çok miktarda yemenin, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olabileceğini belirtti.

Ramazan ayında günlük öğün sayısının azalması ve beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler sebebiyle kişiler, bayramda öğün sayısının artması ve daha fazla yemek yeme istediğinden ötürü bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşabiliyor. Bu konuda ikaz eden Dr. Kütük, çikolata ve tatlılara fazla yüklenilmemesini istedi. Yazılı bir açıklama yapan Kütük, "Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek, sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Vatandaşların bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat etmeleri, aşırıya kaçmamaları, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Halk Sağlığı Müdürü Burhan Kütük, bayram ve daha sonrası için sağlıklı beslenme önerilerini şöyle sıraladı:

"1. Bayram süresince de yeterli ve dengeli beslenmek için dört temel besin grubunda bulunan besinlerden en az üç ana ve iki ara öğünde yeterli miktarlarda alınmalıdır. Bu besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta ve kurubaklagiller, sebze ve meyve ile ekmek ve tahıllardır.
2. Ramazan ayının sonlanması ile beraber yiyeceklerin miktarını aniden arttırmayınız. Öğün aralarını en az 2, en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenleyiniz.
3. Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az yağlı peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb. yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi, kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.
4. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenilmemelidir.
5. Ramazan Bayramı süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır.
6. Özellikle bayramda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, küçük porsiyonlar halinde tercih edilmelidir. İkramda bulunurken ise hamur işi tatlılar yerine sütlü tatlılar, taze veya kuru meyveler, şerbetler yerine taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata, ayran vb. içecekler sunulmalıdır.
7. Sindirim sisteminin düzenli çalışması ve kabızlıktan korunmak için lif (posa) içeriği yüksek olan sebze, meyve ve kurubaklagiller tüketilmelidir. Yetişkin bireyler, imkanlar dahilinde günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Lif içeriği yüksek bu besinler, aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engeller.
8. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanlar, uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelidir.
9. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine koyulması için günde en az 2-2,5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini arttırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.
10. Tüm bireyler dahil ve özellikle de yaşlı ve tansiyon hastaları, gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri fazla miktarda tüketmemelidir.
11. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, ramazandan sonra gece yeme alışkanlığı seklinde sürdürülmemelidir.
12. Bayramda şeker ve şekerli ürünleri aşırıya kaçmayacak miktarlarda almaya ve satın alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izinli olmasına, son kullanma tarihinin geçmemiş ve ambalajının bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.
13. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin, bu dönemin sonlanmasıyla birlikte arttırılması oldukça önemlidir.
14. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Özellikle fiziksel aktivitenin arttırılması adına haftada beş gün, en az 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapılmalıdır." CİHAN
13 Temmuz 2015 14:53
DİĞER HABERLER