Bayramda kolonya ve kozmetik ürünlerinde yapılacak yanlış tercihler insan sağlığına ciddi zararlar verebiliyor. Kalitesi düşük ve içeriğinde sanayi tipi alkol kullanılan kolonyaların zehirleyici etkiye sahip olduğunu belirten uzmanlar, bayram öncesi vatandaşları uyardı.
Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Evliya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Uzmanı Hüdaverdi Küçüker, bir süre önce acil servise intikal eden bir metil alkol zehirlenme vakasında kolonya içen bir şahsın zehirlenerek yaşamını yitirdiğini söyledi.
Halk arasında kolonyadan zehirlenme olarak bilinen metil alkol zehirlenmelerine karşı bir takım uyarılarda bulunan Küçüker, açıklamasında şunları söyledi:
Toplumumuzda özellikle bayramlarda, gelen misafirlerin eline kolonya dökme gibi bir geleneğimiz var. Kullanılan kolonyaların etil alkol mü yoksa kaçak olarak merdiven altı olarak tabir edilen yerlerde üretilen kolonyalardaki metil alkol mü içeriyor olması sağlımız açısından çok önemli. Bu metil alkol denilen madde daha çok sanayide kullanılıyor. Ancak, insanlarda zehirlenme etkisi çok fazla olan bir madde. Elimize döktüğümüz metil alkolden de zehirlenebiliriz. Çünkü deriden de emiliyor. Kokladığımız zaman aynı şekilde buharı da emiliyor. Metil alkol tek başına zehir değil ama metabolitleri olan maddeler vücutta zehir etkisi oluşturuyor. Özellikle de körlüğe giden bir zehirlenme oluşmakta."
Kolonyadan zehirlenerek ölümle karşılaşılan vakaların içilerek gerçekleştirildiğini anlatan Küçüker, "Deriden ve buharından alınan kolonyada, kişilerde alerjik bir durum söz konusu olması halinde solunum sıkıntısı sebebiyle ölüme kadar gidebilir. Onun için halkımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Misafir olarak gidilen evlerde kendilerine 'hoş geldin' olarak ikram edilen ve metil alkol içeren merdiven altı kolonyaların sağlıkları açısından çok ciddi bir tehlike oluşturduğunun farkında olması ve dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.
UYARILARA DİKKAT
Kütahya'da şekerleme ve kolonya satışı yapan esnaflardan Alaaddin Özekmekçi ise işyerlerinde yaklaşık 15 büyük ve orta ölçekli firmanın kolonyalarının satışını yaptıklarını dile getirdi. Kampanyalı kolonya satışı da yapıklarını, bu kolonyaları fiyatlarından dolayı vasıflandırılmaması gerektiğine dikkat çeken Özekmekçi, "Satışını yaptığımız kampanyalı kolonyaların da hepsi belgeli ve üretim izinleri alınmıştır. Fakat derece açısından düşük dereceli kolonyalar. Vatandaşın kimisi bunu tercih ediyor. İşyerimizde tanesi 2 liradan 20 liraya kadar olan kolonya çeşitleri bulunmakta. Vatandaşlarımız kolonyasını sokaktan almamalı. Ciddi firmalardan alsınlar. Ciddi firmalarda ekonomik olanı da var kaliteli ve fiyatı yüksek olanı da var." ifadeleri kullandı.
İşyerinde kolonya satışı da yapan bir diğer esnaf Süleyman Oğuz ise Ramazan Bayramı öncesi şekerleme, çikolata ve kolonya satışlarında artış olduğunu, bayram öncesi vatandaşlara hizmet amaçlı bir uyarıda bulunmak istediğini kaydederek, "Vatandaşlarımız, özellikle aldıkları kolonyalarının üzerinde bulunan 'uyarı bandı' dediğimiz etiket kısmına baksınlar. Vatandaşlarımız kolonyanın alkol oranına, Sağlık Bakanlığının vermiş olduğu üretim seri numaralarına, son kullanma tarihlerine, üretildikleri yerin adres ve telefonuna kadar baksınlar, incelesinler. Bilinen markalar tercih edilmeli." dedi.
CİHAN