Bayramda yüzde 85'lere ulaşan otellerin doluluk oranı 65'lere geriledi

Bayramda yüzde 85'lere ulaşan otellerin doluluk oranı 65'lere geriledi
Bayramda yüzde 85'lere ulaşan otellerin doluluk oranı yavaş yavaş düşmeye başladı. Bayram sonrası otellerin doluluk oranları yüzde 85'ten yüzde 65'e geriledi.

Antalya bölgesinde Rus turist azlığı, aktif sezonda da kendisini gösteriyor. 250 bin yatak kapasiteli Manavgat destinasyonunda 2015 yılının ilk 6,5 ayında Rus turist açığı yüzde 34 seviyesinde oldu. Bu sezondan umudunu kesen turizmciler, yılın yüzde 14'lük bir kayıpla biteceğini tahmin ediyor.

Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bayramdaki doluluk oranının bayram sonrası yerini yüzde 85'lerden yüzde 65'lere bıraktığını söyledi. Konaklama tesislerindeki açığı yerli turistle canlandırmayı hedeflediklerini belirten Aydoğan, 2015'in Türk ve bölge turizmi için kayıp bir yıl olduğunu kaydetti.

"HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI"

7 Haziran seçimleri sonrası halihazırda bir hükümetin kurulamamasının Türk turizmi için bir risk olduğunu belirten Aydoğan, "Turizm güvene bağlı bir sektör. Seçim biteli 50 gün oldu, bir hükümet kurulamadı. Herkes önünü görmek istiyor. Zaten sezona Rus turist azlığı ile başladık, halen de kayıp devam ediyor. Piyasalara ve turizm sektörüne güven ve canlılık gelmesi için kiminle kurulacaksa bir an önce hükümet kurumalı. Hükümet kurulsa insanlar kendilerine göre bütçe hazırlayarak tatile çıkacak. Bayram öncesi doluluk kendini yüzde 65'lere bıraktı. Sıkıntılarla ilgili sektörde önlem alınmazsa bu yıla kaybettik, 2016'yı da risk altında bırakırız." diye konuştu.

BÖLGEDE DENİZ,KUM VE GÜNEŞ TURİZM YATIRIMLARI DOYUMA ULAŞTI

Rus ve Avrupalı turist açığından bölge turizminin kaybının 1 milyar dolar olduğunu belirten Aydoğan, Antalya bölgesinde 250 bin, Manavgat'ta 60 bin kişinin sektörde istihdam edildiğini, işsizliğin kasım ayı ortalarında zirve yapmaması için şimdiden alternatif turizm kapsamında projeler üretilerek tedbir alınması gerektiğinin altını çizdi.

Bölgede turizm yatırımlarının kitle turizminden alternatif turizme kaydırılması gerektiğini vurgulayan Aydoğan, "64 kilometrelik kıyı bandında deniz, kum ve güneş turizmine bağlı yatırımlar yeterli doyuma ulaştı. Turist yok, sürekli 5 yıldızlı otel yapılıyor. Bu anlayışla turizm yapılmaz. Almanya, Fransa, İspanya bu tür bir turizm anlayışına geçit vermiyor. Bölgede turizmin 7 aydan 12 aya çıkması için turizm yatırımları kitle turizmine son verilerek sağlık, golf, eko, kongre, spor, yaşlı ağırlama ve doğa sporları turizmine yönelik tesisler yapılması gerekir. Her yıl 400 bin Alman kışın Mayarko Adası'na gidiyor. Biz 10 bin Alman bisikletçiyi bölgemize getiremiyoruz. Alternatif turizme yönelik yatırımlar yaparsak gelir. Manavgat'ın 4 bir tarafı su ile kaplı, su turizminden istifade edemiyoruz. 30 yıl aradan sonra Titreyengöl'de su sporları aktivitelerini bu sene yaptık. Kano, rafting, bisiklet, oryantiring, Nordiw Walking ve sağlık turizmi bölgemizde acilen hız kazanmalı. Bu yapılmazsa kasım ayı ortasında bölgede 50 bin turizm çalışanı açıkta kalıyor." değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
26 Temmuz 2015 16:35
DİĞER HABERLER